Blokkeerkotter-schipper Anja Keuter krijgt schade aanvaring met politieboot niet vergoed

URK • Wo 2 april 2025 | 18:02 • Woensdag 2 april 2025 | 18:02 • 4 min. leestijd

De politie hoeft het visbedrijf van BBB-politica Anja Keuter niet de schade te vergoeden die ontstond door aanvaringen met politieboten tijdens een boerenprotest bij de Ketelbrug drie jaar geleden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald.

Keuter stapte naar de rechter, omdat de politie volgens haar op de bewuste dag onterecht tegen haar schip -de UK 146- en een groep opvarenden heeft opgetreden.

Omdat de zaak tegen haar uiteindelijk geseponeerd is, zouden de politie of de staat de opgelopen schade moeten vergoeden. Ook wilde Keuter compensatie voor misgelopen inkomsten omdat ze een nacht in de cel moest doorbrengen.

Maar volgens de rechtbank is de politie op de bewuste dag opgetreden om de openbare orde te handhaven en voor een veilige situatie op het water te zorgen. Verder blijkt volgens de rechtbank uit videobeelden dat de kotter op de terugvaart naar de haven van Urk zigzaggende bewegingen heeft gemaakt. Schade die door aanvaringen is ontstaan, valt de politie daarom niet aan te rekenen.

Steun aan protest op de brug
De confrontatie tussen opvarenden van de Urker kotter en de politie vond plaats in 2022, een jaar waarin er veel boerenprotesten waren. Boeren voerden op 22 juni 's middags actie op de A6. De bemanning van de UK146 wilde de actievoerders ondersteunen.

Het idee was om naar de Ketelbrug te varen, zodat die open zou gaan. Vervolgens wilde Keuter met haar schip onder de openstaande brug stil gaan liggen, zodat het brugdek niet meer omlaag kon. Hierdoor zou het verkeer voor de slagbomen langer stil blijven staan en kregen boeren de gelegenheid om flyers uit te delen aan de automobilisten.

Het plan mislukte omdat het brugdek niet werd geopend. Keuter bracht haar schip vervolgens op 50 meter van de brug tot stilstand. Omdat de politie al op de hoogte was van een mogelijke protestactie was die op dat moment ook met boten in de buurt. De politie vertelde Keuter dat ze voor anker moest gaan of in één lijn terug naar de haven van Urk mocht varen. Toen een aantal agenten aan boord van de kotter ging, gaf een zoon van Keuter een agent een duw en ontstond er tumult.

Politie nam besturing over
Uiteindelijk voer de kotter terug naar Urk, met een politieboot er vlak naast. Meerdere agenten hebben verklaard dat de kotter vervolgens tijdens de terugvaart zigzaggende bewegingen maakte. Tijdens de vaart zijn beide schepen een aantal keren tegen elkaar aangevaren.

De politie droeg Keuter vervolgens op het schip stil te leggen. Toen dat niet gebeurde, gingen er ook politiemensen in ME-uitrusting aan boord. Uiteindelijk heeft de politie de besturing van de kotter overgenomen en werd besloten de UK146 naar Lelystad te varen. Een aantal opvarenden werd vervolgens opgepakt op verdenking van openlijke geweldpleging. Maar tot vervolging kwam het niet.

In totaal eiste Keuter ruim 50.000 euro vergoeding, voor schade aan de kotter, de dagen dat het schip stil lag en de bemanning niet kon werken. Om over Keuters claim te kunnen besluiten, moesten de rechters in Den Haag beoordelen of het politie-optreden rechtmatig was. Hiervoor zijn onder meer ook videobeelden bekeken die door de politie en door opvarenden van de kotter waren gemaakt.

Controle op vuurwerk
Volgens de politie gingen agenten aan boord van de kotter, omdat er informatie was dat daar mogelijk een grote hoeveelheid maritiem noodvuurwerk aanwezig was. Er was op dat moment geen verdenking van een strafbaar feit, maar wel een vermoeden dat de openbare orde zou kunnen worden verstoord.

Dat tijdens de terugvaart naar de haven de politieboten vlak naast de kotter voeren, gebeurde volgens de politie om de veiligheid van de agenten aan boord van de kotter te garanderen.


'Politieoptreden niet nodig'
Volgens Keuter was het politieoptreden helemaal niet nodig, omdat de boot zoals opgedragen terug richting Urk voer. Maar volgens de rechter hebben de schipper en haar opvarenden de politie tegengewerkt. Dit blijkt uit videobeelden die aan boord gemaakt zijn.

Opvarenden stelden zich provocerend op tegen de politie. De politie heeft daarom terecht ook ME'ers aan boord gebracht, stelt de rechter. Aanvankelijk was volgens de rechter ook onduidelijk of de kotter daadwerkelijk terug naar de Urker haven zou gaan. Uiteindelijk gebeurde dat wel, maar zonder overleg. De politie werd hierdoor verrast.

Op basis van de beelden en verklaringen komt de rechtbank tot de conclusie dat de schade aan het schip niet door fouten van de politie is veroorzaakt. De politie hoeft de kosten daarom niet te vergoeden. Omdat eigenaar Keuter in het ongelijk is gesteld, moet ze ook de juridische kosten betalen die de politie en de Staat voor de zaak maakten. Het gaat om een bedrag van twee maal 5.500 euro, in totaal 11.000 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel