Burgemeester Urk: 'We zijn geen evenementenbureau, maar doen alles aan een mooie Urkerdag'
Nu de commissie van de Urkerdag een belangrijk deel van haar taken heeft neergelegd, komt er een grotere last op de schouders van de gemeente te liggen. Burgemeester Bart Jaspers Faijer helpt de Urkers graag met de organisatie van de Urkerdag, maar realiseert zich wel: 'Dit betekent meer werk voor de gemeente'.
70 vriendengroepen en organisaties die op 70 sfeervol ingerichte 'pleintjes' vis bakken, klederdracht laten zien en feest vieren. Dat is de Urkerdag. Veel regelwerk, vooral voor de commissie die jaarlijks de overkoepelende vergunningsaanvraag voor al die feesten regelde.
Zo veel werk zelfs, dat de commissie onlangs besloot die belangrijke taak neer te leggen. De regeldruk maakte samen met een steeds groter wordend vrijwilligerstekort en het dreigende massatoerisme, dat de commissie besloot veel minder werk uit te gaan voeren. Ook heeft de Urkerdag een imagoprobleem, omdat een deel van de bevolking de dag met name gebruikt als zuipfestijn.
De commissie vraagt daarom vanaf de komende editie op 7 juni geen overkoepelende vergunning meer aan, en denkt daarmee ook niet meer mee over het veiligheidsprotocol en de inzet van vrijwilligers. Vriendengroepen die een plein willen inrichten, moeten daar zelf een vergunning voor aanvragen.
Ideaal is dat niet erkent Jaspers Faijer: "Dat is onwenselijk, want het is versnipperd. Als we één vergunningsaanvrager hebben, heb je één aanspreekpunt. Nu hebben we heel veel aanspreekpunten en dus meer werk voor de gemeente."
Dat terwijl Urkerdag oorspronkelijk 'van, voor en door' Urkers is. De gemeente is "geen evenementenbureau", vindt de burgemeester, "Maar Urkerdag is ons lief dus we zullen er alles aan doen dat Urkerdag ook dit jaar weer een mooie dag wordt."
Praktische veiligheidszaken
De versnipperde vergunningsaanvragen betekenen dat Urkers nu zelf ook moeten nadenken over de veiligheidssituatie. Daar komen allerlei praktische zaken bij kijken, zoals het plaatsen van dranghekken en het overlaten van genoeg ruimte voor hulpdiensten.
"Maar ik wil ontkrachten dat het veel werk is om een vergunning aan te vragen", zegt Jaspers Faijer. "Als het niet lukt, kan iemand van de gemeente helpen om het voor elkaar te krijgen." Ook kunnen mensen gratis dranghekken lenen en advies krijgen bij waar die neer te zetten.
De gemeente heeft zelf het overzicht in de totale veiligheidssituatie: "Wij moeten er op toezien dat de veiligheid gegarandeerd kan worden." De burgemeester zegt daarbij ook gebruik te kunnen maken van externe bureaus.
Geen vergunning?
Het kan natuurlijk ook gebeuren dat groepen mensen op de openbare ruimte een plein inrichten zonder daar een vergunning voor aan te vragen. Jaspers Faijer zegt dan alleen te handhaven wanneer er sprake is van overlast. "Maar dat geldt eigenlijk ook op elke andere dag".
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Het is en blijft droog, maar geen panieksituatie onder landbouwers
FLEVOLAND • Wo 2 april • Woensdag 02 aprilHet is prachtig weer. Het zonnetje schijnt, het wordt warmer en regen komt in de verwachting niet voor. En wie goed heeft opgelet: het is al een tijdje behoorlijk droog. Wat betekent die droogte voor...
-
Sportverenigingen faliekant tegen verhoging zaalhuur
ZEEWOLDE • Wo 2 april • Woensdag 02 aprilSportverenigingen in Zeewolde zijn zeer bezorgd over plannen van de gemeente om de huur van sportzaal De Horst te verhogen. De gemeente wil die per 1 januari met 9,25 procent verhogen. De sportverenigingen...
-
Suburbia blij met positieve uitspraak over rijkssubsidie: 'Met Tweede Kamer kijken wat mogelijk is'
ALMERE • Wo 2 april • Woensdag 02 aprilTheatergroep Suburbia in Almere stapt naar Tweede Kamer voor financiële erkenning. De afwijzing voor subsidie van het Fonds Podiumkunsten werd onlangs ongegrond verklaard. Toch krijgt Suburbia de subsidie...