Haast is geboden bij uit het water halen van de rottende Batavia, maar is complexe klus
Om de gereconstrueerde Batavia in Lelystad te kunnen behouden, wordt het schip uiterlijk oktober volgend jaar uit het water gehaald. Dat meldt Museum Batavialand. Op dit moment wordt onderzocht hoe het schip De Batavia straks een plek kan krijgen op het te vernieuwen museumterrein.
Veertig jaar geleden ging de bouw van de reconstructie van het in 1628 gezonken schip van start. Inmiddels is het een grote toeristische trekpleister geworden.
Maar het schip verkeert in een slechte conditie en kan daarom niet lang meer in het water blijven. Het schip is al veel ouder dan de meesten in zijn soort vroeger werden. Er zit veel rot in het hout door het regenwater. Volgens een woordvoerder van Museum Batavialand is het schip nog wel veilig voor het publiek, maar kan het niet nog tien jaar in het water liggen.
Specialistisch werk
De gemeente, provincie en Batavialand hebben besloten om het schip aan wal te brengen, maar de vraag is hoe dat moet gebeuren. "Het aan wal brengen van het 56 bij 10 meter grote gevaarte is een forse operatie die gedegen voorbereiding vraagt", aldus Hoekstra.
Volgens hem is dat heel specialistisch werk. Als het een stalen schip zou zijn, is dat volgens de woordvoerder veel makkelijker dan een houten schip dat breekbaar is. Het schip zal onder meer verstevigd moeten worden als het uit het water gehaald moet worden. "Het is een heel complex proces."
Uiteindelijk wil Batavialand het liefste dat het schip onder een afdak geplaatst wordt. "Dat beschermt het schip goed tegen de regen en de wind."
Maar de uitdagingen houden niet op zodra het schip aan land komt. Voordat het geconserveerd kan worden, moet het namelijk eerst drogen. Dat is geen kwestie van dagen, maar kan zo een jaar tot twee jaar duren. Doordat de meeste houtrot door de regen ontstaat, kan het schip niet in de open lucht blijven liggen.
Als het schip nog zou varen, zou het water via speciale systemen worden afgevoerd. Maar die systemen werken niet goed als het schip op het droge ligt. Dan zou het hout nog verder kunnen rotten door regenwater dat aan de binnenkant van het schip blijft staan.
Knoop doorhakken
Na de zomer moet de knoop worden doorgehakt. Het project is onderdeel van het doorontwikkelen van het museum. Het hoe en wat is afhankelijk van die plannen. "Het geld is er, maar we willen hem niet weer moeten verplaatsen als hij uit het water is gehaald", legt de woordvoerder uit. Dat kost namelijk ook geld.
De hele klus kost zo'n 1,5 miljoen euro, bij elkaar gezameld door eigen geld van het museum, een crowdfunding en bijdrages van de provincie, gemeente en donateurs.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Koper gestolen langs het spoor in Almere, hele dag minder sprinters
ALMERE • Di 22 april • Dinsdag 22 aprilDoor koperdiefstal langs het spoor in Almere rijden er de hele dag minder sprinters tussen Lelystad en Almere. Dat meldt de NS. De extra reistijd kan hierdoor oplopen tot een kwartier. Een woordvoerder...
-
Boek vertelt verhalen achter straatnamen in Verzetswijk
ALMERE • Di 22 april • Dinsdag 22 aprilTussen de Verzetslaan en de Vrijheidsdreef in Almere liggen tientallen straten. Van Kapitein de Langestraat tot Hotel de Wereldstraat. Allemaal hebben ze een link met de Tweede Wereldoorlog en vormen...
-
Fotograaf waarschuwt met bewerkte foto's tegen nepnieuws
ZEEWOLDE • Di 22 april • Dinsdag 22 aprilGrappig, creatief en extreem uit context. Zo beschrijft fotograaf Robin van Maanen zijn foto's die hij plaatst op Facebook. Daar kom je karakteristieke beelden uit zijn woonplaats Zeewolde tegen, die...