Gemeente stelt eisen aan bouw extra beveiligde zittingszaal voor zware criminelen

LELYSTAD • Do 22 juni 2023 | 17:21 • Donderdag 22 juni 2023 | 17:21

Lelystedelingen moeten niet te veel last krijgen van zwaar beveiligde transporten van criminelen naar de geplande extra beveiligde zittingszaal (EBZ) in hun stad. Dat is één van de randvoorwaarden die het college van burgemeester en wethouders heeft gesteld aan de bouw van zo'n EBZ in de provinciehoofdstad. Die zittingszaal zou in 2027 of 2028 naast de Penitentiaire Inrichting aan de Larserdreef moeten komen.

In zo'n EBZ staan de zwaarste criminelen van ons land terecht, zoals Ridouan Taghi en Willem Holleeder. Lelystad is in beeld, omdat één van de bestaande zittingslocaties, de ‘Bunker’ in Osdorp, is verouderd en er een alternatief nodig is.

Het college van burgemeester en wethouders heeft samen met het Rijksvastgoedbedrijf, het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Raad voor de rechtspraak en de Dienst Justitiële Inrichtingen in kaart gebracht wat de verwachte impact van de komst van de EBZ zal zijn op de inwoners van Lelystad. Aan de hand daarvan is een lijst aan randvoorwaarden opgesteld. Een veilige en vlotte doorstroming van de Larserdreef, een goede ruimtelijke inpassing in de omgeving en beperking van overlast voor omwonenden worden daarin als voorwaarden genoemd.

Hoe worden de verdachten vervoerd?
Een transport van een zware crimineel vindt doorgaans plaats met vijf gepantserde auto’s en een helikopter. In welke van de zes voertuigen de verdachte zit, is altijd geheim om eventuele handlangers met een bevrijdingsplannen zand in de ogen te strooien. Hoeveel van dit soort transporten op jaarbasis verwacht worden, kon verantwoordelijk wethouder Piet van Dijk nog niet zeggen. “In ieder geval aanmerkelijk meer dan tien per jaar.”

Volgens wethouder Van Dijk is met het vaststellen van de randvoorwaarden een belangrijke stap gezet in het proces. “Lelystad kan alleen instemmen met de komst van een EBZ als aan onze randvoorwaarden wordt voldaan”, aldus Van Dijk. “Een EBZ past bij onze positie als hoofdstad en de daarbij behorende vestigingen van rijksdiensten.”

Nu het college de lijst met randvoorwaarden heeft vastgesteld, is het eerst aan de raad zich hierover te buigen. Naar verwachting zal dat volgende maand gebeuren. Daarna is het aan de minister voor Rechtsbescherming om een definitief besluit te nemen over de komst van de EBZ. Overigens krijgen Lelystedelingen ook nog de gelegenheid hun zegje te doen via een participatietraject.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel