Wedstrijden spreiden en nieuwe velden oplossing voor voetbalclubs
Door de aanleg van nieuwe voetbalvelden en het tegelijk spreiden van wedstrijden over verschillende sportaccommodaties, denkt de gemeente Lelystad de capaciteitsproblemen voor de drie voetbalclubs voor de korte termijn te kunnen oplossen. Op lange termijn komen velden in een sportpark in het nieuwe stadsdeel ZuiderC in beeld.
Dat voorstel doet het Lelystadse college van burgemeester en wethouders in een huisvestingsplan voor sportverenigingen. Het plan moet nog met de raad worden besproken.
Onlangs spraken omwonenden van sportpark Doggersbank in de Waterwijk in bij de gemeenteraad om zich te beklagen over de overlast van voetbalvereniging Batavia '90. Die is ondanks een ledenstop zo sterk gegroeid, dat sommige bewoners verkeers- en geluidsoverlast ervaren.
Mix
Niet alleen Batavia '90 komt ruimte te kort. Hetzelfde geldt voor Unicum in de Schouw. Door meer leden en wedstrijden hebben de verenigingen behoefte aan meer geschikte speelvelden. Het college stelt nu een mix van maatregelen voor.
Op sportpark Doggersbank zou het aantal velden van Batavia '90 terug moeten van vijf naar drie, maar tegelijk moet er een tweede kunstgrasveld komen. Daarmee kan de club wedstrijden en trainingen beter plannen. Ook zou Batavia '90 wedstrijden en trainingen deels moeten verplaatsen naar sportpark Langezand, de thuisbasis van SV Lelystad '67. Hier is meer ruimte, want deze club heeft twee velden over.
Gedeeltelijk uitwijken naar Langezand is ook het voorstel voor Unicum. De vereniging zit krap in de wijk Schouw. Het veranderen van een natuurgrasveld met omgeving in een natuurveld en kunstgrasveld levert een vijfde veld op. Dat moet voldoende zijn om wedstrijden en trainingen te verdelen.
Op Langezand kan het aantal velden worden verminderd van acht naar zeven, waarvan twee kunstgrasvelden. Dat geeft voldoende ruimte voor de drie voetbalclubs. Voor de American Football-vereniging is een extra kunstgrasveld gewenst.
ZuiderC
Voor de lange termijn zoekt het college de oplossing voor de voetbalclubs in het nieuwe stadsdeel ZuiderC. Hier is voor sport twaalf hectare grond gereserveerd, waarop plek is voor een extra sportpark met acht voetbalvelden plus kleedruimtes, tien tennisbanen en tien padelbanen.
Wethouder Dennis Grimbergen verwacht de aanleg niet eerder dan rond 2030. Er is volgens hem nog vijf jaar de tijd om met de voetbalverenigingen de knoop door te hakken of zij naar ZuiderC willen verhuizen. Voor Batavia '90 is dit idee al in 2018 geopperd, maar de leden willen liever op de Doggersbank blijven en het huidige sportpark opnieuw inrichten.
De tennis- en padelbanen in ZuiderC zullen worden gebruikt door de tennisverenigingen ITL en Poseidon. Die hebben aangegeven dat ze willen samengaan.
Zaalhockey
Het college stelt verder voor om een opblaashal aan te schaffen, waarmee vanaf het seizoen 2025-2026 de zaalhockeyverenigingen extra capaciteit hebben. Zij spelen alleen tussen december en februari binnen, maar dat heeft gevolgen voor de beschikbaarheid van sportzalen voor andere sporten. De opblaashal kan dit probleem oplossen.
Een tweede zwembad voor met name zwemlessen is de komende tien jaar nog niet nodig, maar wordt wel urgent als vanaf 2035 het aantal inwoners van Lelystad groeit. Ook hier ligt ZuiderC als mogelijke locatie voor de hand.
De jeu de boules vereniging verhuist mogelijk na 2030 ook naar het nieuwe stadsdeel, al is een eerdere verhuizing uit de Schouw naar een andere plek niet uitgesloten. De vereniging groeit sterk en wil graag 37 buiten- en binnenbanen.
Investeringen
De investeringen kosten veel geld. Op korte termijn worden die in voetbalvelden en een opblaashal becijferd op 3,1 miljoen euro.
Op lange termijn gaan de nieuwe voetbalvelden in ZuiderC ruim 10 miljoen euro kosten en een tweede zwembad bijna 11 miljoen. Voor sportvoorzieningen elders in de stad is 1,6 miljoen nodig. Een extra turnhal kost 6,1 miljoen euro. Voor al deze voorstellen is op dit moment nog geen geld.
Dat is ook het geval voor de nieuwe sporthal bij De Rietlanden. In maart sprak de gemeenteraad zich uit voor de duurste variant van 22 miljoen. Inmiddels meldt het college dat totale investering 34 miljoen euro bedraagt, terwijl er maar 12 miljoen euro is gereserveerd. De gemeenteraad beslist later deze maand of deze investering doorgaat.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Flevoland één van de vijf provincies die voldoende plekken heeft voor asielzoekers
FLEVOLAND • Vr 1 november • Vrijdag 01 novemberFlevoland voldoet ruim aan de opgave die de Spreidingswet eist. De zes gemeenten in de provincie hebben in totaal 3580 opvangplekken voor asielzoekers. Dat is meer dan het Rijk had gevraagd. Flevoland...
-
Waarom vangt de ene Flevolandse gemeente veel asielzoekers op en de andere geen enkele?
FLEVOLAND • Vr 1 november • Vrijdag 01 novemberIn totaal kunnen 1250 asielzoekers terecht in de noodopvang in Biddinghuizen, de eerste 400 zijn deze week gearriveerd. Een groot aantal, dat het totale aantal opvangplekken binnen de gemeentegrenzen...
-
Record: voetbalkamp binnen vijf minuten helemaal uitverkocht
EMMELOORD • Vr 1 november • Vrijdag 01 novemberDe Kick-off Voetbaldagen in juli 2025 zitten helemaal vol. Vrijdagochtend vanaf 8.00 uur konden kinderen zich inschrijven voor het voetbalevenement van SC Emmeloord. Binnen vijf minuten waren alle ple...