Staten akkoord met miljoenen voor Almere, maar zorgen over invloed

FLEVOLAND • Do 27 maart 2025 | 10:57 • Donderdag 27 maart 2025 | 10:57

Een meerderheid van Provinciale Staten steunt het voorstel om de komende vijf jaar nog eens ruim 68 miljoen euro te investeren in Almere. Het project Fonds Verstedelijking Almere (FVA) moet de stad economisch en sociaal verder versterken.

De provincie draagt tot en met 2029 bijna 27 miljoen euro bij aan het FVA. Almere moet 40 miljoen opbrengen, al moet de gemeenteraad hier nog mee instemmen. Het Rijk doet ook mee, maar draagt dit keer financieel niet bij. Dat komt doordat de rijksbijdrage is gekoppeld aan de verkoop van rijksgronden: hiervoor is de komende jaren niets ingeboekt. Wel is er nog bijna anderhalf miljoen euro over van een eerder steunpakket.

Invloed
Provinciale Staten voerden woensdagavond een lang en stevig debat over het FVA. De rode draad: hoeveel invloed hebben de Staten eigenlijk op de afspraken? En hoe kunnen ze grip krijgen op de uitkomsten?

Diverse fracties zijn hierover bezorgd, vooral na waarschuwingen van PVV-gedeputeerde Toon van Dijk. Die gaf aan dat aanpassen van de gemaakte afspraken het gehele FVA op de tocht zou kunnen zetten, omdat Almere, de provincie en het Rijk in dat geval opnieuw zouden moeten onderhandelen.

Controlerende taak
Volgens 50PLUS komt de controlerende taak van de Staten in het geding als wijzigingen op de plannen bij voorbaat worden ontraden.

JA21 sprak over "een onderhandelingsresultaat dat in beton is gegoten, zonder dat Provinciale Staten invloed kunnen uitoefenen." Ook volgens SterkLokaalFlevoland is er te weinig ruimte voor de Staten.

50PLUS en coalitiepartij PVV voerden aan dat het Fonds Verstedelijking Almere te veel lijkt op "geldpotje zoekt project". Dat leidt tot voorstellen, waarvan niet duidelijk is of ze echt effect zullen hebben. Volgens JA21 en PVV staan er voorstellen in voor de bestaande stad, die Almere net zo goed zelf zou kunnen betalen. Ze zijn volgens JA21 zelfs in strijd met de regels van het Fonds, dat al twee eerdere rondes met projecten heeft gehad.

Forum voor Democratie ziet veel mooie projecten, maar ook enkele "ideologische voorstellen" die er volgens haar niet in thuis horen. Zoals dat van de Flevo Campus om de overstap van dierlijke naar plantaardige eiwitten in de voedselketen te versnellen. "Dat is niet de taak van het fonds, de vier miljoen is een flink bedrag," aldus Forum.

Coalitiepartijen VVD en BBB maar ook PvdA/GroenLinks waren positief over het FVA. "We zijn niet over alles enthousiast, maar over het merendeel wel. Almere heeft dit nodig voor extra voorzieningen," aldus de VVD.

Meetbaar
Twee wijzigingsvoorstellen van JA21 kregen een meerderheid. Die droegen het college van Gedeputeerde Staten op om "meetbaar" te verantwoorden hoe de doelen van het FVA worden gehaald.

Met 31 stemmen voor en zeven tegen werd het plan aangenomen. Tegen waren 50PLUS, Forum voor Democratie, SterkLokaalFlevoland en twee van de drie PVV'ers.

De Almeerse raad praat donderdagavond over het FVA en neemt waarschijnlijk op 3 april een besluit. Op 11 april zitten Almere, provincie en Rijk om de tafel om de uitkomst van de discussie te bespreken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel