Van chocoladeverkoper tot afvalverwerker: dit zijn de faillissementen van Flevolandse bedrijven

FLEVOLAND • Vr 6 december 2024 | 11:18 • Vrijdag 6 december 2024 | 11:18

Ze wilden de meest innovatieve PVC recycler van Europa worden, maar het liep allemaal anders. PVC Recycling Lelystad B.V. - beter bekend als Vinylrecycling - werd in november na een bestaan van 25 jaar failliet verklaard. Vijf andere Flevolandse bedrijven gingen ook officieel failliet in november.

Het kleinschalige bedrijf Ladna BV in Almere ging op 6 november failliet. Ladna bestond sinds 2018 en zat in de chocoladeverkoop.

Extreme Eco Solutions zat aan de Pioniersweg in Dronten en hield zich bezig met afvalverwerking en recycling. Het bedrijf bestond ruim tien jaar, maar op 19 november trok de rechter de stekker eruit.

Een dag later viel ook definitief het doek voor Luctijn Holding B.V. in Zeewolde, een kleinschalig bedrijf actief in de financiële sector. Het bedrijf werd in 2015 opgericht en wist de tien jaar net niet vol te maken.

Dubbele klap
Een dubbele klap was er aan de Edisonweg in Zeewolde. NL Pharma Veterinair B.V. werd op 20 november failliet verklaard, nadat het eerder al uitstel van betaling had gekregen. Een dag later werd ook Vetplus Nederland B.V. failliet verklaard. De bedrijven horen bij elkaar en zitten op hetzelfde adres. NL Pharma was een groothandel in diergeneesmiddelen, dieetvoeding en andere toebehoren, gericht op dierenartsenpraktijken in Nederland. Het bedrijf was opgericht in 2015. In 2019 kwam daar Vetplus Nederland B.V. voor farmaceutische producten, nog bij.

Op de website van NL Pharma richt het bedrijf zich nog wel tot dierenartsen en paraveterinairs. De boodschap is dat ze druk bezig zijn met de voorbereidingen om weer 'live' te kunnen gaan met de webshop.

Medewerkers op straat
Bij het eerder genoemde Vinylrecycling zijn bij het faillissement acht medewerkers op straat komen te staan. Eerder werden er al vijftig medewerkers ontslagen. Het bedrijf was al langer in conflict met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Het bedrijf zette pvc om in granulaat, fijne korrels. Dit ging naar eindverwerkers in het buitenland. Totdat de ILT hier een stokje voor stak. Het zou om afval gaan dat naar het buitenland werd vervoerd en dat mag wettelijk niet. Vinylrecycling zei dat het grondstoffen verscheepte en dat mag wel.

De productie kwam grotendeels stil te liggen. En de zaak kwam bij de Raad van State terecht. Maar voordat er een uitspraak was ging het bedrijf al failliet. Volgens eigenaar Van Gulik wilden sommige bedrijven waar ze zaken mee deden, niet langer op hun geld wachten en vroegen deze het faillissement aan.

Rechtszaak verloren
Donderdag kreeg Van Gulik ook nog te horen dat hij de zaak bij de Raad van State had verloren. Zijn bedrijf zou niet genoeg informatie hebben aangeleverd om te bewijzen dat het granulaat geen afval meer zou zijn. Ze zien bij Vinylrecycling eventueel nog wel mogelijkheden voor een doorstart.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel