Ook dit jaar niet genoeg woonruimte voor statushouders in Almere, extra maatregelen nodig
Ook dit jaar gaat het Almere niet lukken om alle statushouders te huisvesten. Dat komt doordat er minder woningen beschikbaar zijn voor urgent woningzoekenden. Statushouders vallen ook in deze categorie woningzoekenden. Extra maatregelen zijn nodig.
Almere heeft net als andere gemeenten de taak om jaarlijks een aantal asielzoekers met een verblijfsvergunning te huisvesten. Het Rijk bepaalt elk half jaar de verdeling van statushouders over hele land. Bij die verdeling wordt gekeken hoeveel mensen er in een gemeente wonen.
Vraag is hoger dan aanbod
Volgens het Almeerse college van burgemeester en wethouders is het aantal urgent woningzoekenden hoger dan het aantal beschikbare woningen voor die groep. Bij urgent woningzoekenden horen bijvoorbeeld huishoudens die na een vechtscheiding dringend een huis nodig hebben.
Ook asielzoekers die in Nederland mogen blijven, horen bij urgenten. Urgent woningzoekenden zouden een woonruimte moeten krijgen binnen een maximale wachttijd van zes maanden. Ook die termijn gaat Almere dit jaar niet halen.
Volgens het college van b en w zijn er in totaal 973 huizen nodig om alle urgent woningzoekenden van 2024 te huisvesten, inclusief 456 vergunninghouders. Maar er komen 613 sociale huurwoningen vrij. Dat betekent dat er een tekort ontstaat van 360 woningen.
Verscherpt toezicht van de provincie
Almere is net als andere gemeenten verplicht om vergunninghouders te huisvesten. Maar al jaren lukt het het stadsbestuur niet om aan die eis te voldoen. Het gevolg is dat de gemeente ook in 2024 onder verscheept toezicht staat van de provincie Flevoland.
Een jaar geleden kreeg Almere de laatste kans van de provincie om een plan van aanpak te maken voor de opvang van vergunninghouders. Gebeurt dat niet, dan kan de provincie ingrijpen. In dat geval gaat de provincie de huisvesting voor statushouders regelen, op kosten van de gemeente.
Niet zomaar opgelost
Volgens het college van b en w is het een ingewikkeld probleem. Bij de verdeling van de sociale huurwoningen in de stad gaat 70 procent naar reguliere woningzoekenden en 30 procent naar urgenten.
"Dit is niet genoeg om de volledige vraag van urgenten in 2024 te dekken. Extra maatregelen zijn dus noodzakelijk om de taakstelling van de vergunninghouders te halen en de wachttijden voor overige urgenten niet verder op te laten lopen.", zegt het college.
Bij extra maatregelen denk het stadsbestuur aan allerlei plannen zoals het transformeren van bestaand vastgoed naar woningen. Samen met de drie woningbouwcorporaties (De Alliantie, Ymere en Goede Stede) gaat de gemeente op zoek naar panden om die geschikt te maken voor bewoning.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Gemeenten vrezen problemen door 'onverstandig' wetsvoorstel over statushouders
FLEVOLAND • Wo 19 februari • Woensdag 19 februariFlevolandse gemeenten reageren kritisch op wetsvoorstel van minister Mona Keijzer (BBB) om statushouders niet langer voorrang te geven op de huurmarkt. Eerder deze week riepen zestien gemeenten buiten...
-
Almere heeft huisvesting statushouders op orde, rest van gemeenten haalt doel niet
ALMERE • Vr 3 januari • Vrijdag 03 januariDe gemeente Almere heeft in het afgelopen jaar een flinke inhaalslag gemaakt met het huisvesten van statushouders. De gemeente heeft zelfs meer statushouders een huis aangeboden dan volgens de landelijke...
-
Provincie dwingt Dronten tot actieplan voor huisvesting statushouders
DRONTEN • Do 5 december • Donderdag 05 decemberAls Dronten op 1 januari nog steeds een achterstand heeft bij het huisvesten van statushouders, moet de gemeente een plan indienen bij de provincie om toch genoeg plekken te realiseren. Dat schrijft de...
recent nieuws
-
Nieuw verbindingspad tussen Oostvaardersplassen en Lepelaarplassen geopend
ALMERE • Za 26 april • Zaterdag 26 aprilNatuurliefhebbers, fietsers en wandelaars kunnen vanaf nu gebruikmaken van een nieuwe verbindingspad tussen de Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen. De werkzaamheden aan het pad zijn afgerond, waardoor...
-
Aantal meldingen discriminatie Flevoland verdubbeld, waarschijnlijk door betere bekendheid meldpunt
FLEVOLAND • Za 26 april • Zaterdag 26 aprilHet aantal meldingen van discriminatie in Flevoland is verdubbeld. In 2023 waren er 224 meldingen, vorig jaar steeg dat naar 463. De meeste meldingen die binnenkwamen gingen over discriminatie op grond...
-
Dijkgraaf: 'Keuzes nodig voor landbouw door bodemdaling'
FLEVOLAND • Za 26 april • Zaterdag 26 aprilBodemdaling vormt een bedreiging voor intensieve landbouw op sommige plekken in Flevoland. Volgens dijkgraaf Hetty Klavers van waterschap Zuiderzeeland is het moment gekomen om dat probleem onder ogen...