Gevleugelde bewoners van viaduct over A6 krijgen nieuwe hangplek

SWIFTERBANT • Di 1 april 2025 | 15:45 • Dinsdag 1 april 2025 | 15:45

De gevleugelde bewoners van het viaduct over de A6 bij Swifterbant krijgen een nieuw onderkomen waar ze zorgeloos kunnen hangen. Omdat het viaduct aan de Kamperhoekweg reparaties nodig heeft, dreigen vleermuizen hun schuilplaats daar te verliezen. Dit terwijl ze wettelijk beschermd zijn.

Om te voorkomen dat de vleermuizen de wijde omgeving intrekken op zoek naar een nieuw onderkomen heeft Landschapsbeheer Flevoland een oplossing bedacht. En die vond de stichting bij de Ketelbrug vlakbij het viaduct. Daar staat een transformatorhuisje waar met een kleine aanpassing een nieuwe schuilplek is gemaakt: "Zo hebben de dieren toch een veilige plek om te rusten tijdens hun trektocht en misschien zelfs om te paren."

Landschapsbeheer Flevoland
Landschapsbeheer Flevoland
Landschapsbeheer Flevoland
Simpele ingreep, veilige rustplek
De medewerkers van Landschapsbeheer Flevoland plaatsten grote planken aan de bovenrand van het huisje. Daarachter zitten dan smalle spleten, waarin de vleermuizen zich kunnen terugtrekken. "Het project bij de Ketelbrug laat mooi zien hoe een kleine ingreep een groot effect kan hebben. Door een simpele aanpassing aan het transformatorhuisje hebben vleermuizen een veilige rustplek gekregen, zonder dat dit invloed heeft op de infrastructuur."

Met name de kleine ruige dwergvleermuis huist geregeld in de kieren van het viaduct over de A6. In de herfst trekken ze vanuit het noorden van Europa naar warmere gebieden in het westen en zuiden. Onderweg zoeken ze tijdelijke schuilplaatsen in bomen, gebouwen en andere structuren. "Maar door bouwprojecten verdwijnen die plekken steeds vaker, waardoor het belangrijk is om nieuwe schuilplaatsen te creëren", benadrukt Landschapsbeheer Flevoland.

Constructiefouten
Begin dit jaar werd duidelijk dat er in het viaduct waarover verkeer afslaat naar Swifterbant constructiefouten zijn aangetroffen. De constructie blijkt sneller te verouderen dan gedacht. Dat komt door een probleem met de wapening van beton en de inwerking van strooizout, bleek uit onderzoek van Rijkswaterstaat. Het probleem zit in de zogenoemde tand-nokconstructie. Dat is een bepaalde manier om betondelen aan elkaar te verbinden. 

Lees ook: Viaduct A6 bij Swifterbant mogelijk onveilig, kans op overlast voor verkeer

De overgang van de A6 richting Swifterbant was één van de 90 viaducten waar het probleem is opgedoken. Zeventien plekken, waaronder die in Swifterbant, hebben de meeste prioriteit. Hier zou een versnelde inspectie en aanpak volgen. De kans bestaat dat het viaduct helemaal vervangen moet worden. Om te voorkomen dat de vleermuizen er op termijn hun onderkomen zouden kwijtraken, is het alternatief bij de Ketelbrug nu alvast klaargemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel