OM houdt twee mannen verantwoordelijk voor 235 kilo coke in Zeewolde; celstraffen geëist

ZEEWOLDE • Za 18 januari 2025 | 11:38 • Zaterdag 18 januari 2025 | 11:38

De 46-jarige Aydin C. uit Turkije en de 55-jarige T. G. uit Hilversum zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) verantwoordelijk voor het vervoeren, afleveren en bezitten van 235 kilo cocaïne die op 11 juli 2023 in een loods in Zeewolde werd gevonden. Ze zouden ook de eigenaar van de loods hebben bedreigd en hem met geweld zijn telefoon afhandig hebben gemaakt.

De tranen liepen C. over de wangen terwijl hij de eis van de officier van justitie en het verweer van zijn advocaat aanhoorde. “Er spookt veel door mijn hoofd”, zei hij vrijdagmiddag tegen de rechters van de meervoudige kamer in Lelystad. Hij had naar eigen zeggen zijn leven net weer op de rit. Een eigen bedrijf met connecties in 82 landen, een lieve vrouw, een kind en het plan om in Canada een nieuw bestaan op te gaan bouwen. Hij kreeg in januari 2024 een visum om drie jaar te mogen werken in Canada. Maar als het aan het OM ligt, moet C. 4,5 jaar de cel in, met aftrek van voorarrest.

DNA in handschoen
Hoewel hij zelf zegt dat hij pas die ochtend hoorde dat er ook cocaïne opgehaald zou worden, oordeelt het OM dat C. wel degelijk betrokken is geweest bij de illegale handel. Zijn DNA werd gevonden aan de binnenkant van een handschoen die in de loods werd aangetroffen waar de drugs uit een vrachtwagen werden geladen. Volgens C. kwam dat omdat hij een dag eerder ook al op het erf van de Wulpweg was komen kijken en toen had geholpen met het verplaatsen van wat spullen.

Ruimte voor meststoffen
Naar eigen zeggen is C. op 11 juli niet in de loods geweest. Hij reed die ochtend met een bekende van hem naar de loods om nog een keer een kijkje te gaan nemen. De dag daarvoor zou de loods die hij wilde gaan huren op slot zijn geweest. Hij zou in de ruimte meststoffen op willen slaan die hij internationaal verhandelt. En toen kreeg hij onderweg naar Zeewolde te horen dat zijn connectie die dag ook verdovende middelen zou ophalen. “Ik wist dat het cocaïne was, maar ik wist niks van de hoeveelheid”, zei C. in de rechtbank. “Ik had niet mee moeten gaan.”

192 pakketten coke
Tot nu toe had C. gezwegen over zijn betrokkenheid bij de enorme drugsvangst. In de rechtszaal vertelde hij dat hij van een afstandje het gesprek volgde dat G. met de eigenaar van de loods had en dat ze met stemverheffing spraken, maar hij begreep niet wat er werd gezegd, omdat hij geen Nederlands spreekt. De eigenaar kwam poolshoogte nemen toen hij ’s ochtends twee mannen op zijn erf zag die daar niets te zoeken hadden en kort daarna een vrachtwagen zijn erf op zag rijden. C. zei dat hij niet zou hebben gezien wat zich in de loods afspeelde, terwijl de eigenaar van de loods verklaarde dat C. daar ook was.

In de loods werden 43 pakketten coke gevonden, in de vrachtwagen die ’s ochtends stond te lossen aan de Wulpweg en later werd aangehouden op de A28, werden nog eens 192 pakketten gevonden. De chauffeur van de vrachtwagen kreeg eind 2023 al drie jaar cel opgelegd. Tegen G., die niet in de rechtbank aanwezig was, eiste de openbaar aanklager een celstraf van zeven jaar. Het OM houdt hem ook verantwoordelijk voor de diefstal met geweld en bedreiging van de eigenaar van de loods.

De advocaat van C. pleitte voor straf van maximaal 24 maanden, zodat hij zijn droom kan waarmaken om naar Canada te gaan. “Hij is een goede man en hij wil niet meer met justitie in aanraking komen”, aldus de raadsman. C. werd in juli vader en heeft het kindje alleen nog maar via Skype kunnen zien.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel