InwonersPartij stapt uit college

LELYSTAD • Wo 11 maart 2020 | 19:17 • Woensdag 11 maart 2020 | 19:17

Het college van B en W van Lelystad telt een partij minder. De InwonersPartij is uit het college gestapt. Aanleiding is de onrust die binnen de coalitiepartijen is ontstaan over de uitbreidingsplannen van de vuilstortplaats aan de Zeeasterweg. Met het vertrek van de InwonersPartij zijn de overgebleven coalitiepartijen hun meerderheid in de raad kwijt.

Fractievoorzitter Luc Baaten maakte het vertrek woensdagavond bekend aan het begin van de extra raadsvergadering. Die zou gaan over de vraag waarom wethouder Elly van Wageningen (ChristenUnie) de raad niet eerder heeft geïnformeerd over de uitbreiding van de stortplaats.
Hierover is niet meer gesproken, omdat de vergadering na vijf minuten werd beëindigd.

Wat is het verband tussen de stortplaats en het besluit van de Inwonerspartij?
Net als andere partijen is de Inwonerspartij verrast door het bericht van Omroep Flevoland dat Afvalzorg de stortplaats vanaf 2022 wil uitbreiden. Het bedrijf wil er vier miljoen extra kuub verontreinigde grond, slakken uit afvalovens en asbest storten, waardoor de berg 30 tot 40 meter hoog kan worden.

Volgens Luc Baaten is het onbegrijpelijk dat het college wil toestaan dat er zoveel afval wordt bijgestort, terwijl Lelystad zo graag een duurzame stad wil worden. Wethouder Van Wageningen had daar veel eerder over moeten communiceren.

Baaten wil niet ingaan op berichten dat Van Wageningen heeft uitgehaald naar zijn wethouder Ed Rentenaar, omdat die als eerstverantwoordelijke voor de stortplaats informatie niet zou hebben gedeeld. Baaten zegt alleen dat er ook rond andere dossiers in de portefeuille van Van Wageningen een verschil van inzicht is ontstaan.

In een verklaring schrijft de partij: "De impact van het geheel is van dien aard dat het ons functioneren, dat van de InwonersPartij, binnen de coalitie negatief beïnvloedt. Reden voor ons om de belangen van de stad en haar inwoners vanuit een oppositierol te behartigen. Wij hebben besloten geen deel meer uit te maken van de coalitie."

Baaten heeft wethouder Ed Rentenaar gevraagd zijn ontslagbrief te schrijven. Rentenaar zit na een hartinfarct sinds enkele maanden ziek thuis en werd vervangen door zijn collega's.

Hoe reageren andere partijen?
Andere partijen in het college, dat bestaat uit VVD, SP, PvdA, ChristenUnie en D66, reageren teleurgesteld op het besluit van de Inwonerspartij. "Dit zag ik niet aankomen. We verliezen hiermee een gewaardeerde coalitiegenoot", zegt fractievoorzitter Dennis Grimbergen van de VVD. "De SP is altijd blij geweest met de InwonersPartij in het college, dus dit is een verrassende wending", zegt fractievoorzitter Alexander Sprong. Inhoudelijk gaan zij niet op het besluit in.

Door het vertrek van de Inwonerspartij heeft Lelystad nu een minderheidscollege met 15 zetels, al kan dat de stad gewoon blijven besturen, zo stelt burgemeester Ina Adema. Als grootste partij in de raad gaat de VVD op zeer korte termijn onderzoeken of het college met een andere partij kan worden aangevuld. Door de versplintering in de raad met veel kleine partijen is het vinden van een meerderheid niet eenvoudig, maar Grimbergen zoekt naar steun om het raadsprogramma te kunnen uitvoeren.

Oppositiepartij Leefbaar Lelystad durft nu nog niet te zeggen of zij wil meedoen aan het college. Er zal eerst heel wat besproken moeten worden, zegt fractievoorzitter Jack Schoone. Hij betreurt de crisis, want de stad is niet gebaat bij stilstand als door de problemen in het stadsbestuur de voortgang van belangrijke dossiers stil komt te liggen.

Hoe nu verder over de stortplaats?
Over de stortplaats zal de gemeenteraad op een later moment alsnog komen te spreken. Een datum moet hiervoor nog worden bepaald. Voorafgaand aan de vergadering van woensdagavond stuurde het college een overzicht naar de raad. Daaruit moet blijken dat de gemeente en Afvalzorg weliswaar in 2012 voor het eerst over ophoging van de stortplaats hebben gesproken, maar er is nooit gesproken over het storten van extra afval.

In een brief aan de raad schrijft Afvalzorg-directeur Bert Krom dat er bij contacten in 2016 tot en met 2018 niet over extra stort is gesproken, omdat dit plan nog niet bekend was. Afvalzorg meldde vorige week aan Omroep Flevoland dat het storten van extra afval toen wel degelijk met de gemeente is besproken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel