Gemeenteraad Urk trekt met tegenzin de knip om dwarsliggende projectontwikkelaar uit te kopen
De gemeente Urk trekt bijna 600.000 euro uit om een lokale projectontwikkelaar uit te kopen. Daarmee kunnen twee braakliggende kavels in de Oranjewijk nu eindelijk bebouwd gaan worden.
In totaal gaat er 561.376 euro naar projectontwikkelaar Fa'Rus. Die liet jarenlang lang twee kavels in de nieuwbouwwijk onbebouwd. De rechten op die stukken grond had de ontwikkelaar al in 2010 verkregen vanwege een bouwclaim (zie kader verderop).
Dwang was niet mogelijk
De gemeente Urk heeft op basis van de destijds gestelde voorwaarden niet kunnen afdwingen dat de ontwikkelaar ook echt ging bouwen. Daardoor bleven de kavels jarenlang braak liggen, wat in deze tijd van enorme woningnood onverteerbaar is voor de gemeente Urk. De minst schadelijke optie is een grote zak geld gebleken, benadrukte wethouder Nathanaël Middelkoop donderdagavond. Nog langer wachten of een gang naar de rechter zou een onmogelijke opgave zijn geworden. En ondertussen tikten de rentekosten van de grond voor de gemeente gewoon door.
De fracties in de Urker gemeenteraad hadden gemengde gevoelens bij de gang van zaken rondom de lokale projectontwikkelaar.
'Bedrijf had ons in wurggreep'
De SGP: "Dit bedrijf hield de gemeente in de wurggreep met het recht aan hun zijde. Nu kan het boek dicht." Het CDA wil dat er lessen geleerd worden door uit deze langlopende woningbouwkwestie.
De ChristenUnie was kritisch op het handelen van de gemeente in het verleden, maar nog meer op de projectontwikkelaar: "De gemeente heeft in het verleden enorm naïef gehandeld door met de voorwaarden in te stemmen. Maar het is onbegrijpelijk dat Fa'rus in deze tijd van woningnood geen maatschappelijke invoelbaarheid heeft getoond."
Dat heeft alles te maken met de beruchte havenplannen van begin deze eeuw. Een groot woonproject op de haven van Urk ging destijds niet door. Fa'rus liep veel inkomsten mis en wilde miljoenen zien van de gemeente.
Naast 900.000 euro aan geld kreeg het bedrijf als wisselgeld onder meer deze twee toekomstige bouwkavels toegewezen. Daarop had Fa'rus nog 33 bouweenheden 'tegoed'. In andere wijken realiseerde de ontwikkelaar eerder al 92 appartementen en huizen vanuit de havenclaim.
'Tunnelvisie van de gemeente'
Volgens Hart voor Urk is het hoge bedrag juist niet te verkopen aan de Urker bevolking. De fractie denkt dat er nog andere opties waren: "Dit is tunnelvisie. Er zijn geen andere mogelijkheden onderzocht. Overnemen (van de bouwrechten, red.) door andere bouwbedrijven bijvoorbeeld. Maar volgens wethouder Middelkoop zou dat laatste voorbeeld ook op problemen hebben gestuit. Een andere aannemer zou dan namelijk niet alleen de rechten hebben overgenomen, maar ook de soepele voorwaarden uit het verleden. Daardoor zou er zomaar een nieuw jarenlang spel van uitstel kunnen ontstaan, schetste de wethouder financiën.
Volgens Middelkoop heeft de gemeente grote lessen getrokken uit het bouwconflict: "Tegenwoordig hebben we andere afspraken met bouwpartners. Die moeten nu binnen een jaar na het ontvangen van een vergunning starten met de bouw. Ook wat betreft archivering van afspraken hebben wij ons lesje geleerd."
Bespreking en bedrag in openbaarheid
Het uitkopen van de ontwikkelaar werd donderdag in de openbaarheid besproken. De financiële gevolgen waren tijdens een eerdere commissievergadering nog achter besloten deuren besproken.
Uiteindelijk stemden twaalf raadsleden voor de uitkoopsom. Twee leden waren afwezig en vijf (waaronder de Hart voor Urk-fractie) bleven tegen.
Eén kavel gaat naar andere bouwclaimpartner
Het college van B en W van Urk heeft nu bepaald dat de grootste kavel aan bouwbedrijf Van der Steeg wordt gegeven. Ook die aannemer had nog 16 wooneenheden tegoed uit een eerdere bouwclaim met de gemeente Urk.
Het bedrijf verwacht over een jaar al te kunnen gaan bouwen. Door het aan Van der Steeg te gunnen, slaat de gemeente twee vliegen in één klap, zegt wethouder Middelkoop.
De kleinste braakliggende kavel wordt vrijgegeven aan de markt. Omdat hieromheen al enkele appartementengebouwen staan, hoopt de gemeente op een andere invulling: "We willen de markt uitdagen om met creatieve oplossingen te komen."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Website van Almeerse gemeenteraad gehackt, mogelijk gegevens gestolen
ALMERE • Wo 18 december • Woensdag 18 decemberDe website van de Almeerse gemeenteraad is dinsdagavond gehackt door een onbekende partij. Dat heeft de griffier van de gemeenteraad woensdagavond bekendgemaakt. De site is direct na de melding offlin...
-
900 appartementen en studentenwoningen op plek oude Beurs, bouw kan beginnen
ALMERE • Wo 18 december • Woensdag 18 decemberRuim 500 studentenwoningen en zo'n 400 huur- en koopappartementen in vijf woontorens: na jaren onduidelijkheid lijkt niks de bouw van 900 woningen aan de Wisselweg nog in de weg te staan. Volgens de g...
-
Onverwachte kerstbonus voor Indonesische verpleegkundigen Woonzorg Flevoland door uitspraak rechter
FLEVOLAND • Wo 18 december • Woensdag 18 decemberZo'n twintig Indonesische verpleegkundigen die in 2021 waren begonnen aan een leer-werktraject in Flevoland krijgen alsnog een verhuiskostenvergoeding van 7.000 euro. Het geld wordt uitbetaald door de...