Urk heeft het oudste en eenvoudigste gemeentewapen, 'Makkelijk te herkennen'
Het gemeentewapen van Urk is, logischerwijs, het oudste van Flevoland. Het bestaat uit een blauw schild, met daarop een afbeelding van een zilveren schelvis. Flevoland kent zes gemeenten en die hebben allemaal een gemeentewapen.
Simpel is beter
Het Urker wapen werd in 1819 verleend en beeldde oorspronkelijk een schelvis van natuurlijke kleur op een blauw vlak uit. Het is het meest eenvoudige wapen van de provincie.
Maar dat is volgens Hartemink ook juist de bedoeling van een goed wapen: "Het moet makkelijk te herkennen zijn, ook van veraf of als het heel klein is." Een eenvoudig wapen is dus eigenlijk het beste wapen. Uniek in Nederland
De blauwe kleur staat voor het water, dat voor het voormalige eiland Urk natuurlijk erg kenmerkend is. Ook de vis is typerend voor Urk, omdat de visserij voor die samenleving van oudsher heel belangrijk is.
De schelvis kom je verder nergens tegen op een wapen in Nederland. Het Urker wapen is daarom ook een uniek wapen. De schelvis was in eerste instantie van natuurlijke kleur. In de jaren vijftig is dit veranderd naar zilver.
Urk kreeg het wapen dus in 1819. Dat gebeurde op een dag waarop ook veel gemeenten in Noord-Holland hun wapens kregen. Dit is geen toeval: Urk hoorde in die tijd bij de provincie Noord-Holland.
Wie het wapen ontworpen heeft, is niet bekend. Er werd bij het inbrengen gezegd dat de afbeelding al langer gebruikt werd door de gemeente Urk. Deskundige Hartemink heeft dat niet terug kunnen vinden in archieven: "Soms waren er bijvoorbeeld al stempels van een afbeelding, voordat die gebruikt werd als wapen. Maar ik heb dit bij Urk niet kunnen achterhalen."
Hoge Raad van Adel
Een wapen moet worden aangevraagd en goedgekeurd door de Hoge Raad van Adel. Deze is ingesteld in 1814. Het is het vaste adviescollege van de regering, op het gebied van adeldom en heraldiek.
Een gemeentewapen moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Het moet een schild bevatten, het moet eenvoudig zijn en het moet voldoen aan bepaalde kleurregels.
Ridders gebruikten herkenningstekens
Het gebruik van een wapen is al heel oud en is ontstaan in het begin van de middeleeuwen. Het werd gebruikt door ridders, als herkenningsteken op het slagveld.
"In een harnas kon je niet zien wie wie was, dus op het schild werd een wapen afgebeeld," zegt Hartemink. "Vandaar dat een gemeentewapen ook een schildvorm moet hebben."
Een wapen kun je daarom zien als een oude vorm van een logo. Een hedendaags logo is alleen erg onderhevig aan verandering. Een wapen is juist tijdloos en heeft vaak een link met de geschiedenis. Ook is het een vorm van identiteit, vertelt Hartemink.
Zo keert het wapen terug op de ambtsketen van de burgemeester, in/op de trouwboekjes, op vlaggen en op gebruiksvoorwerpen.
Het wapen van Urk is ook te bewonderen op de gevel van het gemeentehuis en in de toren en de windvaan van Het Oude Raadhuis.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Gemeentewapen Zeewolde uniek door zeehonden
ZEEWOLDE • Za 27 juli • Zaterdag 27 juliHet gemeentewapen van Zeewolde is officieel toegekend in 1983. Toen was Zeewolde nog geen gemeente. Dat was pas een jaar later het geval. [info]Flevoland kent zes gemeenten en die hebben allemaal een...
-
Kleuren gemeentewapen Almere niet volgens de regels
ALMERE • Vr 26 juli • Vrijdag 26 juliHet wapen van Almere is om meerdere redenen bijzonder. Zo voldoet het niet aan de kleurregels en werd het in eerste instantie niet aan de stad Almere verleend. [info]Flevoland kent zes gemeenten en di...
-
Gemeentewapen van Lelystad goud voor dure dijken
LELYSTAD • Do 25 juli • Donderdag 25 juliHet gemeentewapen van Lelystad kent een honingraatstructuur vanwege de dijken. De basaltblokken hebben eenzelfde structuur. Ze zijn goud vanwege de hoge kosten voor het aanleggen van de dijken. [info]...
recent nieuws
-
Kaartje voor Batavialand na verbouwing niet extra omhoog
LELYSTAD • Wo 8 januari • Woensdag 08 januariMuseum Batavialand is niet van plan om de prijs van het entreekaartje na de uitgebreide verbouwing van 2028 extra te verhogen. Hoewel het museum zelf met extra financiële lasten wordt geconfronteerd,...
-
Kamervragen over reeks diefstallen van landbouwmachines
NOORDOOSTPOLDER • Wo 8 januari • Woensdag 08 januariDe ChristenUnie in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld aan het kabinet over de golf van diefstallen van landbouwmachines in onder meer Flevoland. De partij vraagt zich vooral af hoe groot het problee...
-
Opnieuw explosie in dezelfde straat Almeerse wijk Tussen de Vaarten, tweede in 24 uur
ALMERE • Wo 8 januari • Woensdag 08 januariBewoners van de John Raedeckerstraat in Almere zijn woensdag rond 18:00 uur opnieuw opgeschrikt door een explosie bij een woning. Dat meldt de politie op X. Het is de tweede keer in 24 uur dat er een...