Helft Flevolandse jongeren heeft psychische klachten na coronatijd

FLEVOLAND • Di 28 maart 2023 | 14:18 • Dinsdag 28 maart 2023 | 14:18

Meer dan de helft van de Flevolanders van 16 tot 25 jaar heeft last van psychische klachten. Het gaat om 54 procent, iets boven het landelijk gemiddelde (53 procent), blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor 2022 van de GGD. Ook kampen Flevolandse jongeren iets vaker met eenzaamheid (65 procent, tegen landelijk 63 procent).

Het onderzoek is gehouden om te bekijken welke effecten de coronamaatregelen hebben gehad op jongeren tussen de 16 en 25 jaar. De GGD ondervroeg in totaal bijna 70.000 jongvolwassenen, van wie een kleine 2300 in Flevoland. Deze groep kwam langdurig thuis te zitten omdat scholen, sportclubs en de horeca gesloten waren. Ook de anderhalve meter-maatregel zorgde voor isolement.

In Flevoland hebben vooral jongvolwassenen in Dronten en Almere last van psychische klachten, blijkt uit de cijfers. In de meeste gevallen gaat het volgens de GGD om lichte klachten. Twee op de vijf jongvolwassenen met psychische klachten voelen zich daardoor ook beperkt in het dagelijks leven. Van deze groep heeft de helft ook wel eens suïcidale gedachten. Van alle Flevolandse jongeren is dat 8 procent.

Eenzaamheid
Het aantal jongvolwassenen dat kampt met eenzaamheid is 65 procent, terwijl dat in 2021 nog 58 procent was. Volgens de GGD komt eenzaamheid het vaakst voor bij jongeren met een praktische opleiding, bij vrouwen en bij alleenwonenden. Het onderzoek geeft geen directe oorzaak van de (psychische) klachten onder jongvolwassenen, zegt de GGD. Wel is duidelijk dat deze periode impact heeft gehad op een groot deel van deze groep. Zo had bijna twee derde door de coronaperiode hulp of steun nodig, vooral omdat zij niet lekker in hun vel zaten.

Urker jeugd valt positief op
Opvallend is dat de Urker jeugd er in bijna alle cijfers in positieve zin uitspringt. Zo ervaart 70 procent de eigen gezondheid als goed, tegen 61 procent in heel Flevoland. Urker jongeren voelen zich ook het minst gestresst van Flevoland (48 tegen 46 procent) en 'slechts' 49 procent voelt zich eenzaam (65 procent). Volgens de enquête heeft de Urker jeugd wel het vaakst zelf corona gehad; 71 procent, tegenover 63 procent in de hele provincie.

Verder zegt 63 procent van de Urker jongeren nooit drugs te hebben gebruikt, tegen 49 procent van de gehele Flevolandse jeugd. Daar staat tegenover dat de Urkers vaker roken (36 tegen 26 procent) en vaker alcohol gebruiken (86 tegen 81 procent). De jeugd in Noordoostpolder scoort bij de alcohol het hoogst, met 89 procent.

GGD-onderzoeker Jolieke Warmer kan geen duidelijke oorzaak geven waarom Urk er uitspringt. "Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat daar de sociale cohesie erg groot is". Ze legt uit dat met dit onderzoek alleen de cijfers over de psychische gezondheid zijn opgehaald. "Op dit moment wordt er wel aanvullend onderzoek gedaan door interviews met jongvolwassenen. Daarmee willen we achterhalen waar het door komt en wat misschien ook mogelijke oplossingen zijn."

Wie naar aanleiding van dit artikel behoefte heeft aan een luisterend oor, kan contact opnemen met deluisterlijn.nl (088-0767000). Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie (0800-0113).

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel