24 Flevolandse veehouders willen zich laten uitkopen door het Rijk
In totaal hebben 24 veehouders uit Flevoland zich gemeld bij het Rijk om te praten over uitkoop. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In heel Nederland hebben zich 1590 boerenbedrijven aangemeld.
Agrariërs konden zich de afgelopen anderhalf jaar aanmelden voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (lbv) of de speciale Lbv-regeling voor piekbelasters.
De boeren kunnen een flinke som geld krijgen als zij stoppen met hun bedrijf, om zo de stikstofuitstoot terug te dringen. Afgelopen vrijdag werd die regeling gesloten.
Verschillende soorten vee
Vanuit Flevoland gaat het om dertien melkveehouders, zes varkenshouders, twee pluimveehouders, twee vleeskalfhouders en één bedrijf dat meerdere diersoorten houdt.
Eén van die agrariërs is Anje Grin uit Biddinghuizen. Zij maakte eind oktober bekend te stoppen, omdat ze geen opvolger kon vinden. De melkveehoudster was aangemerkt als piekbelaster.
Regionale cijfers
In vergelijking met andere provincies zijn er relatief weinig Flevolandse aanmeldingen. Vanuit Gelderland hebben 481 boeren zich aangemeld, gevolgd door Noord-Brabant (336) en Limburg (287).
De minste aanmeldingen komen vanuit Zuid-Holland (6) en Groningen (8).
Aanmelding niet perse uitkoop
Een agrariër die zich heeft aangemeld, wordt niet per se uitgekocht. Nadat de aanvraag is beoordeeld, moet de boer binnen zes maanden een overeenkomst ondertekenen. Nadat de handtekening is gezet moeten de werkzaamheden binnen een jaar zijn gestopt.
Omdat de aanvraag dus niet automatisch leidt tot uitkoop, is het ook nog niet bekend hoeveel stikstofreductie er wordt behaald.
Het ministerie heeft afgelopen november ook een extra uitkoopregeling voor kleinere sectoren in het leven geroepen. Die regeling is bedoeld voor veehouderijen met melkgeiten, fokstieren, zoogkoeien, vleeseenden of konijnen.
In een maand tijd hebben zich daarvoor 104 agrariërs aangemeld. Hoeveel daarvan uit Flevoland komen maakt de RVO niet bekend, in het kader van de privacy van de boeren. De inschrijving hiervoor is sinds 20 december ook gesloten.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Koeien van 'piekbelaster' in Biddinghuizen worden stuk voor stuk geveild
BIDDINGHUIZEN • Wo 16 april • Woensdag 16 aprilDe hele veestapel van de familie Grin uit Biddinghuizen wordt woensdag geveild. Het gaat om 250 koeien die volgens boerin Anje Grin stuk voor stuk een podium krijgen. De veehouderij van de familie Grin...
-
Flevoland verstrekt nog wel natuurvergunningen, maar met de rem er op
FLEVOLAND • Di 4 februari • Dinsdag 04 februariIn tegenstelling tot veel andere provincies heeft Flevoland geen volledige stop gezet op de aanvraag van natuurvergunningen. Agrarische bedrijven, aannemers of andere ondernemers kunnen dus nog steeds...
-
Wereldberoemde boerin Anje Grin stopt; alles wordt afgebroken
BIDDINGHUIZEN • Zo 27 oktober • Zondag 27 oktoberPrecies 40 jaar geleden startte de familie Grin een melkveehouderij in Biddinghuizen. Dat gaat stoppen. Alles is binnen een jaar weg. De 250 koeien, de moderne stal, de oude schokbetonschuur, de gierkelder,...
recent nieuws
-
13-jarige Job fietst 1000 kilometer in twaalf dagen voor goede doel
ZEEWOLDE • Vr 18 april • Vrijdag 18 april1000 kilometer fietsen in twaalf dagen is voor een volwassene al best een opgave, maar dat is het zeker voor een middelbare scholier. De 13-jarige Job Heemskerk uit Zeewolde gaat het deze maand doen....
-
Nieuwsoverzicht 18/04 | Toch geen geld voor N50 • Treinuitval met Pasen
FLEVOLAND • Vr 18 april • Vrijdag 18 aprilGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • BBB communiceert foutief: geen geld...
-
Beleid voor woningbouw op boerenerven is op komst, maar het duurt wel lang
NOORDOOSTPOLDER • Vr 18 april • Vrijdag 18 aprilDe provincie is nog druk bezig met beleid voor het bouwen van huizen op agrarische erven. Dat zegt de gemeente Noordoostpolder in reactie op vragen van de raadsfractie van D66. Die partij vindt dat het...