Wijkagente Urk toont uitdagingen en schoonheid van dorp in nieuwe politieserie
Van rellen tijdens koningsnacht tot drank- en drugsproblematiek; wijkagent Suzanne Hoekstra heeft de afgelopen jaren veel meegemaakt op Urk. Binnenkort is de wijkagente één van de hoofpersonen van de nieuwe documentaireserie Blauw, waarin ze wordt gevolgd tijdens haar werk.
De dame in het blauw is een bekend gezicht in het dorp, waar ze nu bijna vijf jaar werkt. Als ze over straat loopt zwaait ze geregeld naar een fietser of een voorbijrijdende buschauffeur. Geen harde hand maar "een stukje bejegening op een liefdevolle manier", lacht de agent.
Streng en lief tegelijk
"Ik probeer altijd de verbinding aan te gaan", vertelt ze terwijl ze achter haar bureau zit. Tijdens de serie komt een beeld naar voren van een strenge, maar ook liefdevolle agente die bewogen is met de mensen die ze ontmoet. "Als iemand drugs gebruikt, is dat niet omdat het super goed met diegene gaat. Er zit altijd meer achter."
De geboren Fries voelt zich thuis op Urk. "Urkers zijn heel open. Het is een hele warme gemeenschap en dat merk ik ook in mijn werk." Het dorp komt veelvuldig voorbij in de nieuwe docuserie, waarin Hoekstra duidelijk een ander beeld van Urk wil laten zien. "Want er zijn echt hele mooie kanten aan." Tradities
Toch snapt ze niet alle 'tradities' in het dorp. Zoals de bijna jaarlijkse samenkomst van jongeren rondom een rotonde tijdens koningsnacht, waar ze dan samen vuurwerk afsteken en brand stichten. De afgelopen jaren kwam het ook in het najaar regelmatig tot rellen op 'De Akkers'.
"Ik snap dat mensen vermaak zoeken. Maar je eigen dorp 'verdelgen', dat heb ik nooit begrepen." Maar ook dan zoekt Hoekstra naar de persoon achter het vuurwerk. "Ik keur het gedrag zeker niet goed. Maar daarmee keur ik de persoon niet af."
Zelfstandig
Volgens de agente lost de gemeenschap op Urk veel problemen in eigen kring op. Soms misschien wel iets té veel. "Ik denk wel dat mensen wel eerder aan de bel mogen trekken bij de hulpinstanties", zo luidt de oproep. "In plaats van het eerst in eigen gezin te houden of zelf aan te modderen."
Suzanne hoopt met de documentaireserie ook een deel van het negatieve beeld rond Urk weg te halen. "Want het dorp en haar bewoners verdienen dit."
Wijkagente Suzanne geeft antwoord op de vraag waarom ze meedoet aan de docuserie:
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Hoe een klein bedrijfje uit Lelystad met anatomische modellen de hele wereld wil veroveren
LELYSTAD • Wo 1 januari • Woensdag 01 januariHet is niet bepaald een alledaags beroep en je moet er ook maar zin in hebben: toch wil een klein Lelystads bedrijf er de wereldmarkt mee veroveren: met het ontleden en bestuderen van dode dieren, om...
-
Na oud en nieuw: vrijwilligers moskee ruimen Almeerse straten op
ALMERE • Wo 1 januari • Woensdag 01 januariVoor dag en dauw opstaan om Almeerse wijken vuurwerkvrij te maken: tientallen vrijwilligers van de Ahmadiyya moskee in Almere Poort zijn woensdag in alle vroegte de straat op gegaan om vuurwerkresten...
-
Nieuwjaarsduiken Almere Haven en Urk op laatste moment afgelast, die van Emmeloord ging wel door
FLEVOLAND • Wo 1 januari • Woensdag 01 januariVan alle nieuwjaarsduiken in Flevoland, kon alleen die in Emmeloord doorgaan. De evenementen in Almere Haven en Urk zijn op het laatste moment afgelast. Woensdagochtend werd het surfstrand in Almere H...