Documentaire over Urker visser in de prijzen op filmfestival
Documentaire 'Op Hoop Van Zeeën' over Urker vissersfamilie De Vries is zondag tijdens de première in de prijzen gevallen. In de film volgen makers Jo-Anne Loosman en Else Talsma de Urker familie tijdens hun aankoop van een nieuwe kotter, een unieke stap. De documentaire is tot 'beste documentaire' van het Campus Doc film festival uitgeroepen.
De Urker visserij verkeert al jaren in zwaar weer; een groot deel van de vloot is gestopt en de kosten blijven stijgen. "Veel vissers hebben het gevoel dat ze tegengewerkt worden en stoppen er daarom mee", vertelt documentairemaker Jo-Anne Loosman tijdens de première.
Inkijkje in hechte gemeenschap
Mede-maker Else Talsma vult aan: "Daarom is het best bijzonder dat De Vries toch een nieuwe kotter durft te kopen". De twee makers hebben een uniek inkijkje gekregen in het reilen en zeilen van de Urker visser.
Het voormalige eiland staat naast de visserij, ook bekend om de gemeenschap die niet altijd even benaderbaar is voor de media of buitenstaanders. Kwetsbaarheid of emoties blootgeven voor de buitenwereld is iets wat vissers niet snel zullen doen. Toch is het de filmmakers gelukt om die kwetsbaarheid te vangen.
"Urkers zijn soms wat cameraschuw, ja", lacht Loosman, gevraagd naar die bijzondere cultuur. Ze komt zelf ook van Urk en haar opa en oom waren beiden ook vissers. "Ze vinden niet altijd de woorden."
Mee op zee
Voor de documentaire hebben de twee makers de familie maandenlang gevolgd. Ook zijn ze tien dagen mee geweest op de nieuwe kotter van Cornelis De Vries. Een bijzondere prestatie, vind ook filmmaker en première-organisator Milada Stipetic. "Je ziet van heel dichtbij die familieband, het belang van de visserij en de gemeenschap van het dorp. Dat is heel mooi."
Volgens documentairemaker Pim Mak kan zo'n documentaire dan ook veel betekenen voor een toch wel uitstervend vak als visserman. "In die documentaire komt de liefde voor de visserij en de gemeenschap daar heel erg naar voren en dat zien we normaal niet", verklaart de mede-organisator van het filmfestival. Visserij 'nooit weg van Urk'
Die bijzondere liefde heeft de Friese maker -ookwel 'vreemde' voor de Urker- Else Talsma ook ontdekt. "Het zit echt diep geworteld in die cultuur, het is echt een soort levenswijze." Juist daardoor denkt ze dat de visserij nooit helemaal zal verdwijnen van Urk. "Je hoort van 12-jarige jongetjes al dat ze visserman willen worden. Als die jongetjes blijven bestaan, zullen er altijd vissers zijn."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Reddende engeltjes in Almere en zelfgemaakte pokébowls op Urk, dit zijn de best bekeken berichten op sociale media
FLEVOLAND • Do 26 december • Donderdag 26 decemberHet jaar loopt op z'n einde, een mooi moment om terug te blikken op wat jullie het meest heeft beziggehouden op onze sociale media zoals Instagram, Facebook en TikTok. Van opmerkelijk nieuws tot hartv...
-
Opladen van elektrische auto moet bij meer Urker huishoudens mogelijk worden
URK • Wo 25 december • Woensdag 25 decemberUrkers met een huis zonder oprit moeten hun elektrische auto voor de deur kunnen opladen. Dat wil de gemeente Urk voor een jaar, onder voorwaarden, toestaan. Het moet ervoor zorgen dat Urkers kunnen b...
-
Iets minder geld in het laatje bij kerstcollecte Urk, toch dankbaarheid voor donaties
URK • Wo 25 december • Woensdag 25 decemberBij de kerstcollecte op Urk is dit jaar net geen 140.000 euro opgebracht. Dat is iets minder dan het recordbedrag van vorig jaar. De terugkerende actie op eerste kerstdag is een initiatief van de Inte...