Primeur: eerste kart op waterstof op Greenkarting-evenement

LELYSTAD • Do 27 maart 2025 | 18:11 • Donderdag 27 maart 2025 | 18:11

Een primeur in Lelystad: voor het eerst was daar een door waterstof aangedreven kart in actie te zien. Het unieke racewagentje reed zijn eerste rondjes over het circuit tijdens het zogeheten Greenkarting, een evenement waar jongeren met hun zelfgebouwde, klimaatneutrale kart gaan racen.

Leerlingen van de Tata Steel Academy zijn verantwoordelijk voor de primeur en hopen met het model een nieuwe stap te zetten richting klimaatneutraal racen.

De waterstofkart wordt weliswaar elektrisch aangedreven, maar de stroom wordt geleverd door een waterstoftank, die onder het stuur is gemonteerd. Via een speciale converter wordt de waterstof omgezet naar elektriciteit waarmee uiteindelijk de wielen aan het draaien worden gebracht.

Horten en stoten
Helemaal vlekkeloos gaan de eerste meters van de noviteit overigens niet. Met horten en stoten komt 'ie van zijn plek af om daarna meteen weer stil te vallen. "Het is zoeken in het begin", legt Erik de Mink van de Tata Steel Academy uit. "Als je te snel, teveel gas geeft dan slaat 'ie meteen af."

Oefening baart kunst. Naarmate coureur Jesse van Leeuwen langer achter het stuur zit, hoe soepeler de rondjes worden afgelegd. Heel hard gaat het overigens niet. De topsnelheid ligt vooralsnog niet veel hoger dan veertig kilometer per uur.

Elektrisch
De eveneens aan het evenement deelnemende Almeerse leerlingen van het Baken Park Lyceum kiezen voor hún kart voorlopig nog voor de elektrische aandrijving maar kijken wel met grote belangstelling naar hun concurrenten. "Ik vind het een hele vette innovatie", aldus Tijs den Ouden. "Het is een groot pakket om op zo'n kleine racemachine te verwerken dus ik vind het heel knap dat het hen gelukt is."

Of de waterstofkart het ei van Columbus in de route naar klimaatneutraal racen, is volgens Taco Pestman, docent natuurkunde aan het Baken Park Lyceum, nog maar de vraag. "De afvalstof is alleen maar water, dus wat dat betreft wel", legt Pestman uit. "Alleen het produceren van het waterstofgas zelf is nog een energieslurpend proces."

Na ruim een half uur rondjes rijden, is de tank van de waterstofkart leeg en is het gedaan. Coureur Jesse van Leeuwen is niettemin tevreden. "Ja ging goed, zeker voor een eerste rit", zegt Jesse met een glimlach. De leerling ziet wel toekomst in de waterstofkart. "Je accu kan niet leeg raken", zo licht hij toe. "Maar ja, dan heb je wel weer het nadeel dat de tank leeg kan raken. Het is altijd wat."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel