Om kans te maken op een woning moet je in Marknesse 'solliciteren' bij de verhuurder, maar mag die methode wel?

MARKNESSE • Di 22 oktober 2024 | 11:07 • Dinsdag 22 oktober 2024 | 11:07

Mag woningcorporatie Mercatus uit Noordoostpolder gegadigden voor twaalf speciale huurwoningen in Marknesse laten solliciteren naar deze huizen? "Ja, dat mag", zei wethouder Toon van Steen maandagavond. Hij reageerde daarmee op vragen van Wiemer Haagsma van de Politieke Unie. Hij wilde weten hoe wenselijk deze procedure is voor mensen uit Marknesse zelf.

Het draait allemaal om twaalf zogenoemde biobased woningen die vanaf volgende maand gebouwd gaan worden in het polderdorp. De huizen zullen vrijwel volledig uit hout, houtvezels en vlas bestaan.

Duurzaam huis, duurzame mensen
Mercatus wil dat deze huizen gaan naar mensen die zelf ook een 'duurzaam hart' hebben en daarom is deze selectiemethode gebruikt, zegt Van Steen.

En dat mag dus, benadrukte de wethouder. Mercatus gaat zelf over de eigen selectieprocedures. Daarover heeft de gemeente geen afspraken met de woningcorporatie gemaakt. Omdat het nu gaat om 'slechts' twaalf huizen vindt de wethouder het persoonlijk ook geen gekke procedure.

'Moet geen gewoonte worden'
Wel zegt hij in de gaten te willen houden of Mercatus deze methode vaker wil gaan gebruiken. Van der Steen geeft aan dat een sollicitatieprocedure geen standaardpraktijk moet worden. Mocht de woningcorporatie dit vaker willen doen dan wil de wethouder wel met ze in gesprek gaan.

Wiemer Haagsma gaf aan bang te zijn dat door deze sollicitatiedrempel vooral aspirant-huurders van buiten Marknesse of zelfs buiten de polder een gooi willen doen naar deze biobased woningen. En dat daarmee lang wachtende Marknessenaren mogelijk buiten de boot vallen.

Haagsma wil dat de gemeente over solliciteren naar huurhuizen afspraken maakt met Mercatus. "Moet dit in de toekomst niet in de prestatieafspraken komen? Twaalf woningen in één dorp is vrij fors."

Over half jaar klaar
Deze woningen komen aan de zuidkantvan Marknesse op een nu nog braakliggend stuk grond. De bouw zal naar verwachting een half jaar in beslag nemen. Eigenlijk zou de bouw al in het najaar van vorig jaar zijn begonnen, maar omdat materialen niet op tijd geleverd konden worden en het vergunningstraject langer duurde liep de start vertraging op.

Biobased duidt op het gebruik van materialen, die gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen en compleet of gedeeltelijk bestaan uit biologische materialen. Vaak gaat het om het toepassen van biobased bouwtechnieken en het gebruik van natuurlijke en hernieuwbare biobased bouwmaterialen, zoals hout of verschillende grassoorten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel