Onzekerheid voor autistische bewoners Duinrijk na faillissement DBA
Waarom is zorgverlener DBA failliet verklaard en wat betekent dat voor de bewoners van appartementencomplex Duinrijk in Almere Poort? Dat was de insteek van een besloten bijeenkomst voor betrokkenen die maandagavond werd gehouden in de Topsporthal in Almere.
De veelbesproken zorginstelling DBA in Almere werd afgelopen vrijdag failliet verklaard. De gemeente Almere meldde het faillissement in een brief aan de raad. De Almeerse zorginstelling werd eerder dit jaar door ouders en cliënten beschuldigd van onder meer machtsmisbruik, chantage en psychische mishandeling.
De bijeenkomst in Poort werd door zo'n honderd betrokkenen bezocht. Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft de gemeente Almere betrokkenen laten weten dat de zorg doorgaat en dat niemand hoeft te verhuizen.
Zorg en huur
Het gaat om een groep van ongeveer veertig bewoners met autisme. Zij ontvingen zorg van DBA en ze huurden hun woning in appartementencomplex Duinrijk van DBA. Het faillissement van de zorgverlener zorgt voor veel onzekerheid.
Juist voor mensen met autisme is stabiliteit en zekerheid cruciaal voor kwaliteit van leven. Het nieuws over het faillissement en alle onzekerheid die daarbij komt, komt dan ook zeer hard aan bij alle betrokkenen.
DBA staat voor Deskundige Begeleiding Autisme en juist daar was de laatste jaren al veel om te doen: deskundige begeleiding. Ouders en cliënten klaagden al langer over een gebrek aan begeleiding en over onkundige begeleiders. Het verloop van personeel bij DBA zou aanzienlijk zijn geweest.
Cliënten en hun ouders beschuldigden de directie van DBA ook van chantage, machtsmisbruik en psychische mishandeling. Conflicten tussen cliënten en directie werden uitgevochten tot in de rechtbank.
Zorg en wonen waren volgens DBA aan elkaar gekoppeld. Zonder afname van zorg van DBA verviel volgens de directie ook het recht op wonen in Duinrijk. De directie gebruikte dat als hefboom, zeggen cliënten. De directie dreigde volgens hen al snel met gedwongen verhuizing.
Wet langdurige zorg
De problemen rondom DBA kwamen wellicht in een stroomversnelling toen de gemeente Almere besloot om de samenwerking met DBA te stoppen. Daardoor werd zorg via de Wmo, de Wet maatschappelijke ondersteuning, niet meer vergoed door de gemeente.
Bewoners zouden daarna van DBA te horen hebben gekregen dat zij de zorg van DBA moesten gaan financieren via de Wlz, de Wet langdurige zorg. Die zorg wordt vergoed via het Rijk. Waren cliënten daar niet toe bereid, dan dienden ze de woning te verlaten.
Volgens de advocaat van de bewoners was de bijeenkomst in de Topsporthal vooral technisch van aard. Er is een curator aangesteld en die heeft de komende vier weken de tijd om alles op een rijtje te zetten. Die curator moet dan met een plan van aanpak komen. Wat er in dat plan zal staan, is nog niet duidelijk, zo zei de advocaat.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Schaatsbaan in centrum Dronten trok 'boven verwachting veel' bezoekers
DRONTEN • Ma 6 januari • Maandag 06 januariDe overdekte ijsbaan in het centrum van Dronten was een groot succes. Dat zegt Piet van der Aar van Winterwereld Dronten, de organisatie achter de ijsbaan. De eerste editie van het schaatsfeest werd d...
-
Plan voor kerstmarkt in Almere, initiatiefnemer PVV ziet veel voordelen
ALMERE • Ma 6 januari • Maandag 06 januariAls het aan de Almeerse PVV-fractie ligt, heeft Almere aan het einde van het jaar een eigen kerstmarkt. Gemeenteraadslid Annette Raijer gaat een motie indienen die daarvoor pleit. Vier andere politiek...
-
Noah en Olivia populairste kindernamen van Flevoland in 2024
FLEVOLAND • Ma 6 januari • Maandag 06 januariDe populairste kindernamen van 2024 in Flevoland zijn bekendgemaakt door de Sociale Verzekeringsbank: Noah voert opnieuw de lijst aan bij de jongens, Olivia was vorig jaar de meest gekozen meisjesnaam...