Expert over asbest in Almeers kunstwerk: 'Logisch vanwege verleden'

ALMERE • Do 31 oktober 2024 | 14:26 • Donderdag 31 oktober 2024 | 14:26

Dat er in Almere asbest in een motorblok van een oude bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog is aangetroffen, is heel logisch. Want in het verleden was het gebruikelijk dat asbest wordt gebruikt om motoren af te dichten. Dat zegt Jack van Egmond, expert in motoren van oude vliegtuigen. Hij waarschuwt wel om die motoren niet zelf los te maken. Dat moet gebeuren door bedrijven die daarin zijn gespecialiseerd.

Het asbest werd dinsdag gevonden in het monument 'Rise' in het Bos der Onverzettelijken. Onderdeel van het monument is een motorblok van De Short Stirling. Dat is een oorlogsvliegtuig dat in 1943 na een missie boven Berlijn op de terugweg door een Duits vliegtuig werd neergeschoten. Het toestel stortte neer in het IJsselmeer. Alle zeven inzittenden kwamen daarbij om.

Bronzen beeld
Het monument is gemaakt door de Engelse kunstenares Laura O'Neill. Het is een bronzen beeld van een Britse piloot, die op een motorblok van het vliegtuig zit. Het is dus gemaakt ter nagedachtenis van de overleden inzittenden.

Sinds dinsdag heeft de gemeente het beeld afgezet met hekken. Volgens Almere is er geen gevaar voor de gezondheid, zolang het kunstwerk niet wordt aangeraakt.

Asbest is een gevaarlijke stof. Het inhaleren ervan wanneer het vrijkomt, kan leiden door allerlei ziektes waaronder longkanker. Asbest zit vaak in gebouwen.

Asbest gebruiken voor het maken van koppakkingen
Volgens Jack van Egmond werd toentertijd asbest gebruikt om koppakkingen te maken voor auto's, maar ook voor vliegtuigen.

De aanwezigheid van asbest in een motorblok is niet gevaarlijk "zolang het opgesloten is", zegt Van Egmond. Maar volgens de wet moet asbest wel verwijderd worden. En dat moet gedaan worden door een gecertificeerd bedrijf dat daarvoor kennis in huis heeft. Zo benadrukt hij.

Het motorblok dat nu onderdeel is van het monument in Almere werd eerder uit het IJsselmeer gehaald en daarna schoongemaakt om er een monument van te maken. Of mensen die daaraan hebben gewerkt in aanraking zijn gekomen met asbest, is niet bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel