Medewerkers van woonzorgcentrum ontslagen na misstanden; geld misbruikt voor etentjes
Zorggroep Almere heeft vier medewerkers van woonzorgcentrum De Overloop ontslagen. Zij hebben volgens een onderzoek bijgedragen aan 'een cultuur die door medewerkers als onveilig werd ervaren'. Ook is er geld misbruikt voor etentjes.
De zorggroep stelde in september al zes medewerkers van De Overloop op non-actief naar aanleiding van meldingen van oud-medewerkers. Toen was niet duidelijk wat voor meldingen het waren.
Zorggroep Almere schakelde recherchebureau Hoffmann in om de situatie te onderzoeken. Dat richtte zich op de werkverhouding tussen collega's. De klachten over de behandeling van cliënten is in dit onderzoek niet meegenomen.
Onder druk gezet
Uit de gesprekken die Hoffmann voerde met medewerkers blijkt dat die ongepaste bejegening hebben ervaren. Zij voelden zich bijvoorbeeld onder druk gezet om snel aan het werk te gaan na een ziekmelding. Ook ervoeren ze onregelmatigheden met roosters en scholing.
Daarnaast zijn er lunches en diners betaald met geld van het woonzorgcentrum. De bezittingen van bewoners zouden volgens het onderzoek niet daarvoor zijn misbruikt.
Er kon niet bewezen worden of er medicatie is gestolen. Als het wel is gebeurd zouden de medicijnen in ieder geval niet van individuele bewoners zijn weggenomen.
Van de vier ontslagen medewerkers kwam één pas tijdens het onderzoek in beeld. De andere drie behoorden tot de groep die al eerder op non-actief was gesteld. Twee van de drie die geen of een minimale rol hadden in deze zaak, komen op eigen initiatief niet terug bij de zorggroep.
'Intimidatie'
Zorggroep Almere ontving, naast het genoemde medewerkersonderzoek, ook nog een document van de vertrouwenspersoon met daarin veertien anonieme meldingen.
Volgens de mensen die zich bij de vertrouwenspersoon hadden gemeld heerste er binnen De Overloop een cultuur van 'intimiderende bejegening en ongelijkheid'. Dit resulteerde volgens hen in een onveilig gevoel.
Wat gebeurt er met de zorgklachten?
Toen in oktober de eerste signalen van misstanden bij De Overloop bekend werden, namen veel familieleden van bewoners contact op met 1Almere en Omroep Flevoland. Zij hadden veel klachten over de zorg. Er werd onder meer gesproken over verwaarlozing van cliënten en het toedienen van verkeerde medicatie.
Omdat Hoffmann Bedrijfsrecherche geen specialist is op het gebied van zorg zouden deze klachten door een ander bureau worden bekeken. De zorggroep zegt dat het mensen met andere klachten, zoals klachten over de behandeling van cliënten, heeft doorverwezen naar het eigen Klachtenbureau.
"Van de enkele mensen die hier gehoor aan hebben gegeven, is er maar één officiële klacht overgebleven. Besloten is daarom om deze klacht via de officiële route te laten lopen en voor nu af te zien van een vervolgonderzoek", aldus Zorggroep Almere.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Minister mengt zich niet in onderzoek naar mishandeling en intimidatie bij De Overloop
ALMERE • Di 12 december • Dinsdag 12 decemberDemissionair minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport geeft aan zich niet te kunnen bemoeien met het onderzoek naar de misstanden bij woonzorgcentrum De Overloop in Almere Haven. Dat blijkt...
-
Onafhankelijk onderzoek naar klachten over misstanden bij Almeers woonzorgcentrum
ALMERE • Ma 4 december • Maandag 04 decemberZorggroep Almere laat een onafhankelijk bureau onderzoek doen naar klachten over de zorg bij zorgcentrum De Overloop in Almere Haven. De zorggroep wil die klachten niet zelf behandelen om belangenverstrengeling...
-
Misstanden bij woonzorgcentrum in Almere: 'Mijn oma ging door een hel'
ALMERE • Vr 17 november • Vrijdag 17 novemberBij woonzorgcentrum De Overloop in Almere zijn bewoners ernstig mishandeld, verwaarloosd en in de steek gelaten. Ook zijn er bezittingen van bewoners gestolen door het personeel. Dat melden familieleden...
recent nieuws
-
Almeerder Abed nog enige Nederlander in Gaza die weg wil en dat niet kan
LELYSTAD • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariAlmeerder Abed al Attar is de enige Nederlander die nog tegen zijn wil vast zit in de Gazastrook. Dat meldt minister van Buitelandse Zaken Caspar Veldkamp. Volgens de minister wil Israël Abed niet laten...
-
2320 muskusratten gedood; waarom wordt het dier uitgeroeid in Flevoland?
FLEVOLAND • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariBestrijders hebben vorig jaar 2320 muskusratten gedood in Flevoland, dat is een kwart meer dan het jaar ervoor. Door vallen die in het water zijn gezet, worden ze gedood. Vervolgens worden de kadavers...
-
Jeugddetentie, proeftijd en behandeling voor overval op Primera Parkwijk
ALMERE • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariEen jongen van 17 die vorig jaar februari samen met anderen de Primera in de Almeerse Parkwijk overviel, is veroordeeld tot 270 dagen jeugddetentie en een proeftijd van twee jaar. De jongen kreeg de straf...