Hard optreden tegen vervuilend recyclingbedrijf is 'een complexe zaak'
De gemeente Lelystad moet zich maximaal inspannen om de overlast en vervuiling met PFAS te beperken bij het bedrijf ELS (Eerste Lelystadse Schroothandel). Ook moet de gemeente bij het bedrijf handhaven, zoals de rechter in juli heeft bepaald.
De gemeenteraad heeft hierover dinsdagavond unaniem een motie aangenomen. Die was ingediend door het CDA en vijf andere partijen.
Het is de indieners een doorn in het oog dat er na de uitspraak van de rechter niets lijkt te gebeuren. Er blijft bij de verwerking van brandblussers PFAS in de omgeving vrijkomen, waaronder in de Oostervaart. Ook is de bodem ernstig vervuild.
De gemeente zou bij elke overtreding een boete van 10.000 euro moeten opleggen, zo heeft de rechter bepaald. CDA en de partijen storen zich er aan dat de Omgevingsdienst van de provincie de uitspraak niet opvolgt.
Ook riepen de indieners op dat de gemeente niet meewerkt aan een nieuwe locatie, die het bedrijf op het oog heeft.
Complexe zaak
Volgens wethouder Dennis Grimbergen is het een complexe zaak, waarover de gemeente, provincie, de Omgevingsdienst en het waterschap al lange tijd met elkaar in gesprek zijn.
ELS heeft sinds de uitspraak van de rechter wel degelijk actie ondernomen om de uitstoot van PFAS rondom de Staalstraat terug te dringen. Uit de laatste metingen blijkt dat de uitstoot al duidelijk is verminderd.
Er is ook een bodemonderzoek gedaan, maar de Omgevingsdienst en provincie beraden zich nog over de uitkomsten en te nemen vervolgstappen.
Niet bevoegd
Het college voegt er aan toe dat de gemeente niet bevoegd is om de uitstoot van PFAS te verminderen. Dat is aan de provincie, maar die geeft aan dat handhavend optreden op dit moment niet mogelijk is.
Verder speelt mee dat het bij de uitspraak van de rechter in juli om een kort geding ging. Daar is ELS tegen in beroep gegaan en die zaak moet nog bij de rechter worden behandeld. In dit geding tussen het bedrijf en de buurman is de provincie geen partij, dus kan die niet worden verplicht om op te treden.
Tenslotte kan de gemeente de aanvraag voor een vergunning voor een nieuwe locatie voor ELS niet zo maar weigeren, aldus Grimbergen.
In plaats van af te dwingen dat de gemeente gaat handhaven, paste het CDA na beraad de motie aan. Daarmee was die voor alle fracties in de raad acceptabel en kreeg zo unaniem steun.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Verdachte in moordzaak Ali Motamed vrijgesproken als opdrachtgever
ALMERE • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariNaoufal F. is in hoger beroep vrijgesproken van het geven van de opdracht tot de moord op Almeerder Ali Motamed. Hij werd woensdag wel veroordeeld voor een poging tot uitlokken van moord en het geven...
-
Nog onduidelijk wat stikstof-uitspraak betekent voor Flevoland
FLEVOLAND • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariDe provincie Flevoland kan nog niet zeggen wat de uitspraak van de rechtbank over de stikstofzaak van Greenpeace betekent voor Flevoland. Dat laat een woordvoerder van de provincie weten in een reactie...
-
Zuiderzeerally komt terug naar Noordoostpolder
NOORDOOSTPOLDER • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariNa vijf jaar afwezigheid keert de Zuiderzeerally weer terug naar Noordoostpolder. Dat zegt de kersverse voorzitter van het evenement, Pank Hertsenberg. Zo'n honderd rallyrijders moeten zaterdag 5 april...