Laatste keer binnenkijken voordat het Maerlanthuis in Lelystad gesloopt wordt
Ooit zaten er verschillende organisaties in het Maerlanthuis in Lelystad zoals Jeugdzorg, het Leger des Heils, een sportschool en een creatieve broedplaats. Dat is lang geleden, want het gigantische kantoorpand in het Lelycentre staat al jaren leeg. Door de leegstand verpauperde het gebouw en waren er geregeld incidenten. Daar komt nu een einde aan, want de sloop van het gebouw is gestart.
In 2022 werd bekend dat ontwikkelaar Woonfront Maerlant het huidige pand gaat slopen en er twee gebouwen met 260 appartementen neer wil zetten. Toch gebeurde er sindsdien niet zo veel.
Verboden toegang
Wel werden er hekken om het pand heen gezet en bordjes met 'verboden toegang' opgehangen. Ondanks dat waren er regelmatig mensen in het pand, was er een brand in een van de torens en viel een man naar beneden in de liftschacht. Hij raakte daarbij zwaargewond.
Hoewel ze veel mooie herinneringen aan het pand heeft vindt ze het niet erg dat het gesloopt wordt. "Toen we van de plannen hoorden waren we wel blij. Als je ziet hoe het nu zo vreselijk verpauperd is, dan is dit beter. Beter voor de stad."
Asbest
De sloop van het gebouw gaat gefaseerd. Eerst wordt asbest in het gebouw verwijderd, dan worden de lage gebouwen leeggehaald. Alle materialen worden zoveel mogelijk gesorteerd. Daarna gaan pas de muren neer.
Dat het allemaal zo lang geduurd heeft is volgens Reinoud Hartmans, projectleider van de gemeente, te wijten aan verschillende factoren. "Het is op een zeker moment via veilingen verkocht door het Rijksvastgoedbedrijf. Het is toen opgekocht door projectontwikkelaars; dan worden er plannen gemaakt maar daar gaat soms heel lang overheen."
Daarnaast hebben corona en de oorlog in Oekraïne er volgens hem ook voor gezorgd dat de doorlooptijd langer was. Woningen
Op de plek van het Maerlanthuis komen 260 woningen, een deel daarvan is grondgebonden woningen, maar bij het overgrote deel gaat het om appartementen. De woningen worden in een vierkant gebouwd met in het midden, deels onder de appartementen, parkeerplaatsen. Het gaat voornamelijk om (sociale) huurwoningen.In de zomer van 2025 moet de sloop zijn afgerond.
Na de zomer start de bouw die ongeveer anderhalf jaar zal duren. "Eind 2026 zijn hopelijk de eerste woningen bewoond." De bomen die op de parkeerplaats staan worden uitgegraven en krijgen een tweede leven elders in de stad.
Het Maerlanthuis is niet het enige gebouw dat in het Lelycentre wordt aangepakt. Ook het voormalige politiebureau aan Zuiderwagenplein 1 wordt van binnen gestript en verbouwd tot 42 appartementen. Bij het kantoorgebouw daarnaast, het Smedinghuis, wordt gekeken naar een nieuwe bestemming.
Oude plannen eruit, nieuwe strategie erin
In het verleden zijn er al veel plannen geweest voor de ontwikkelingen in het Lelycentre. Het college is nog niet tevreden over hoe het met die plannen gaat. "De aanpak die we nu hebben, is te chirurgisch", zegt wethouder Piet van Dijk. "We doen een beetje hier en een beetje daar, maar het gebied verdient echt een transformatie.”
Die transformatie wil de wethouder ‘van onderop’ laten komen: "In plaats van als gemeente eerst te bepalen wat we willen, en dan pas proberen ontwikkelaars en vastgoedbedrijven daarin mee te krijgen, gaan we juist meteen met die partijen in gesprek."
De gemeente wil samen met die partijen een ontwikkelstrategie maken, waarin huidige gebouweigenaren uitspreken welke kansen en mogelijkheden zij zien voor het Lelycentre.
Overigens heeft de gemeente al bijna 10 jaar geleden een samenwerking aangekondigd met het Rijksvastgoedbedrijf, eigenaar van het gebouw waar Rijkswaterstaat in werkt, over leegstand in dat pand. Uit die samenwerking lijkt niks te zijn gekomen, laat een medewerker van Piet van Dijk weten tijdens een persbijeenkomst.
Ook een beeldregieplan uit 2020, waarin al plannen zijn gemaakt over hoe het Lelycentre er uit moet komen te zien, is nu niet meer leidend.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Nagele wil graag 'gewone' nieuwbouwwoningen: 'Bang dat dorp leegloopt'
NAGELE • Di 10 december • Dinsdag 10 decemberInwoners van Nagele zijn bang dat het dorp leegloopt. Volgens de vereniging dorpsbelangen zijn er snel nieuwe woningen nodig om het dorp leefbaar te houden. Er is angst dat bijvoorbeeld de supermarkt...
-
Kans op nieuwe huurwoningen dichtbij BP tankstation Larserdreef in Lelystad
LELYSTAD • Do 5 december • Donderdag 05 decemberDe gemeente Lelystad gaat in gesprek met corporaties over woningbouw op de groenstrook aan de Zaanstraat, achter de Larserdreef. Hier moeten bij voorkeur sociale huurwoningen komen. De kavel van tiend...
-
Flexwoningen aan Educalaan ogen klaar, maar zijn dat nog niet
DRONTEN • Di 3 december • Dinsdag 03 decemberDe flexwoningen die voor het Almere College in Dronten gebouwd worden, zijn waarschijnlijk later klaar dan gepland. Dat schrijft verhuurder OFW op haar website. Aan de Educalaan, voor de middelbare sc...
recent nieuws
-
Toename van bromtonen, maar geen normoverschrijding door windparken
DRONTEN • Ma 23 december • Maandag 23 decemberDe windparken Windplanblauw en Windplan Groen in de gemeente Dronten zorgen voor een toename van laagfrequent geluid, vooral 's nachts. Er wordt in opdracht van de gemeente onderzoek gedaan naar het g...
-
Laatste keer binnenkijken voordat het Maerlanthuis in Lelystad gesloopt wordt
LELYSTAD • Ma 23 december • Maandag 23 decemberOoit zaten er verschillende organisaties in het Maerlanthuis in Lelystad zoals Jeugdzorg, het Leger des Heils, een sportschool en een creatieve broedplaats. Dat is lang geleden, want het gigantische k...
-
Na amputatie van beide benen lijkt Klaas (62) uit Almere sportiever dan ooit
ALMERE • Zo 22 december • Zondag 22 decemberHij verloor twee benen bij een ernstig ongeluk en een arts waarschuwde hem dat hij mogelijk nooit meer zou kunnen lopen. Maar nu, vijf jaar later, loopt, rent en fietst Almeerder Klaas Talma weer. En...