Preventief cameratoezicht bij bedreiging: 'Hoor ik niet vaak'
Wie sinds dinsdag de Siennastraat in Almere Buiten binnenrijdt, wordt begroet door een bordje met de tekst 'Cameratoezicht'. Rijdt even verder, en je ziet dat een van de parkeerplekken in de straat wordt bezet door een grote paal met bovenop een surveillancecamera. Op de voet pronkt het logo van de gemeente Almere.
Het tijdelijke cameratoezicht mag er blijven staan tot eind januari, al kan de periode door de gemeente worden verlengd. De burgemeester heeft besloten dat het toezicht nodig is, omdat er een vermoeden bestaat dat er 'een ernstig geweldsincident kan gaan plaatsvinden'. Meer wil de gemeente er niet over kwijt.
Tijdelijke camera's worden in Almere wel vaker ingezet, bijvoorbeeld als er ergens een explosie is geweest. Maar dat is in de Siennastraat niet het geval. Maar waarom staat de camera er dan wel?
Pleegzoon met foute vriendjes
"Ja, dat komt door ons", vertelt een bewoner van de Siennastraat aan de deur. De camera staat recht voor haar huis. Ze had elf jaar lang een pleegzoon in huis. Die is inmiddels 16 jaar. "Hij is makkelijk te beïnvloeden en had een paar foute vriendjes gemaakt", vertelt ze.
Hij zou twee keer mensen beroofd hebben van hun telefoon en daar spijt van hebben. Toen hij aangaf uit de vriendengroep te stappen, zou hij zijn bedreigd. Dat was twee weken geleden. Hij nam contact op met de politie. De pleegzoon woont inmiddels 'ver buiten Almere', en zijn pleegmoeder heeft, naar eigen zeggen op advies van de politie, anderhalve week ergens anders geslapen. Sinds maandag heeft de gemeente dus een camera neergezet. Volgens de bewoonster is dat de reden dat ze nu weer thuis kan slapen.
Geen persoonsbeveiliging, maar openbare orde
"Dat hoor ik niet vaak", zegt Rodney Haan van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Hij is adviseur op het gebied van cameratoezicht. Hij vindt het opvallend dat de gemeente Almere tijdelijk cameratoezicht op deze manier inzet.
"Blijkbaar ziet de gemeente Almere een bedreiging voor de hele straat, en niet alleen voor de bewoners van dit pand", legt hij uit. Tijdelijk cameratoezicht in de openbare ruimte mag namelijk niet worden gebruikt om personen te beveiligen. Dat is volgens Haan een taak van de politie en justitie, en niet van de gemeente.
Maar de gemeente gaat wél over openbare orde. Dus een camera kan wel worden ingezet om de rust in een buurt te bewaken, of om een groter incident te voorkomen, legt Haan uit.
Reden onbekend
Dinsdag wilde de gemeente niet vertellen waarom ze de camera hebben neergezet. "Het ernstige vermoeden bestaat dat op een adres op de Siennastraat een ernstig geweldsincident kan gaan plaatsvinden", staat er op hun website. Wettelijk is de gemeente verplicht om te motiveren waarom een camera noodzakelijk is. Ook een dag later geeft de gemeente aan daar niets aan toe te kunnen voegen.
"Nou weet ik wel dat de gemeente Almere vaak gebruikmaakt van cameratoezicht", zegt Haan van het CCV. "En wat je ook ziet, is dat gemeenten steeds vaker naar dit middel grijpen."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Beursterrein Wisselweg Almere krijgt definitief 900 woningen
ALMERE • Wo 18 december • Woensdag 18 decemberRuim 500 studentenwoningen en zo'n 400 huur- en koopappartementen in vijf woontorens: na jaren onduidelijkheid lijkt niks de bouw van 900 woningen aan de Wisselweg nog in de weg te staan. Volgens de g...
-
Onverwachte kerstbonus voor Indonesische verpleegkundigen Woonzorg Flevoland door uitspraak rechter
FLEVOLAND • Wo 18 december • Woensdag 18 decemberZo'n twintig Indonesische verpleegkundigen die in 2021 waren begonnen aan een leer-werktraject in Flevoland krijgen alsnog een verhuiskostenvergoeding van 7.000 euro. Het geld wordt uitbetaald door de...
-
Zebrapad na handtekeningenactie Maureen: 'Actievoeren loont'
DRONTEN • Wo 18 december • Woensdag 18 decemberBij het winkelcentrum aan de Beursstraat in Dronten West is woensdag een zebrapad geopend. Grote aanjager achter de aanleg is Maureen Bastiaansen. Ze woont aan de overkant van de straat in een zorgcom...