Dit kan Flevoland verwachten van een springterrein van Defensie

FLEVOLAND • Ma 23 september 2024 | 6:11 • Maandag 23 september 2024 | 6:11

Er klinken tweede luide waarschuwingssignalen. "Denk aan de oren!" roept de trainer. Een paar seconden later horen we: "Boem!" Een flinke explosie, de grond trilt. We zijn op het springterrein bij Reek in Noord-Brabant. Op het terrein van Defensie wordt geoefend met explosieven. In Flevoland komt mogelijk ook zo'n springterrein, omdat het leger op zoek is naar meer oefenruimte.

"Er worden hier militairen getraind om te werken met allerlei explosieven. Bijvoorbeeld om een brug op te blazen, gebarricadeerde deuren te openen of het onschadelijk maken van mijnen", vertelt luitenant-kolonel Edgar-Allen van Berkel. Hij vertelt dat de dagen bestaan uit veel theorie, oefenen met nep-explosieven en werken met écht explosief materiaal.

Training met explosieven op deuren

Bij de training van vandaag krijgen de militairen te zien wat de uitwerking is van explosieven op hout, betonnen platen en een metalen buis. De instructeur legt uit waarom de springstof op een bepaalde manier wordt geplaatst. De op te blazen onderdelen liggen in bunkers die tijdens de ontploffing gesloten zijn.

Springstof rond metalen buis

"Op die manier is er zo min mogelijk overlast. Het geluid wordt gedempt en het materiaal blijft in de ruimte en wordt dus niet weggeslingerd", vertelt de luitenant-kolonel.

Een paar knallen per dag
"Het is niet zo dat we de hele dag bezig zijn met het laten ontploffen van spullen. Dat is maar een klein onderdeel. Het gaat om een aantal dagen per week dat er daadwerkelijk explosies zijn. Het is altijd overdag en nooit in het weekend. Ook gaat het om maar een paar knallen per dag."

Uitleg bij een bunker

Dat er overlast is van de knallen erkent van Berkel. "We ervaren allemaal het gevaar uit het Oosten en de meeste mensen snappen dat we moeten uitbreiden en ruimte nodig hebben. Maar niemand wil het in de achtertuin. Ik ook niet", legt hij uit. Zelf vindt hij het volume van de explosies wel meevallen, maar soms draagt het geluid best ver erkent Van Berkel. Vooral als de bewolking laag hangt.
Extra ruimte nodig
Defensie is op zoek naar meer ruimte omdat het springterrein bij Reek tegen de grenzen aanloopt. Qua vergunning, maar ook qua drukte. Oefeningen vinden af en toe noodgedwongen plaats in het buitenland. "Werken met de zwaardere explosieven mag hier niet. Dus moeten we uitwijken", legt Van Berkel uit.
Daarom zoekt Defensie nu naar locaties binnen Nederland waar ook geoefend kan worden. Er zijn meerdere plekken waar de krijgsmacht naar een springterrein zoekt, waaronder twee in Flevoland. Het gaat om een gebied naast de Ketelbrug boven Swifterbant en een gebied tussen de Vogelweg en Meeuwentocht in Lelystad. Als er een springterrein in Flevoland komt, is het niet duidelijk of daar wel met zwaardere explosieven gewerkt kan worden. 

De locaties die Defensie op het oog heeft voor een springterrein in Flevoland:

Geluidswallen
Terwijl aan de ene kant militairen uitleg krijgen in de bunkers zijn een stukje verderop mannen bezig met het aanbrengen van explosief materiaal op deuren. Ze gaan die in de loop van de middag tot ontploffing brengen tussen geluidswallen. "Dat is in de open lucht tussen hoge zandwallen die vooral het geluid tegenhouden. In de buitenlucht werken we altijd met minder zware middelen om overlast te beperken", legt de luitenant-kolonel uit. 

Volgens Van Berkel valt de overlast van het geluid dus mee en is het terrein verder niet gevaarlijk voor de omgeving. Het zogenoemde 'springveld' bevindt zich in het midden van een terrein. Het is minstens 1 km van het buitenste hek waar iedereen buiten moet blijven. "Wij staan hier op 75 meter van bunkers. Dat is eigenlijk al veilig. Dus de safety-zone is enorm."

Optimaal trainen
De kolonel kan geen antwoord geven of Flevoland dé plek wordt voor het nieuwe springterrein. "Wat ik belangrijk vind, is dat er ergens ruimte komt voor training. Ik wil na een échte inzet met zoveel mogelijk mensen terugkomen natuurlijk."

Begin volgend jaar moet duidelijk worden of Flevoland dé keuze zal zijn voor het nieuwe springterrein. Het zou ook kunnen dat het huidige terrein bij Reek groter gemaakt wordt. 

Waarom wil Defensie eigenlijk uitbreiden?
Volgens Defensie is geloofwaardige afschrikking belangrijk, omdat de veiligheidssituatie in de wereld verslechtert. Defensie heeft door de oplopende internationale spanningen de komende jaren veel meer ruimte nodig. Die ruimte moet gebruikt worden voor onder meer oefeningen, munitieopslag en om bondgenoten door Nederland te verplaatsen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel