Provincie wil dat kabinet aandacht houdt voor landelijk gebied

FLEVOLAND • Wo 4 september 2024 | 16:33 • Woensdag 4 september 2024 | 16:33

Flevoland vraagt het Rijk om aandacht te houden voor een toekomstbestendig landelijk gebied, waarbij de doelen voor water, natuur en klimaat onveranderd belangrijk blijven. Het Rijk zal hierbij ook met voldoende geld over de brug moeten komen.

Dat zegt de provincie in een eerste reactie op de berichten dat het nieuwe kabinet een streep wil zetten door het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Hierdoor is onzeker of er wel geld blijft blijft voor het project, dat de provincie voor Flevoland in voorbereiding heeft.

Gedeputeerde Jan Klopman benadrukte woensdagmiddag tijdens een commissievergadering dat het kabinet officieel nog niets bekend heeft gemaakt. "Het gaat vooralsnog om geruchten. We moeten tot Prinsjesdag wachten waar het kabinet mee komt," zei Klopman over de berichten over het nationaal programma, waarmee de NOS woensdagochtend als eerste kwam.

Eigen programma
Het NPLG is door het vorige kabinet in gang gezet. Flevoland werkt zelf al een paar jaar aan een eigen uitwerking, het Flevolands Programma Landelijk gebied (FPLG).

Hierbij wordt per gebied en in direct overleg met boeren, gemeenten, het waterschap, natuurorganisaties en andere betrokkenen aan voorstellen gewerkt. Het vorige kabinet gaf Flevoland hiervoor in juni nog 10 miljoen euro om een aantal projecten te kunnen uitvoeren.

Klopman zei dat een toekomstbestendig landelijk gebied van Flevoland van groot belang is. "Het is belangrijk om de doelen en opgaven in samenhang (integraal) en zoveel als mogelijk gebiedsgericht op te pakken. Het samen aan de slag gaan met partijen in de samenleving is een kenmerk van hoe wij in Flevoland samenwerken. Het is belangrijk de gesprekken en de gestarte processen voort te zetten, waarbij wij als provincie de regie hebben."

Aandacht
De Gedeputeerde voegde er aan toe: "Van het Rijk vragen wij om aandacht te houden voor het landelijk gebied en om generieke maatregelen te nemen voor emissiereductie van broeikasgassen en stikstof en dat er een blijvende oplossing gevonden wordt voor PAS-melders."

PAS-melders zijn vooral boerenbedrijven die eerder vrijstelling hadden gevraagd voor hun stikstofuitstoot, maar door een uitspraak van de Raad van State uit 2019 in onzekerheid verkeren of ze die wel krijgen.

Klap in het gezicht
PvdA en GroenLinks in Provinciale Staten zijn bezorgd dat het kabinet de stekker uit het gebiedsprogramma trekt: "Als dit wordt bevestigd door de minister van LVVN en dit mogelijk concreet wordt gemaakt in het regeerprogramma, is dat wat ons betreft een klap in het gezicht van onze boeren in Flevoland. Alle inzet van hen, de provincie en andere partners in de gebiedsprocessen lijkt daarmee te worden afgebroken," aldus de partijen in een verklaring.

De twee fracties willen na Prinsjesdag, als meer duidelijkheid wordt verwacht, zo spoedig mogelijk een interpellatiedebat in Provinciale Staten.

Ook de Partij voor de Dieren, D66 en SP maken zich zorgen. Zij hebben vragen gesteld aan de provincie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel