Ondernemers hebben oplossingen voor stroomproblemen, maar de regels werken tegen
Ondernemers in Flevoland zijn volop bezig om oplossingen te vinden voor de stroomproblemen van netbeheerder Tennet, maar worden gehinderd door wet- en regelgeving. Volgens voorzitter Dirk Jan Verdoorn van de Bedrijfskring Lelystad is er veel mogelijk, maar zijn niet alle oplossingen toegestaan.
Donderdag werd duidelijk dat het stroomnet in grote delen van Nederland, waaronder Oostelijk en Zuidelijk Flevoland, vol zit. Nieuwe bedrijven en instellingen kunnen niet zonder meer worden aangesloten op het net. Het gaat nog jaren duren voor de problemen zijn opgelost.
Ondernemers in de provincie merken goed dat het stroomnet aan zijn maximale capaciteit zit, zegt Verdoorn: "Op dit moment hebben we bedrijven die heel graag willen uitbreiden. Die hebben een kavel gekocht of nog een kavel hebben liggen. Daar willen ze ondernemen, maar ze kunnen geen aansluiting krijgen." Volgens Verdoorn remt dat de ontwikkelingen.
Verdoorn is pessimistisch gestemd: "Als je heel naïef een stuk grond hebt gekocht en je denkt daar morgen een bedrijf te kunnen beginnen én je hebt de aansluiting nog niet geregeld, dan kon je wel eens van een koude kermis thuiskomen."
Stroom delen
Ondernemers zijn constant op zoek naar mogelijkheden, zegt Verdoorn. Zoals stroom delen bijvoorbeeld. Als een bedrijf op enig moment minder stroom nodig heeft, zou dat bedrijf stroom kunnen leveren aan de buurman die meer stroom nodig heeft. Maar volgens regelgeving mag dat niet. Een leverend bedrijf zou dan een stroomproducent worden en daar gelden strenge regels voor. Ook verzekeringsmaatschappijen staan vanwege het brandgevaar niet te springen om deze constructie. Een andere methode is het spreiden van het stroomgebruik over de dag. Dat zouden ondernemingen op een bedrijventerrein kunnen bereiken door op verschillende momenten van de dag te beginnen. Hierdoor worden de piekmomenten van het stroomgebruik in de omgeving verdeeld. In Noordoostpolder wordt volgens Verdoorn geëxperimenteerd met verschillende samenwerkingsverbanden om grote piekstromen te voorkomen. De voorzitter van de Bedrijfskring Lelystad zegt dat dit kan werken: "Je maakt veel continuer gebruik van het stroomnet."
'Beperkingen moeten van tafel'
Gedeputeerde Jop Fackeldey zit namens de provincies in Nederland aan tafel bij de minister Rob Jetten van Klimaat en Energie. Volgens Fackeldey moeten de beperkingen die bedrijven ervaren van tafel. Hij dringt er dan ook bij de minister op aan daar werk van te maken. Hij voegt er aan toe dat het vestigingsklimaat van Flevoland voor nieuwe bedrijven in gevaar is door de netcongestie. Bedrijven zouden zo maar eens een andere locatie kunnen kiezen voor vestiging. Fackeldey hoopt dat het meevalt. Andere regio's en andere landen hebben ook te maken met stroomproblemen.
Nieuwe woningen minder hard getroffen door problemen
Fackeldey denkt dat de problematische stroomvoorziening de woningbouw niet treft. De komende decennia moeten er duizenden huizen in Flevoland bijkomen om bij te dragen aan het oplossen van de woningnood in het land. De gedeputeerde verwacht dat veel nieuwe huizen dankzij zonnepanelen zelfvoorzienend zullen zijn als het gaat om de energiebehoefte. "Nul op de meter is in principe mogelijk. Sterker nog, met behulp van zonnepanelen kunnen huizen zelfs elektriciteit opwekken en die ruimte is er zeker nog wel op het stroomnet."
Fackeldey verwacht verder dat grote batterijen kunnen helpen bij het opslaan van opgewekte stroom in de wijk. Die stroom is later weer te gebruiken. Volgens de gedeputeerde is er dan ook ruimte voor meer elektrische auto's.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Transformatie op komst voor voormalige kerk: appartementen in gebouw, huizen eromheen
RUTTEN • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberIn de voormalige katholieke kerk in Rutten moeten 12 tot 14 appartementen komen. Dat laat Estate & Partners weten. De projectontwikkelaar wil ook vier woningen achter het kerkgebouw neerzetten en het...
-
Truckeroptocht voor verstandelijk beperkten wint prijs voor inclusieve samenleving
LELYSTAD • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberTruckrun De Joon wint dit jaar de Ed Luzaprijs. Dat is een prijs die elk jaar wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich inzet voor een meer inclusieve samenleving. Truckrun De Joon is e...
-
Noorden van Flevoland tekent oproep voor komst Lelylijn
FLEVOLAND • Za 23 november • Zaterdag 23 november"Noorderlijk Nederland kijkt met verbaasde ogen naar Den Haag", staat er in een paginagrote advertentie in onder andere De Telegraaf en De Volkskrant. Een groep van meer dan honderd organisaties uit F...