Gemeenteraad Noordoostpolder wil aanpak opkomende harddrug 3-MMC

NOORDOOSTPOLDER • Di 3 december 2024 | 14:37 • Dinsdag 3 december 2024 | 14:37

In Noordoostpolder moeten meer preventieve maatregelen komen tegen het gebruik van harddrugs zoals 3-MMC. Dat vinden meerdere raadsfracties in die gemeente. Zij staan positief tegenover een motie van ChristenUnie-SGP voor bijvoorbeeld een campagne, maar een nieuw onderzoek naar drugsgebruik zien ze niet zitten.

Eind september bleek dat het gebruik van designerdrug 3-MMC in Emmeloord flink toeneemt. Jongerenwerkers maken zich zorgen over het verschijnsel, ook jongeren op straat herkennen de trend.

De gemeente kon de opmars eerst niet bevestigen, een maand later wel. Dat kwam omdat in opdracht van de gemeenteraad onderzoek werd gedaan. Dit leverde geen harde cijfers op omdat het drugsgebruik illegaal plaatsvindt en daarom niet meetbaar is, was de uitleg.

Lees ook: Designerdrug 3-MMC steeds populairder in Emmeloord
'Campagne en ook aandacht voor volwassenen'
Eerder werd in Noordoostpolder een voorlichtingsavond voor ouders gehouden om het drugsgebruik in te dammen, gaf wethouder Jansen maandagavond tijdens een commissievergadering aan.

Dat was volgens hem een succes en daarom komt er nog zo'n bijeenkomst. Jongerenwerkers krijgen extra scholing en voor minderjarigen is al voldoende aandacht op scholen en via bijeenkomsten, voegde de wethouder toe.

Toch zou ChristenUnie-SGP meer willen zien zoals bijvoorbeeld een campagne onder zowel jongeren als volwassenen. "Ik zoek naar het aanvullende wat we nog niet doen wat positieve aandacht kan geven in het terugdringen van harddrugs zoals 3-MMC", zei raadslid Yosef van der Horst van ChristenUnie-SGP.

ANP
Van der Horst verwees naar het IJslands preventiemodel. Dat gebeurt op Urk met het initiatief Durf!. De IJslandse methode is gebaseerd op geluk en gezondheid onder jongeren, zodat middelengebruik wordt voorkomen.

Ook wil ChristenUnie-SGP laten onderzoeken hoe het drugsgebruik in Noordoostpolder beter in beeld kan worden gebracht. Dat is niet bedoeld om nieuw onderzoek te doen, maar om de opties op een rij te zetten, verklaarde Van der Horst.

'Geen nieuw onderzoek, geen IJslands preventiemodel'
Meerdere raadsfracties vroegen om de motie op dit punt op de schop te gooien. Zij zien (opnieuw) onderzoek doen niet zitten omdat gebleken is dat dat lastig is. Ook Jansen gaf aan hier niet achter te staan. Hij liet eerder al weten dat rioolonderzoek een vertekend beeld kan geven, duur is en de gemeente een stempel kan bezorgen.

Ook doet Noordoostpolder meer dan het IJslands preventiemodel, gaf de wethouder aan. Hij verwees naar het drugspreventiebeleid voor gemeenten van het Trimbos Instituut dat de gemeente hanteert. Trimbos ontwikkelt ook acties om drugsgebruik in te dammen.

De gemeenteraad stemt in de raadsvergadering van 16 december over de aangepaste motie van ChristenUnie-SGP.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel