Aardgasvrij maken van Nagele valt tegen
"Eigenlijk hadden we dit voorjaar al de eerste huizen van het gas af willen halen. Dat gaat zeker niet lukken. Je moet wel een hele lange adem hebben om deze kar te trekken", vertelt Rutger Bergboer van 'Nagele in Balans'.
Bergboer is een van de initiatiefnemers van 'Nagele in Balans'. Het dorp hoort bij de 27 buurten in Nederland die meedoen aan een proefproject van de overheid om alternatieven te onderzoeken voor het gebruik van gas. Er is hiervoor 10 jaar uitgetrokken.
Omroep Flevoland werkt samen met de andere regionale omroepen en de NOS om te onderzoeken hoe het gaat bij de verschillende proefprojecten. Daaruit blijkt dat er grote verschillen zijn in vooruitgang. Bij sommige buurten zijn de eerste huizen al van het gas af, terwijl er bij andere buurten grote vertraging is.
Vertraging
In Nagele loopt het proefproject flinke vertraging op. Technisch is het nieuwe energiesysteem met warmtecollectoren niet heel ingewikkeld. In bijvoorbeeld Denemarken wordt er al mee gewerkt. Ook in Nederland wordt het toegepast op kleine schaal. "Juridisch is het wel erg ingewikkeld", vertelt Bergboer. "Je hebt met allerlei regelgeving te maken. Wie is bijvoorbeeld straks de eigenaar van het systeem? En wat als er één woning in een rij niet mee wil doen. Je moet dan waarschijnlijk wel leidingen over iemands dak laten lopen". Het zijn allemaal vragen waar Bergboer een antwoord op probeert te vinden. "En dat kost meer tijd dan we hadden ingeschat."
Duur
Een ander probleem is dat het systeem relatief duur is. "Wij zijn verwend geraakt met de lage gasprijs. Een innovatief project zoals wij doen, kost nu eenmaal geld. De vraag is dus ook wat we er voor over hebben om iets nieuws te doen. Iets waarvan je hoopt dat het een oplossing kan zijn voor het gasvraagstuk", zegt Bergboer. Met de huidige gasprijzen is in sommige berekeningen de terugverdientijd 40 jaar. Dit lijkt voor veel mensen een behoorlijke drempel.
Er zijn verschillende alternatieven voor gas. 'Nagele in Balans' wil de daken van de bebouwing in het dorp vol leggen met zonnepanelen, maar vooral met warmtecollectoren. In de collectoren wordt water door de zon opgewarmd tot wel 95 graden. Dat water wordt in gezamenlijke ondergrondse geïsoleerde tanks opgeslagen, zodat het in de wintermaanden gebruikt kan worden voor de verwarming.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Modelbouwbeurs op Urk trekt duizenden liefhebbers
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberRijen dik stonden bezoekers zaterdag voor Sporthal De Vlechttuinen op Urk. Het is de derde keer dat op die locatie de Hobby- en Modelbouwbeurs is georganiseerd. Uit heel het land komen liefhebbers van...
-
Sophie bouwt Urk na met LEGO-steentjes
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberSteeds verschillende steentjes op elkaar zetten totdat er herkenbare ontwerpen ontstaan. Urker Sophie van den Berg kan de vuurtoren van Urk, kotters en vissershuisjes maken van LEGO-steentjes. "Urk va...
-
Otter is definitief thuis in Almere
ALMERE • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberDe otter heeft zich definitief gevestigd in Almere. Dat concludeert stadsecoloog Ton Eggenhuizen. Daarmee komt de otter in heel Flevoland voor. De eerste sporen van de otter stammen uit 2015. Dat was...