Schiphol regelt zelf brandweer bij vliegveld

LELYSTAD • Vr 12 mei 2017 | 14:16 • Vrijdag 12 mei 2017 | 14:16
De Schiphol Group gaat de brandweerzorg op luchthaven Lelystad zelf uitvoeren, omdat dit goedkoper is. Bij het doorrekenen van het businessplan is Schiphol tot de conclusie gekomen dat het inhuren en opleiden van brandweermensen van de Veiligheidsregio Flevoland te duur zal zijn. Volgens de veiligheidsregio is de conclusie in gezamenlijkheid getrokken. 

"Jammer"
Burgemeester Franc Weerwind, voorzitter Veiligheidsregio Flevoland, is wel teleurgesteld. ”We vinden het erg jammer dat de samenwerking zoals wij deze voor ogen hadden niet doorgaat. Het was volgens ons een win-win situatie geweest.”

De gesprekken voor de samenwerking waren volgens de Veiligheidsregio al in een vergevorderd stadium. Een voorgenomen besluit was al aan enkele gemeenteraden in de provincie voorgelegd. Na verwerking van eventuele zienswijzen had een definitief besluit genomen kunnen worden. De gemeentebesturen en ook de medewerkers van de Veiligheidsregio zijn inmiddels geïnformeerd.

Samenwerking blijft
Volgens burgemeester Franc Weerwind blijft de samenwerking tussen de Veiligheidsregio en het vliegveld wel overeind: “De Veiligheidsregio vervult haar wettelijke taak op het moment dat er een incident op de luchthaven plaatsvindt, al ligt de verantwoordelijkheid dan wel bij het vliegveld."

Brandweer
Brandweer Flevoland laat weten diep teleurgesteld te zijn over het besluit. Nu er geen eigen kazerne met trainingscentrum op het vliegveld komt, moet de brandweer op een andere plek oefenen voor calamiteiten. Waar dat moet gebeuren en hoeveel geld dat gaat kosten, is nog niet duidelijk. Weerwind laat weten dat hij zich in de toekomst hard zal maken voor een trainingscentrum in de regio. Hij is ervan overtuigd dat zo'n trainingscentrum in de regio er gaat komen.

Vraagtekens
Een aantal gemeenten plaatste de afgelopen tijd vraagtekens bij de opzet van een nieuwe kazerne en een oefencentrum op de luchthaven. Dronten was zelfs uitgesproken tegen. De gezamenlijke brandweerzorg zou de Flevolandse gemeenten samen zo'n 1,7 miljoen euro per jaar kosten. Burgemeester Aat de Jonge was bang dat de nieuwbouw uiteindelijk zou leiden tot bezuinigingen op de huisvesting en sluiting van kleine brandweerposten in de dorpen. 

Zeewolde stond het meest positief tegenover de plannen, omdat een nieuwe kazerne van de Veiligheidsregio nabij het vliegveld de aanrijtijd in het buitengebied zou verbeteren.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel