Broer Ryan kondigde dood van meisje al aan in gesprek met oom

LELYSTAD • Vr 6 december 2024 | 14:08 • Vrijdag 6 december 2024 | 14:08

In de zaak rond de vermoedelijke eerwraakmoord op de 18-jarige Ryan uit het Friese Joure beschikt het Openbaar Ministerie over een audiobestand met een gesprek tussen verdachte Mohamed Al N., een broer van Ryan, en een oom. Daarin zegt de broer dat er geen andere oplossing is dan dat het meisje dood moet. Het lichaam van Ryan werd in mei van dit jaar gevonden in het water bij de Knardijk in Lelystad.

In het gesprek bespreekt Mohammed met zijn oom de consequenties die het gedrag van Ryan op social media voor haar zou moeten hebben. "Ik zweer het, zij willen ons vernederen. Ik ben eerlijk: Als we weten waar ze is, is dat meisje klaar", zou hij hebben gezegd. "Er is niks anders dan de dood."

De oom doet pogingen de broer op andere gedachten te brengen. "Ze heeft iemand nodig om met haar te praten", reageert hij, "het is niet nodig dat het tot dood en moord leidt, en die onzin. Zij is nog jong."

'Broers probeerden de boel te sussen'
Volgens Mohammeds advocaat schetst het OM een eenzijdig beeld, en zou zijn client in datzelfde gesprek hebben gezegd: "We willen niemand kwijtraken". De twee broers zouden juist hebben geprobeerd de boel te sussen en zouden juist hun zusje zoveel als mogelijk in bescherming hebben genomen.

Het OM maakte vrijdag melding van het bestand tijdens de tweede tussentijdse zitting in de zaak bij de rechtbank in Lelystad. Naast Mohamed (22) is ook zijn 24-jarige broer Muhanad verdachte. Hoofdverdachte is de vader van beiden en van slachtoffer Ryan, de 52-jarige Khaled Al N. Hij is na de gewelddadige dood van zijn dochter verdwenen, verblijft vermoedelijk in Syrië en wil niet naar Nederland komen.

Het gezin was bekend bij hulpverleningsinstanties en bij de politie. "Gezinsleden die niet in het gareel liepen, kregen te maken met de toorn van vader", zei de advocaat van Mohammed. De terreur zou bij tijd en wijlen fysiek van aard zijn, maar Khaled zou nooit eerder daadwerkelijk hebben geprobeerd een gezinslid van leven te beroven. Zijn familieleden hadden ook nooit gedacht dat hij zijn bedreigingen tot uiting zou brengen.

Dat gebeurde in de nacht van 27 op 28 mei echter wel. De broers waren Ryan op het spoor gekomen, nadat ze een tijd ondergedoken had gezeten vanwege de problemen met haar vader. Ze verbleef in een gesloten instelling, maar na haar 18e verjaardag, een paar weken voordat ze om het leven werd gebracht, kon ze daar niet langer worden opgevangen.

Richting Lelystad
Volgens justitie hebben de beide zoons Ryan de avond van 27 mei opgehaald in Rotterdam. Ryan ging volgens getuigen uit eigen beweging met haar broers mee. De broers zouden haar op aanwijzing van hun vader naar Lelystad hebben gebracht, waar hij haar vervolgens om het leven zou hebben gebracht.

De broers werden begin juni aangehouden. Vader Khaled heeft in mails aan kranten gezegd dat alleen hij verantwoordelijk is. Ook zou hij zijn vrouw hebben geappt dat hij de moordenaar van zijn dochter is. "Niemand heeft er iets mee te maken, niemand heeft iets gezien", schreef hij. "Ik kon mijn zenuwen niet onder controle houden."

Het OM deed een verzoek om gevangenneming van vader Khaled en de rechtbank wees dat verzoek toe. Khaled heeft echter via zijn advocaat laten weten dat hij in het buitenland verblijft en niet wil meewerken aan een verhoor. De kans dat hij naar Nederland komt, is nihil.

Broers blijven vast
De rechtbank bepaalde dat de broers in voorarrest moeten blijven. Het audiobestand versterkt de verdenking, aldus de rechter. Het nog lopende onderzoek concentreert zich onder meer op de telefoons van Mohamed en Muhanad. "Wij vermoeden dat daarin meer informatie is te vinden die duidelijkheid kan geven", aldus de officier van justitie.

Het onderzoek is nog in volle gang. Waarschijnlijk is het einddossier in mei of juni klaar. Het OM wil waarschijnlijk ook dat er een schouw plaatsvindt op de locatie waar Ryan om het leven is gebracht. Daarnaast moeten er nog verschillende getuigen worden gehoord en neemt het onderzoek naar de data op telefoons veel tijd in beslag.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel