Project Polderdokter lokt eerste huisartsen naar Noordoostpolder

NOORDOOSTPOLDER • Ma 20 mei 2024 | 20:28 • Maandag 20 mei 2024 | 20:28

Het project Polderdokter loopt goed volgens Huisartsencoöperatie Flevoland. Het is vorig jaar opgestart om meer huisartsen naar de Noordoostpolder te lokken. Er zijn nu twee huisartsen in opleiding die via het project in een praktijk in de polder hun opleiding volgen.

Huisartsen in opleiding wonen vaak in de Randstad of de grote steden. Ook de universiteiten zijn daar gevestigd. Flevoland is dan ver weg en niet aantrekkelijk om naartoe te gaan. Om daar wat verandering in te brengen is Polderdokter in het leven geroepen.

Drie jaar dezelfde plek
Als artsen in opleiding ervoor kiezen om naar de polder te komen, krijgen ze de garantie dat er gedurende de hele opleiding een plek voor ze is in de Noordoostpolder.

De opleiding duurt gemiddeld drie jaar. Daarin worden huisartsen normaal gesproken in verschillende praktijken geplaatst. Dat kan van Emmen tot Enschede zijn. Dat je van te voren weet dat het drie jaar in hetzelfde gebied is, kan een voordeel zijn.

Het huisartsentekort in Flevoland is groot. De twee artsen die er nu zijn door het project lijken een druppel op de gloeiende plaat, toch is het een positief resultaat volgens Cindy Netten, voorzitter van de Huisartsencoöperatie Flevoland.

"Omdat het gewoon de hele tijd moeilijk is gebleken om mensen onze kant op te trekken", aldus Netten. "Ik ben er in elk geval blij mee".

Netwerk opbouwen
Marjanne Hoogerwerf is één van die twee huisartsen in opleiding en zij is in Marknesse geplaatst. Hoogerwerf woont in Kampen en is net moeder geworden. De garantie dat ze haar hele opleiding in de Noordoostpolder kan volgen, vindt ze fijn. Het betekent voor haar een fijne reistijd.

Huisarts in opleiding Hoogerwerf

Daarnaast kan Hoogerwerf met collega-huisartsen en andere zorgverleners een netwerk opbouwen. Zo bouwt ze alvast aan haar toekomst, want ze zou na haar studie graag in de Noordoostpolder blijven werken en misschien op termijn een praktijk overnemen.

Polderdokter moet oplossing zijn
De hoop is dat deze voordelen meer huisartsen in opleiding over de streep trekken. Volgens Cindy Netten kan het project Polderdokter weleens een heel goed antwoord op het huisartsentekort in het noordelijke deel van de provincie zijn.

Dat tekort is flink, want alleen al in de Noordoostpolder zijn er de komende tijd zeven nieuwe huisartsen nodig. Netten denkt wel dat dit haalbaar is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel