Drontenaren zijn niet méér gaan werken door komst treinstation

DRONTEN • Ma 7 april 2025 | 10:59 • Maandag 7 april 2025 | 10:59

De komst van het treinstation Dronten in 2012, heeft de bereikbaarheid van banen flink verbeterd, maar Drontenaren hebben daar niet van geprofiteerd. Dat komt naar voren uit een analyse van de Hanzelijn door het Planbureau voor de Leefomgeving. De onderzoekers waarschuwen beleidsmakers: betere ov-verbindingen betekenen niet automatisch dat bewoners meer werk vinden.

Het station in Dronten kwam tot stand met de opening van de Hanzelijn, die Lelystad en Zwolle met elkaar verbindt. Voor veel inwoners van Dronten betekende dit een forse verbetering: vanuit vrijwel alle wijken in de woonplaats kunnen sindsdien drie tot negen keer meer banen binnen 45 minuten met het openbaar vervoer worden bereikt. Vooral de verbindingen met Zwolle, Lelystad en Almere zijn verbeterd​.

Voor bewoners buiten de woonplaats zelf, dus in andere delen van de gemeente Dronten, pakte de komst van de spoorlijn minder positief uit. Door het schrappen van regionaal busvervoer daalde daar het aantal bereikbare banen.​

Geen toename in werk, wel iets hogere lonen
De onderzoekers vergeleken de arbeidsmarktontwikkeling van inwoners van Dronten met die in controlewijken elders in Nederland die voorheen even (on)bereikbaar waren, maar geen nieuwe spoorverbinding kregen. Wat blijkt: Drontenaren gingen niet vaker werken, en ook het aantal gewerkte uren veranderde nauwelijks.​

Niet alle doelen worden bereikt
De Hanzelijn werd vaak genoemd als voorbeeld van investeringen buiten de Randstad die de kansen voor inwoners moesten vergroten. Dronten was hierbij een unieke casus: het was de enige plaats langs de lijn zonder eerdere spoorverbinding.

Wel wijst het rapport op bredere baten. Het ov biedt inwoners flexibiliteit als de auto wegvalt door bijvoorbeeld ouderdom of financiële omstandigheden. Bovendien is spoorvervoer veiliger en schoner dan autoverkeer, dat in dunbevolkte regio’s vaak de standaard is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel