Boeren en omwonenden openen 83 windmolens in grootste windpark op land

ZEEWOLDE • Do 11 augustus 2022 | 13:13 • Donderdag 11 augustus 2022 | 13:13

Meer dan 200 boeren en omwonenden openen op vrijdag 26 augustus 83 windmolens van het Windpark Zeewolde. Het is het grootste windpark op land in Nederland én het grootste complex ter wereld dat volledig in eigendom van de omwonenden is. Het bestrijkt ruim 300 vierkante kilometer.

In Windpark Zeewolde is een half miljard euro geïnvesteerd, maar dat ging niet altijd zonder slag of stoot. Zo was het spannend of de financiering wel rond zou komen. De banken stelden extra eisen aan een lening en het bouwbedrijf van de molens zat in financieel zwaar weer. De levering van de molens liep vertraging op en kon voor flinke financiële gevolgen zorgen bij de investeerders. De financiering is uiteindelijk toch rond gekregen.

Maar dat was niet het enige probleem. Niet elke boer wilde direct meewerken. De bedoeling was dat de bestaande 221 molens de komende jaren zouden verdwijnen en dat er grotere en modernere windturbines voor zouden terugkwamen. Bijna 160 eigenaren van molens schaarden zich direct achter het plan, zo'n 60 niet. De discussie ging vooral over de voorwaarden waarop de boeren in het project konden stappen. In november vorig jaar werd de laatste onteigening van de windmolens goedgekeurd door de Hoge Raad.

Lekstromen
In mei vorig jaar ontstond er nóg een probleem. De bouwers waren met heipalen door de waterbeschermingslaag gegaan. De fout kwam aan het licht bij een controle van de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek. De gebruikte palen hadden volgens de provincie een 'iets groter risico op lekstromen' dan het materiaal dat de provincie in de grond wilde hebben. Bij lekkage kan het grondwater verontreinigd raken. De provincie verzocht de bouwers met klem andere heipalen te gebruiken, maar Windpark Zeewolde ging door met het gekozen materiaal omdat er anders te veel vertraging zou ontstaan.

Ondanks de problemen is het project toch binnen de gestelde termijn klaar. Het windpark levert straks stroom voor omgerekend 300.000 huishoudens. "Iedereen in het gebied kon meedoen en financieel participeren", zegt directeur Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma. "En meer dan 90% heeft dat ook gedaan. Dit is echt een windpark van de omgeving."

'Lasten worden lusten'
Vaak is een energiemaatschappij of investeerder (mede-)eigenaar van een windpark. Dat ligt in dit windpark anders. Volgens Sieburgh Sjoerdsma helpt zo’n aanpak om de energietransitie te versnellen. "Je kan je boos maken over de eventuele komst van een windpark", zegt hij. "Je kan het ook als een kans zien, het initiatief nemen en ervoor zorgen dat lasten worden omgezet in lusten. En dat is hier gebeurd."

De 200 boeren kunnen door de 'oogst' van de windenergie zorgen voor een stabiele bron van inkomsten naast de gebruikelijke oogst van bijvoorbeeld aardappels, uien, suikerbieten en tarwe. De stroom wordt de komende vijftien jaar gekocht door Vattenfall. De eerste schop ging op 17 oktober 2019 de grond in. De bestaande kleinere windturbines worden uiterlijk eind 2026 gesaneerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel