Van callcenter en vrachtwagen nu achter het stuur van de bus
"Ik werd vaak uitgescholden en was dat helemaal zat", zegt buschauffeur Laura Kobes. Ze zit in de kantine op de remise van EBS in Nagele. Ze werkte tot voor kort op een callcenter van Ziggo, waar ze met tegenzin naar haar werk ging. Dit jaar liet zij zich omscholen tot buschauffeur. En ze is niet de enige.
In totaal heeft busmaatschappij EBS 150 chauffeurs aangenomen voor het busvervoer in de regio IJssel-Vecht. Deze regio omvat een groot deel van Flevoland, maar ook delen van Gelderland en Overijssel.
Vanaf zondag 15 december rijden alle bussen in deze regio volgens de oorspronkelijke dienstregeling, zo heeft EBS aangekondigd.
Jeugddroom
"Waarom word je geen buschauffeur?" vroeg de zoon van Laura die zelf ook op een bus rijdt. Hij heeft zijn moeder geregeld horen klagen over haar werk bij de klantenservice.
Laura hoefde daar niet lang over na te denken. Als kind had ze al de wens om buschauffeur te worden. "Nu moet het er toch maar van komen." Ze zegde haar baan op, liet zich omscholen en haalde het D-rijbewijs dat benodigd is om lijnbussen te mogen besturen.
Al met pensioen
Haar collega Henk Oosting heeft al die moeite niet hoeven doen. Tijdens zijn militaire diensttijd haalde hij zijn busrijbewijs. Daarna ging hij werken voor Connexxion. Tot aan zijn pensioen was hij touringcarchauffeur.
"Ik ben al bijna 70", zegt hij. Stil zitten wil hij niet. "Ik heb al een paar keer bieten gereden, maar dat was niks", zegt hij. "Je moet op de bus gaan rijden", kreeg Oosting te horen van een vriend. Hij meldde zich bij EBS. "Oud-collega's waren erg blij dat ze mij terug zagen." EBS nam als nieuwe busvervoerder personeel over van Connexxion.
Beloofd is beloofd
"Het afgelopen jaar was een heel pittig jaar voor de reizigers", zegt Jasper Vermeer, woordvoerder van EBS. De busmaatschappij had al excuses gemaakt voor het uitvallen van bussen, schrappen van ritten en het afschalen van de dienstregeling.
"We hebben heel hard doorgewerkt en kunnen nu naar een kwaliteitsniveau wat we reizigers ook beloofd hebben." Voor het werven van buschauffeurs is een uitzendbureau ingeschakeld.
Voor EBS deed het er niet echt toe uit welke sector iemand kwam solliciteren. Het bedrijf zorgde voor de trainingen en regelde de rijlessen. "Het langst moesten we wachten op het CBR", zegt Vermeer. Voor het afnemen van rijexamens voor het D-rijbewijs is een lange wachtrij.
Vrachtwagenchauffeur
Zo moest ook vrachtwagenchauffeur Ismet Miskic uit Lelystad rijexamen doen. Met zijn vrachtwagenrijbewijs had hij al wel een voorsprong in het besturen van grote voertuigen. Het D-rijbewijs halen was voor hem niet zo moeilijk. De reden waarom hij van baan veranderde zit 'm in de werktijden.
"Bij goederentransport werk je langer en ben je veel van huis", zegt hij. Ook moest hij vaak met de auto eerst richting de Randstad om daar op een vrachtwagen te stappen. "Mijn werk is nu veel dichter bij huis."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Reiziger streekvervoer profiteert van 'extraatje' provincie
FLEVOLAND • Di 18 februari • Dinsdag 18 februariDe provincie investeert ruim twee miljoen euro in de verbetering van het streekbusvervoer, bushaltes en fietsenstallingen. Het gaat om geld dat oorspronkelijk bedoeld was voor de dienstregeling van vervoersbedrijf...
-
Op vernieuwd busstation Lelystad is geen stroom voor e-bussen
LELYSTAD • Ma 3 februari • Maandag 03 februariIn het centrum van Lelystad wordt het stationsgebied vernieuwd. Dat moet volgend jaar af zijn, maar zónder laadpalen voor de elektrische bussen. In de oorspronkelijke plannen was dat wel de bedoeling,...
-
Storing oplaadsysteem stadsbussen na uren opgelost
LELYSTAD • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariHet busvervoer in Lelystad heeft urenlang stilgelegen. De bussen konden niet rijden vanwege een storing in het laadsysteem van de bussen op het terrein van Lelystad Airport. De uitval duurde nog langer...
recent nieuws
-
13-jarige Job fietst 1000 kilometer in twaalf dagen voor goede doel
ZEEWOLDE • Vr 18 april • Vrijdag 18 april1000 kilometer fietsen in twaalf dagen is voor een volwassene al best een opgave, maar dat is het zeker voor een middelbare scholier. De 13-jarige Job Heemskerk uit Zeewolde gaat het deze maand doen....
-
Nieuwsoverzicht 18/04 | Toch geen geld voor N50 • Treinuitval met Pasen
FLEVOLAND • Vr 18 april • Vrijdag 18 aprilGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • BBB communiceert foutief: geen geld...
-
Beleid voor woningbouw op boerenerven is op komst, maar het duurt wel lang
NOORDOOSTPOLDER • Vr 18 april • Vrijdag 18 aprilDe provincie is nog druk bezig met beleid voor het bouwen van huizen op agrarische erven. Dat zegt de gemeente Noordoostpolder in reactie op vragen van de raadsfractie van D66. Die partij vindt dat het...