Gezin uit Almere eist kap eikenboom voor woning: 'Wantsen veroorzaken ellende en gezondheidsklachten'

ALMERE • Ma 23 december 2024 | 17:57 • Maandag 23 december 2024 | 17:57

Zodra de zon zich weer laat zien in het voorjaar begint de ellende voor een gezin aan de Eikenstraat in Almere. Iepenridderwantsen zoeken vanaf de eikenboom voor hun huis een plekje op de warme voorgevel en trekken vervolgens door elke kier of naad de woning binnen.

De bewoners zijn dat zat en kampen met gezondheidsklachten, daarom eisten ze maandag in een kort geding dat de gemeente Almere de boom kapt voordat de wantsen nieuwe eitjes gaan leggen.

Alles afgeplakt
De ramen en deuren aan de voorkant van het huis houden de bewoners al drie jaar angstvallig gesloten. Ventilatieroosters en andere openingen hebben ze afgeplakt met schildertape en zelfs dan krioelt het in het voorjaar en de zomer van de wantsen binnen, vertelde de eigenaresse van de woning maandag in de rechtbank in Lelystad.

Ze komen zelfs door de rolluiken heen. "Mijn keuken zit aan de voorkant. In de zomer ben ik druk bezig om te voorkomen dat de wantsen in mijn versbereide eten terechtkomen. Zes keer per dag moet ik alle drie etages stofzuigen om van de wantsen af te komen. Maar na ongeveer dertig minuten zit alles weer vol. Drie jaar lang kunnen we al niet op vakantie, een dagje weg is al een probleem. Dan moet ik mijn moeder van 74 vragen om te komen stofzuigen. Die heeft reuma, net als ik. Ik kan moeilijk vragen of ze dit een week wil doen, laat staan veertien dagen. Ons huis is al drie jaar ons huis niet meer."

Vieze geur
De bewoners gingen de wantsenplaag ook te lijf door de beestjes dood te drukken, maar daarbij diende zich een nieuw probleem aan: de wantsen geven dan een vieze geur af en laten poepjes achter. "Als je wilt slapen en je vindt ze in je bed, dan moet je het hele bed verschonen, want daar poepen ze ook", vertelde de bewoonster.

Het vierkoppige gezin kampt met luchtwegklachten en zou nu meer medicatie moeten gebruiken dan eerder. "Bij longproblemen is het juist belangrijk om te ventileren, en dat kan nu net niet", legde de moeder uit. Door het gebrek aan frisse lucht is het vochtiger in huis, wat weer zilvervisjes met zich meebrengt en schimmel op de kozijnen.

Burn-out
"Na ruim drie jaar gaan we er ook psychisch aan onderdoor", zei de bewoonster. "Mijn dochter zit in het laatste jaar van haar vwo, maar is in een burn-out beland. Ze durft geen vrienden en vriendinnen te ontvangen omdat ze zich schaamt. Haar kamer ligt aan de voorkant en de helft van het jaar slaapt en studeert ze op de kamer van haar broertje, maar dat is geen gezonde situatie."

Het gezin klopte aan bij de gemeente Almere, omdat de boom net voor de voortuin op gemeentegrond staat. Aanvankelijk stelde de gemeente dat iepenridderwantsen alleen in iepen huizen en dus niet in een eikenboom kunnen zitten. Maar een onderzoeker van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen concludeerde dat de beestjes toch echt uit de boom voor het huis komen. Zijn advies is om de boom te kappen in de wintermaanden, voordat de wantsen er nieuwe eitjes inleggen. Daarom eisten de bewoners dat de boom voor 31 januari gekapt wordt.

Een maand overlast
De gemeente Almere vindt kappen niet nodig. "Als deze boom gekapt wordt, dan leidt dat tot een grote olievlek binnen de gemeente", liet de advocaat weten. "Dan zou de drempel heel laag komen te liggen om bomen te kappen bij enige overlast." Volgens de gemeente gaat het om opgeteld hooguit één maand per jaar waarin het boven de 25 graden is en de wantsen overlast veroorzaken. De wantsen zouden op zichzelf niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Ze veroorzaken bijvoorbeeld geen jeuk en bijten niet.

Daarnaast hebben de bewoners volgens de gemeente niet alle adviezen opgevolgd om de wantsen te weren. Schildertape om bijvoorbeeld de roosters mee af te sluiten zou niet sterk genoeg zijn en ook zouden de bewoners nog horren kunnen plaatsen voor de ramen en de rubbers tussen kozijnen en ramen moeten dichtkitten.

De rechter buigt zich de komende weken over de zaak en doet uiterlijk 13 januari uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel