Overwoekerde onderzoeksmodellen in Waterloopbos worden gerestaureerd, al valt niet alles meer te redden

MARKNESSE • Wo 26 maart 2025 | 16:39 • Woensdag 26 maart 2025 | 16:39

In het Waterloopbos in Marknesse worden verschillende oude onderzoeksmodellen gerenoveerd. Ze liggen er overwoekerd bij, maar vormden ooit het hart van Nederlands waterkundig ingenieurschap. 

"We staan hier bij de splitsing van de Rijn en de IJssel", vertelt boswachter Tim Kreetz terwijl hij langs een bosbeekje staat. Natuurlijk stromen de Rijn en de IJssel niet écht door de Noordoostpolder, maar wel twee miniatuurversies die gebruikt werden om de stroming van de rivieren te onderzoeken. 

Het is één van de 40 onderzoeksmodellen die vanaf de jaren '50 in het Waterloopbos - toen nog het Waterloopkundig Laboratorium De Voorst - werden gebruikt om onderzoek te doen naar waterstromen. Ruim duizend onderzoeken werden er uitgevoerd, van nationaal én internationaal belang. "Op geen enkele plek heef er zo veel onderzoek plaatsgevonden op waterloopkundig niveau, als hier in het Waterloopbos", weet Kreetz.

Overwoekerd en onherkenbaar
Maar toen het buitenlaboratorium werd opgedoekt, werd er niet echt nagedacht over preservatie. Zonde, vindt natuurmonumenten die sinds 2002 eigenaar is van het gebied.

Splitsing van de mini-rivieren

Deltares/Natuurmonumenten

Splitsing van de echte rivieren

Deltares/Natuurmonumenten
Sinds 2012 is het Waterloopbos een rijksmonument en zijn er meerdere onderzoeksmodellen in ere hersteld. Maar de meeste liggen nog overwoekerd en onherkenbaar in het bos. 

"We kunnen ze niet allemaal behouden", zegt Kreetz. "Maar 10 van die modellen willen we wel graag behouden, en weer zichtbaar maken voor het publiek." Eén daarvan is dus de mini-Rijn en mini-IJssel, waar bouwvakkers druk bezig zijn met het aanleggen van een nieuwe brug. 

Tussen de 10 herstelde onderzoeksmodellen komt een makkelijk toegankelijk voetpad, maar klimmen en klauteren over de modellen mag ook. "We vinden het heel belangrijk dat mensen kunnen komen kijken wat een fantastische plek dit is."

Tim Kreetz


Geen geld om alles te renoveren
Dertig werken worden dus niet hersteld, en blijven overwoekerd door mos, struiken en bomen. Restauratie van alle modellen zou veel te duur en ingewikkeld zijn. Een beetje pijnlijk, vindt Kreetz. Maar hij ziet er ook de voordelen van in. 

"Er zitten hier mossen die eigenlijk alleen maar in oerbossen voorkomen. En dat in een hele jonge polder. De combinatie tussen gerestaureerde en overwoekerde onderzoeksmodellen, dat is de kracht en de schoonheid van het Waterloopbos."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel