Kwart van aangemelde kotters eindigt toch niet op schroothoop
Van de Nederlandse kotters die dit jaar waren aangemeld voor een saneringsregeling wordt een kwart toch niet gesloopt. Dat blijkt uit cijfers die Piet Adema, de demissionaire minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), heeft verstuurd aan de Tweede Kamer. In de Kamerbrief staat dat achttien van de 72 aangemelde kotters alsnog in de vaart blijven. Kottereigenaren hadden tot 1 juli de tijd om te zorgen dat hun vissersschip gesloopt of onklaar gemaakt werd.
Inmiddels hebben 25 kottereigenaren de vergoeding voor de sloop van hun schip ontvangen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland beoordeelt momenteel de aanvraag van de overige 29 eigenaren.
Wat zijn de gevolgen voor de sector?
Wageningen Economic Research (WEcR) heeft de aanzienlijke gevolgen van het slopen van de kotters voor de visserijsector in kaart gebracht. Wel gingen de onderzoekers in die analyse uit van een groter aantal sloopkotters dan nu het geval blijkt. De genoemde gevolgen kunnen daarmee uiteindelijk minder heftig uitpakken.
Het blijkt dat met name de grootste en zwaarste kotters voor de sloop zijn aangemeld. Deze verbruikten meer brandstof en waren dus duurder om in de vaart te houden. De grote kotters vingen ook de meeste vis. De totale vangstcapaciteit van de Nederlandse vissersvloot daalt daardoor aanzienlijk. "Doordat de meest winstgevende schepen mogelijk stoppen, daalt de gemiddelde winstgevendheid van de resterende vloot", schrijft demissionair minister Adema.
Het is nog zeer de vraag of de overgebleven kottereigenaren hun vangstcapaciteit kunnen verhogen. De vangstrechten van de gesloopte kotters worden later verdeeld onder de eigenaren die wel door blijven gaan met vissen.
Vierduizend werknemers op Urk in vis-sector
De visserijregio´s Urk, Zuidwest-Nederland, Kop van Noord-Holland, Waddenkust en IJmuiden gaan de inkrimping van de kottervloot voelen, zowel sociaal, economisch als cultureel. Het ministerie van LNV stelde daarom onlangs al dertig miljoen euro beschikbaar zodat de achterliggende sector haar bakens kan verzetten.
Vooral Urk heeft een groot maritiem cluster dat diensten doet en onderdelen levert voor de kottervloot. Ook is op Urk de grootste visverwerkende industrie van het land gevestigd. WEcR berekende dat er op Urk ruim vierduizend mensen (2450 fte) direct of indirect betrokken zijn bij de visserij. Wel noemt Wageningen Economic Research de sector op Urk veerkrachtig en verwachten de onderzoekers dat de visverwerkende industrie in zal springen op het verwerken en verhandelen van andere vissoorten. Over de omschakeling van Noordzeevis naar bijvoorbeeld kweekvis als zalm maakten we vorig jaar al deze reportage.
Extra geld voor brandstofbesparingNaast de eerder aangekondigde dertig miljoen stelt minister Adema nu nog eens twintig miljoen euro beschikbaar. Hiermee moeten overgebleven kotters aanpassingen op het gebied van brandstofbesparing kunnen financieren.
De saneringsregeling heeft volgens WEcR ook één positief effect gehad. De regeling heeft hoogstwaarschijnlijk enkele faillissementen onder kottereigenaren kunnen voorkomen. Zonder regeling waren die uiteindelijk helemaal kopje onder gegaan.
De 500 miljoen euro voor ondernemers wordt verdeeld via meerdere regelingen die op dit moment worden uitgewerkt. 200 miljoen is gereserveerd voor de visserijsector. Om de beroepsgroep toekomstbestendig te maken, konden eigenaren van kotters die willen stoppen gebruik maken van een saneringsregeling. Hiervoor is 155 miljoen euro gereserveerd.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Groen licht voor uitbreiding Visveiling Urk, nieuw vers/droog-gedeelte en diepvrieshal
URK • Do 2 januari • Donderdag 02 januariVisveiling Urk kan beginnen met het uitbreiden van haar pand. De leden van de coöperatieve Visveiling Urk hebben groen licht gegeven tijdens de ledenvergadering in december. Het is de bedoeling dat he...
-
Straks geen verplichte viscontroles meer voor Urker afslag
URK • Za 14 december • Zaterdag 14 decemberDe Urker visafslag mag in de toekomst met steekproeven de verplichte viscontroles uitvoeren. Er komt in 2026 een nieuwe Europese verordening die dat mogelijk gaat maken. Andere visveilingen in Noord-E...
-
Vlissingse vissers blij met verkoop visafslag aan Urk
URK • Do 5 december • Donderdag 05 decemberDe overname van de visafslag in Vlissingen door de visveiling op Urk zorgt voor blije gezichten bij de Zeeuwen. Maar ook bij Urker vissers. De gemeenten Vlissingen en Sluis wilden de afslag vorig jaar...
recent nieuws
-
Explosie in Almeerse wijk Tussen de Vaarten
ALMERE • Di 7 januari • Dinsdag 07 januariIn de John Raedeckstraat in Almere heeft dinsdagavond een explosie plaatsgevonden. Dat meldt de politie. Niemand raakte gewond. De explosie zou zijn gebeurd bij een woning. De politieheli vloog enige...
-
Sportruimte Urk nog schaarser dan gedacht: nieuwe sporthal moet groter (en wordt dus duurder)
URK • Di 7 januari • Dinsdag 07 januariDe ruimte om binnen te kunnen sporten op Urk is schaarser dan drie jaar geleden gedacht. Daarom moet de toekomstige sporthal in de Zeeheldenwijk groter worden dan waar de gemeente eerder rekening mee...
-
Van meubelmaker tot zorginstelling: dit zijn de faillissementen in Flevoland
FLEVOLAND • Di 7 januari • Dinsdag 07 januariEen halve eeuw timmerde Authentic Models in Zeewolde aan de weg met allerlei bijzondere ontwerpen, zoals exclusieve tafellampen, wijnkasten en miniatuur-muziekinstrumenten. Op 17 december werd het bed...