Ongeneeslijk zieke Simone hoopt op uitnodiging voor medicijnonderzoek
Simone Stompé uit Lelystad heeft de ongeneeslijke spierziekte myotone dystrofie. Wetenschappers zijn nu bezig met medicijnonderzoek en Simone hoopt één van de patiënten te zijn die daarvoor uitgenodigd wordt.
Vier jaar geleden kreeg Stompé te horen dat ze de spierziekte heeft. Dat nieuws sloeg in als een bom. ''In corona-tijd was dat volgens mij, dat ik in het ziekenhuis kwam en dat ze het ontdekten", vertelt Simone.
"In eerste instantie wisten ze niet wat het was, toen hebben ze het aan een andere arts gevraagd en die zag aan mijn gezicht al dat het waarschijnlijke myotone dystrofie was."
Meer bekendheid voor ziekte
De zus van Simone is wetenschapsjournalist Rianne Lindhout en samen willen zij meer bekendheid voor de spierziekte. ''Het komt voort uit een genetisch afwijking, waardoor bepaalde eiwitten in je lichaam niet goed werken'', vertelt Rianne.
''De eerste in de familie die het heeft krijgt misschien alleen maar staar op jonge leeftijd, maar de volgende generatie begint op z'n 40ste wel echt wel klachten te krijgen. Die heeft dan al kinderen gekregen en dan zie je dat bij hen de gezichtsspieren al slapper worden.''
Bij Simone werden de klachten op een latere leeftijd vastgesteld en de afgelopen jaren is ze achteruitgaan. "Lopen is lastig, ik kan niet meer bukken en als ik val, kom ik zelf niet meer overeind." Medicijnonderzoek
Wetenschappers hebben myotone dystrofie patiënten opgeroepen om zich in te schrijven voor het nieuwe medicijnonderzoek. ''Ja ik hoop echt dat er een medicijn komt, dat die klachten echt weg kan nemen'', zegt Rianne.
Volgens de Lelystedelinge is het belangrijk dat de diagnose vroeg gesteld wordt en dat een medicijn het proces dan kan afremmen of de gevolgen kan bestrijden.
Hoewel wetenschappers druk bezig zijn met onderzoeken, denkt Stompé dat het medicijn voor haar te laat is. ''Het duurt jaren voordat het écht op de markt komt, dus ik denk niet dat dat op tijd is voor mij.''
Post bezorgen
Ondanks dat zij zelf niet verwacht dat haar ziektebeeld beter zal worden, zit ze niet bij de pakken neer en werkt ze een aantal uur in de week.
"Ik ben postbezorger en ik werk heel weinig per week, 4,5 uur. Het is één wijkje lopen, post bezorgen en ik doe het ook vaak met de scootmobiel tegenwoordig. Dan kan ik gewoon met de scootmobiel rijden en af en toe afstappen. En in principe komt het dan gewoon goed."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Laatste 'crashpaal' na 12 jaar geplaatst op Urk
NOORDOOSTPOLDER • Za 1 februari • Zaterdag 01 februariStichting Canon De Noordoostpolder heeft de laatste 'crashpaal' geplaatst op Urk. Dat is een markeringspaal die aangeeft waar in de Tweede Wereldoorlog in Noordoostpolder en op Urk een vliegtuig is neergestort...
-
Uitslaande brand in gordijnenopslag, veel rookontwikkeling
MARKNESSE • Za 1 februari • Zaterdag 01 februariIn een schuur aan de Steenwijkerdwarsweg in Marknesse is zaterdagochtend brand ontstaan. Doordat het dak was ingestort kwam er veel rook vrij. De melding van de brand kwam rond 07.30 uur binnen bij de...
-
Hulp is nodig voor Almeerder, die schietend door straat liep
ALMERE • Za 1 februari • Zaterdag 01 februariBuren in Almere stonden doodsangsten uit, treinreizigers op station Hilversum werden geconfronteerd met zijn naakte lijf en de 112-meldkamer werd onnodig lang door hem gestoord. De in Bagdad geboren Almeerder...