Kritiek op rapport vliegveld: "Ik viel van mijn stoel toen ik het ontdekte"

LELYSTAD • Do 5 december 2019 | 7:00 • Donderdag 5 december 2019 | 7:00

"Ik viel werkelijk van mijn stoel toen ik door had wat er gebeurd was". Dat zegt onderzoeker ingenieur Leon Adegeest van burgercomité HoogOverijssel, toen hij de cijfers van het Milieurapport Lelystad Airport over de uitstoot van stikstof zelf ging narekenen. Adegeest kan er niet bij dat een rapport van de overheid zulke fouten bevat. "De uitstoot van stikstof door Airport Lelystad wordt in dit rapport veel te laag voorgesteld", zegt Adegeest. "De werkelijke uitstoot is ruim 30 keer hoger".

Adegeest ontdekte al eerder bij de Milieu Effect Rapportage (MER) fouten in de berekeningen van geluidoverlast. Maar ook in de berekeningen over de uitstoot en neerslag van stikstof staan grove fouten, zo stelt hij.

De belangrijkste fout gaat, wat Adegeest betreft, over het begrip 'warmte inhoud'. Wat warm is, gaat omhoog en dat geldt ook voor de uitlaatgassen van een vliegtuigmotor. Hoe groter de hitte van de uitlaatgassen, hoe hoger die opstijgen in de atmosfeer en hoe groter het gebied waarover de stikstof in die gassen zich dan kan verspreiden. Volgens Adegeest wordt de hitte van die uitlaatgassen in het Milieurapport tot in het idiote overdreven: "Ze doen net alsof er achter het vliegtuig een enorme schoorsteen hangt die de rookgassen heel hoog in de atmosfeer brengt. Dat is veel te mooi voorgesteld. Om dat te bereiken heb je meer kerosine nodig dan wat een vliegtuig überhaupt kan meenemen".

"Ze doen net alsof er achter het vliegtuig een enorme schoorsteen hangt die de rookgassen heel hoog in de atmosfeer brengt"

— Leon Adegeest, HoogOverijssel

Daar komt de stikstofuitstoot van het wegverkeer nog bij. En ook dat effect wordt in het rapport van het ministerie veel te mooi voorgesteld, zegt Adegeest: "Lelystad Airport zal al die vliegtuigen moeten vullen. Er zijn veertienduizend parkeerplaatsen. De uitstoot van het verkeer wordt pas berekend als die auto's al in de provincie zijn. Alle toevoerwegen worden buiten beschouwing gelaten". En de Ganzenweg, de N302 langs Harderwijk tot aan de A28, wordt volgens Adegeest niet meegenomen in de berekeningen: "Als je die weg wél meeneemt, dan komt de stikstofuitstoot absoluut boven de norm waar je een natuurbeschermingsvergunning moet hebben".

Opnieuw fouten van overheid
Het is volgens Adegeest geen toeval dat de cijfers van het ministerie zo mooi zijn. Hij vreest dat de conclusies zo zijn opgesteld, dat er vooral géén natuurbeschermingsvergunning nodig is. "Als je een rapport van de overheid krijgt, dan moet je er toch op kunnen vertrouwen dat het klopt", zegt Adegeest. "Maar het is nu zo dat ik dat rapport open sla met de gedachte, nou, waar zullen de fouten nu weer zitten".

RIVM moet controle doen
Diverse partijen in de Tweede Kamer willen inmiddels tekst en uitleg van minister Cora van Nieuwenhuizen. Eén van hen is Suzanne Kröger van GroenLinks. Ze wil graag weten hoe het kan dat er zo'n enorm verschil zit in de berekeningen van het ministerie en die van Leon Adegeest. "We willen dat het RIVM, de commissie MER én de commissie Remkes hier opnieuw goed naar kijken".

Een woordvoerder laat namens minister Cora van Nieuwenhuizen weten aan die wens van de Kamer tegemoet te komen. Leon Adegeest is er zeker van dat zijn berekeningen overeind zullen blijven staan.

Provincie is geen partij
De provincie zal de uitkomsten van het onderzoek van Leon Adegeest gaan bestuderen. "De provincie is geen opdrachtgever van dit onderzoek en wij zijn dan ook geen partij in deze", zo laat een woordvoerder weten. "Maar we zullen alle ontwikkelingen nauwlettend volgen", aldus de provincie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel