Restwarmte splijtzwam op Urk, eigen warmtenet ondernemers afgewezen
De gemeente Urk heeft een aanvraag voor een particulier warmtenet op bedrijventerrein Zwolsehoek tegengehouden. Het college van B en W heeft dat deze zomer besloten. Dat blijkt uit een stuk dat de gemeente nu aan Omroep Flevoland heeft verstrekt.
Een visverwerkend bedrijf wilde restwarmte gaan leveren aan tien omliggende bedrijven. Zij zouden in ruil afgekoeld water terug leveren waarmee de visverwerker efficiënter vis kon gaan koelen. Het bedrijf deed daarom een aanvraag bij de gemeente voor het aanleggen van eigen leidingen tussen de verschillende bedrijfsgebouwen.
Schaarse ruimte in ondergrond
De gemeente Urk heeft een aantal redenen om het plan 'op dit moment' af te wijzen. De grond op het industrieterrein is ten eerste schaars schrijft ze. De gemeente verwacht dat er in de toekomst ook voor andere plannen een claim op de ondergrond wordt gedaan.
Daarnaast denkt de gemeente dat ook netbeheerder Liander in de toekomst de grond in moet om het plaatselijke (stroom)net op bedrijventerrein Zwolsehoek te verzwaren.
Eigen onderzoek op Zwolsehoek
Belangrijker nog is dat de gemeente zelf ook bezig is met een onderzoek naar het gebruik van restwarmte van ondernemers op bedrijventerrein Zwolsehoek. Deze 'bestaande industrie' zou in de toekomst mogelijk warmte kunnen leveren aan 'bestaande woonwijken'.
Wanneer de gemeente dit particuliere warmtenet wél zou toestaan is dat in de nabije toekomst "mogelijk belemmerend voor de eigen plannen van de gemeente". Saillant detail is dat andere visverwerkers op Zwolsehoek al een plan hebben voor het verwarmen van woonwijken. Gespannen verhouding
Op het gebied van restwarmte staat de verhouding tussen meerdere Urker ondernemers en de gemeente al een tijdje onder druk. De gemeente probeert de regie sinds 2018 vooral in eigen handen te houden, terwijl ondernemers vanaf 2016 met plannen bezig zijn.
De gemeente is nu zelf met name bezig met een koel-warmtenet op basis van 'nieuw voor nieuw'. Dat betekent dat het nieuwe bedrijventerrein Port of Urk in de toekomst de nieuwe Zeeheldenwijk moet gaan verwarmen. De aanleg van die twee gebieden moet nog op stoom komen.
Bestaande Urker ondernemers dongen tijdens deze aanbesteding mee om dit nieuwe energienet aan te mogen leggen. Zij visten alleen achter het net. Bij de rechter probeerden ze onlangs tevergeefs om alsnog in aanmerking te komen.
En de al bestaande restwarmte?
Daarnaast hebben de visverwerkende bedrijven nog altijd hun eigen restwarmte van de Zwolsehoek in de aanbieding. Die willen ze opslaan in de grond. Deze warmtebron zou de al bestaande woonwijken kunnen gaan verwarmen. De ondernemers hopen dat de gemeente zich hiervoor bij hún plan aansluit. Maar de gemeente Urk wil dus de mogelijkheden van de bestaande bedrijventerreinen eerst zelf onderzoeken. Ze trekt daarvoor op met de provincie Flevoland omdat er niet genoeg ambtenaren op Urk beschikbaar zijn voor dit onderzoek.
De ambtelijke capaciteit op Urk wordt nu namelijk ingezet voor het eerdergenoemde warmtenet van Port of Urk naar de Zeeheldenwijk.
Bijlages
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Technische twijfels overwonnen: gemeenteraad Urk omarmt 'uniek lokaal warmtenet'
URK • Vr 5 juli • Vrijdag 05 juliDe gemeenteraad van Urk heeft groen licht gegeven voor een ambitieus koude-warmtenet voor het nieuwe bedrijventerrein Port of Urk en de Zeeheldenwijk. Wel heeft de raad enkele belangrijke kanttekening...
-
Klachten ongegrond, Urk mag verder met warmtenet
URK • Vr 20 oktober • Vrijdag 20 oktoberDe gemeente Urk mag verder met zoeken naar een bedrijf dat een warmte-koudenet kan aanleggen op bedrijventerrein Port of Urk en de nieuwe Zeeheldenwijk. Het Urker bedrijf Circulaire Energie Voor Elkaa...
-
Gemeente Urk: 'Lokale energieonderneming is te laat met bezwaar op warmtenet'
URK • Do 5 oktober • Donderdag 05 oktoberHet Urker bedrijf ‘Circulaire Energie Voor Elkaar’ (CEVE) had eerder bezwaar moeten maken tegen de eisen die zijn opgesteld voor de aanbesteding van een warmte-koudenet. Dat zei de gemeente Urk in de...
recent nieuws
-
Flevoland één van de vijf provincies die voldoende plekken heeft voor asielzoekers
FLEVOLAND • Vr 1 november • Vrijdag 01 novemberFlevoland voldoet ruim aan de opgave die de Spreidingswet eist. De zes gemeenten in de provincie hebben in totaal 3580 opvangplekken voor asielzoekers. Dat is meer dan het Rijk had gevraagd. Flevoland...
-
Waarom vangt de ene Flevolandse gemeente veel asielzoekers op en de andere geen enkele?
FLEVOLAND • Vr 1 november • Vrijdag 01 novemberIn totaal kunnen 1250 asielzoekers terecht in de noodopvang in Biddinghuizen, de eerste 400 zijn deze week gearriveerd. Een groot aantal, dat het totale aantal opvangplekken binnen de gemeentegrenzen...
-
Record: voetbalkamp binnen vijf minuten helemaal uitverkocht
EMMELOORD • Vr 1 november • Vrijdag 01 novemberDe Kick-off Voetbaldagen in juli 2025 zitten helemaal vol. Vrijdagochtend vanaf 8.00 uur konden kinderen zich inschrijven voor het voetbalevenement van SC Emmeloord. Binnen vijf minuten waren alle ple...