Deze bacterie legde het water van de Urker haven onder een stinkende drablaag
Een wandeling maken langs de Urker haven was de afgelopen week een stuk onaangenamer dan normaal. En ook de toeristen die met hun bootjes aanmeerden voor een overnachting op Urk kregen te maken met een vervelende stinkende bijkomstigheid. De oorzaak: een dikke laag stinkende blauwalgdrab.
Hoewel de haven van Urk op verschillende punten is uitgerust met apparaten die zorgen voor extra zuurstof en beweging in het water was het de afgelopen periode vechten tegen de bierkaai.
De blauwalg tierde tijdens de warme eerste septemberweek welig. Vooral in de uiterste hoeken van de haven kon de blauwalg zo groeien dat het eerste groene stadium overging in de blauwe variant waar de naam ook naar verwijst.
Vooral van bovenaf was goed te zien hoe de alg, die eigenlijk een bacterie is, zich door de haven had verspreid. Zo is hier de uithoek van de Westhaven bij de scheepswerf te zien. Een kijkje nemen bij de activiteiten op de werf moest bij wijze van spreken met een wasknijper op de neus gebeuren.
Blauwalg is een zogenoemde cyanobacterie die van nature voorkomt in eigenlijk alle vormen van oppervlaktewater. Toch zorgt deze lang niet op alle plekken voor overlast. De bacterie leeft namelijk van licht, koolstofdioxide en voedt zich met voedingsstoffen die in het water voorkomen.
De blauwalg komt echt tot bloei als er genoeg voeding is, de temperaturen tussen de twintig en dertig graden komen, en water niet goed doorstroomt.
Ziekmakende gifstoffen
De groenblauwe bacterie stapelt zich op in drijflagen, die dan weer ophopen bij strandjes en in havens als die van Urk. De onderste laag blauwalg gaat vervolgens dood en laat gifstoffen achter in het water. Omdat de drijflagen dus eigenlijk wegrotten, verspreiden ze een onaangename stank. De gifstoffen kunnen ziekmakend zijn als je gaat zwemmen in met blauwalg bedekt water. Je kunt er huid- en oogirritaties van krijgen en ook hoofdpijn en misselijkheid zijn mogelijk.
Niet alle blauwalgsoorten maken overigens gifstoffen aan, maar de soorten die dat wel doen zijn jammer genoeg veelvoorkomend in ons land.
Hoe verdwijnt blauwalg weer?
Als de blauwalg eenmaal tot volle bloei is gekomen zit er meestal maar weinig anders op dan wachten. Hoewel je dus met pompen stilstaand water in beweging kunt zetten, trekt de bacterie zich daar tijdens de bloeiperiode niet zoveel van aan. De apparaten helpen wel om de blauwalginvasie in de haven zo lang mogelijk uit te stellen.
Met de vele regen die momenteel valt en de lagere temperaturen is de verwachting dat de stinkende drablaag snel weer verdwenen is uit de haven. En daarmee zal een ontspannende wandeling over de kades meteen weer een stuk aangenamer uitpakken.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Geen blauwalg meer op Almeerderstrand, maar wel bij Spijkstrand
FLEVOLAND • Wo 28 augustus • Woensdag 28 augustusDe waarschuwing voor Blauwalg bij het Almeerderstrand in Almere Poort is ingetrokken door de omgevingsdienst. Dat betekent dat er weer veilig gezwommen kan worden. Aan het Spijkstrand in Biddinghuizen...
-
Weer blauwalg, nu bij Staverse Kade en Dijkstrand
URK • Vr 16 augustus • Vrijdag 16 augustusUrkers die veilig willen zwemmen moeten het komend weekend wat verder rijden voor een frisse duik. De Omgevingsdienst heeft namelijk blauwalg aangetroffen bij zowel strand Staverse Kade als het Dijkst...
-
Zwemmen met dit zomerse weer? Dat kun je beter niet doen bij deze zes stranden
FLEVOLAND • Ma 12 augustus • Maandag 12 augustusHet zomerse weer kan de behoefte oproepen om te gaan zwemmen. Het is verstandig om dat niet te doen bij sommige stranden in Almere en Zeewolde, zo laat de Omgevingsdienst weten. Op die plekken zit mom...
recent nieuws
-
Record: voetbalkamp binnen vijf minuten helemaal uitverkocht
EMMELOORD • Vr 1 november • Vrijdag 01 novemberDe Kick-off Voetbaldagen in juli 2025 zitten helemaal vol. Vrijdagochtend vanaf 8.00 uur konden kinderen zich inschrijven voor het voetbalevenement van SC Emmeloord. Binnen vijf minuten waren alle ple...
-
Ondernemer wil gedeelte Lange Nering met veel leegstand nieuw leven inblazen
EMMELOORD • Vr 1 november • Vrijdag 01 novemberEén van de leegstaande winkelpanden aan de Lange Nering in Emmeloord, heeft vanaf vrijdag een nieuwe invulling. Markthuis Friesland opent een zaak met kasten waarin spullen kunnen worden verkocht. In...
-
'Rivaliserende drillrapgroepen achter explosies Roemeniëstraat in Almere'
ALMERE • Vr 1 november • Vrijdag 01 novemberDe verschillende explosies bij huizen aan de Roemeniëstraat in Almere Poort hebben volgens de politie te maken met strijd tussen drillrapgroepen. In dat muziekgenre wordt gerapt over problemen in het...