COA grijpt in bij noodopvang in Biddinghuizen na klachten
Het COA haalt dertig asielzoekers met een lhbtiq+-achtergrond voor hun eigen veiligheid weg uit de noodopvang in Walibi. Ze worden verplaatst naar andere locaties waar ze meer begeleiding en privacy krijgen.
De oplossing volgt op tientallen klachten van discriminatie en gevoelens van onveiligheid. Beveiligers zouden zich bijvoorbeeld racistisch hebben uitgelaten tegenover deze kwetsbare groep asielzoekers. Maar ook medebewoners zouden dat hebben gedaan tijdens het gezamenlijk eten.
Belangenorganisatie LGBT Asylum Support kreeg binnen twee weken na opening van de noodopvang al 42 klachten binnen. Die werden doorgegeven aan het COA en de verantwoordelijk staatssecretaris.
Ongeschikte locatie
Locatiemanager Elsa van der Hoek concludeert na een gesprek vorige week met de belangengroep dat haar noodopvang 'wellicht niet geschikt is voor deze doelgroep'. Van der Hoek: "Als je zoveel klachten krijgt dan moet je dat serieus nemen. En als hier COA-medewerkers of beveiligers werken die discrimineren, dan werken ze hier niet meer."
Twintig van de dertig asielzoekers zijn al overgeplaatst. Nog tien zullen voor het einde van deze week een nieuwe verblijfplek hebben. Inmiddels is er een lhbti-coördinator aangesteld om gevoelens van onveiligheid in de toekomst te voorkomen en signalen sneller op te pakken.
Er werd ook massaal geklaagd over onhygiënische voorzieningen, zoals toiletten en douches met modder. Een bedrijf maakt nu twee keer per dag schoon en ook de bewoners zelf hebben schoonmaaktaken.
Opvang extra uitgebreid
Het aantal asielzoekers bij Walibi is de afgelopen weken met 200 toegenomen naar 1450, terwijl eerst werd gesproken van een noodopvang met maximaal 1250 bewoners. "We hadden meer bedden en we hebben toestemming gekregen van de gemeente om tijdelijk hoger in te zetten, omdat de druk op opvang zo hoog is."
Met dertig FTE aan COA-medewerkers en continu tien beveiligers die tegelijk dienst hebben, verwacht de locatiemanager dat problemen in de toekomst worden voorkomen.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Vijf partijen willen kinderen uit noodopvang halen: 'Geen privacy, speelruimte en rust'
ALMERE • Wo 9 april • Woensdag 09 aprilHet college van burgemeester en wethouders in Almere moet onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om kinderen uit de noodopvang te halen en hen een fatsoenlijke plek te geven in de reguliere opvang. Dat...
-
Laatste asielzoekers vertrokken uit noodopvang, COA trots op goed seizoen
BIDDINGHUIZEN • Do 6 maart • Donderdag 06 maartDe laatste asielzoekers uit de noodopvang in Biddinghuizen zijn vertrokken. Het evenemententerrein bij Walibi wordt namelijk weer klaargemaakt voor het festivalseizoen. Het COA blikt op de laatste dag...
-
Afbouw noodopvang Biddinghuizen begonnen, bewoners vertrekken deze week
BIDDINGHUIZEN • Ma 3 maart • Maandag 03 maartAls alles goed verloopt, zijn alle bewoners van de noodopvang voor asielzoekers op het evenemententerrein van Walibi in Biddinghuizen komende week vertrokken. Op dit moment worden ze overgeplaatst naar...
recent nieuws
-
Nieuw verbindingspad tussen Oostvaardersplassen en Lepelaarplassen geopend
ALMERE • Za 26 april • Zaterdag 26 aprilNatuurliefhebbers, fietsers en wandelaars kunnen vanaf nu gebruikmaken van een nieuwe verbindingspad tussen de Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen. De werkzaamheden aan het pad zijn afgerond, waardoor...
-
Aantal meldingen discriminatie Flevoland verdubbeld, waarschijnlijk door betere bekendheid meldpunt
FLEVOLAND • Za 26 april • Zaterdag 26 aprilHet aantal meldingen van discriminatie in Flevoland is verdubbeld. In 2023 waren er 224 meldingen, vorig jaar steeg dat naar 463. De meeste meldingen die binnenkwamen gingen over discriminatie op grond...
-
Dijkgraaf: 'Keuzes nodig voor landbouw door bodemdaling'
FLEVOLAND • Za 26 april • Zaterdag 26 aprilBodemdaling vormt een bedreiging voor intensieve landbouw op sommige plekken in Flevoland. Volgens dijkgraaf Hetty Klavers van waterschap Zuiderzeeland is het moment gekomen om dat probleem onder ogen...