Man overgoot volgens OM zijn vriendin met olie en stak postbode met mes, celstraf geëist

LELYSTAD • Wo 30 oktober 2024 | 16:28 • Woensdag 30 oktober 2024 | 16:28

"Welke straf is passend voor een verdachte die zoveel en fors geweld heeft gebruikt bij bekende en onbekende personen, alleen maar omdat ze op zijn pad zijn gekomen?" Dat vroeg de officier van justitie zich woensdag in de rechtbank in Lelystad hardop af.

De 33-jarige Lucas Z. uit Emmeloord moest zich voor een reeks geweldsdelicten verantwoorden. Zijn moeder, zijn toenmalige vriendin, bekenden en willekeurige voorbijgangers: ze werden allemaal slachtoffer van zijn grillen.

Lampolie en vernielingen
Het ging woensdag over meer dan een handvol strafbare feiten die Z. vorig jaar zomer en begin dit jaar zou hebben gepleegd. In juli 2023 zou hij zijn toenmalige vriendin hebben overgoten met lampolie en gedreigd hebben haar in brand te steken.

Klopt niet, vertelde Z. de rechters. "Zij heeft het over zichzelf en over mij heen gegooid, over mijn hoofd en T-shirt. Ik heb geprobeerd het van haar af te pakken, maar dat lukte niet." Op de vraag waarom zijn vriendin dat zou hebben gedaan, antwoordde hij: "Ze werd hysterisch en psychotisch, daar stond ze ook wel om bekend. Ze was paranoïde en had de deur gebarricadeerd."

Omdat er zoveel spullen in de gang stonden, zou er volgens Z. door het openen en sluiten van de deur een ruit gesneuveld zijn. Volgens de officier van justitie kan Z. deze vernieling verweten worden, onder meer omdat een buurvrouw verklaarde dat ze Z. tegen de ruit had horen bonzen, waarna ze het geluid van brekend glas had gehoord.

Verklaringen lopen uiteen
Ook bij de mishandeling van zijn moeder op 14 september liep het volgens Z. net even anders dan zijn moeder en een vriend die er bij was, verklaarden bij de politie. Z. zou zijn moeder van de bank hebben getrokken en haar in het gezicht hebben gestompt.

Volgens de verdachte was het juist zijn moeder die hem aanviel, waarna hij haar een duw zou hebben gegeven. "Zij vloog mij aan. Als mijn moeder gedronken heeft, dan wordt ze agressief", verklaarde Z.

Zware verwondingen
Ook bij een poging tot zware mishandeling op 12 januari lopen de verklaringen van Z. en het slachtoffer uiteen. Z. vertelde de rechters dat hij iemand die bij zijn vriendin over de vloer kwam naar de deur wilde begeleiden omdat die tegen de vrouw tekeer zou zijn gegaan. Die man zou hém juist de eerste klap hebben verkocht, terwijl de lezing van het slachtoffer precies andersom was.

Het slachtoffer liep fikse verwondingen in zijn gezicht op en had een bloedprop in zijn hoofd door de klappen. Z. benadrukte dat hij de man juist had geholpen, door hem in stabiele zijligging te leggen toen hij zag dat hij bewusteloos was. Daarna zou hij naar de Jumbo in de buurt zijn gerend om de ambulance te laten bellen.

Ter illustratie

Pexels
Problematische jeugd
Z. zei meermaals tijdens de rechtszitting dat hij zich niet meer goed kon herinneren wat op alle momenten die in de tenlastelegging staan beschreven precies is gebeurd. Hij ging naar eigen zeggen gebukt onder psychische problemen, zoals een paniekstoornis en PTSS door een moeilijke jeugd, en in combinatie met veel alcohol deed dat zijn herinneringen vervagen.

Waarom hij zich dan nog wel voor de geest kon halen dat de zaken soms precies anders lagen dan wat zijn slachtoffers vertelden, zei hij niet te weten. "Ik heb er geen verklaring voor waarom zij een ander verhaal vertellen."

Poging tot doodslag
Op 13 januari liep de situatie zo uit de hand, dat Z. zijn moeder bedreigde met een mes en ermee achter een buurman van zijn moeder aanging. Ook stak hij een nietsvermoedende postbode in haar schouder, poging doodslag volgens het OM.

Daarna zou hij nog een man met zijn vuisten hebben bewerkt, omdat die 112 wilde bellen. Deze man kon Z. overmeesteren, waarna hij bovenop de verdachte is gaan zitten tot de politie kwam.

Verminderd toerekeningsvatbaar
Onderzoek van psycholoog en psychiater wijzen uit dat Z. verminderd toerekeningsvatbaar moet worden verklaard. De officier van justitie eiste een celstraf van 32 maanden, waarvan 12 voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar, met aftrek van de tijd dat Z. in voorarrest zat.

Aansluitend aan zijn gevangenisstraf moet Z. volgens het OM worden opgenomen in een forensische verslavingskliniek en zich houden aan andere voorwaarden van de reclassering, waaronder een meldplicht en meewerken aan controles op alcohol- en drugsgebruik.

Contactverbod
Ook wilde de officier van justitie dat er een contactverbod wordt opgelegd, zodat Z. geen contact meer mag opnemen met buurtbewoners in de straat van zijn moeder, de postbode en voorbijganger die hem overmeesterde.

Verder vroeg ze een contactverbod met zijn ex-vriendin, maar daar ging de advocaat van Z. tegen in verweer. Volgens hem zou er een verzoek vanuit haar liggen om juist weer contact met Z. te mogen hebben.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel