Waterschap in actie tegen droogte: waterpeil nog nooit zo vroeg verhoogd

FLEVOLAND • Di 8 april 2025 | 16:46 • Dinsdag 8 april 2025 | 16:46

Het waterpeil in Flevoland is met tien centimeter verhoogd door het Waterschap Zuiderzeeland. Dit is nodig in verband met de droogte. "Het is nog niet eerder voorgekomen dat we deze maatregel al zo vroeg in het jaar hebben moeten nemen", zegt een woordvoerder van het waterschap.

Het verhogen en verlagen van het grondwaterpeil behoort sinds 2018 tot de standaard beheermaatregelen van het waterschap. Het verhogen van het waterpeil komt geregeld voor, maar tot nu toe was dit nooit eerder dan in mei of juni.

Water voor natuur en gewassen
Door het droge weer en de harde wind hebben de natuur en de gewassen op het land meer water nodig, volgens het waterschap. Om aan deze watervraag te kunnen voldoen, is het peil verhoogd.

In de Noordoostpolder wordt het peil verhoogd door aan de oostkant via zogenoemde inlaten - meestal duikers - water de polder in te laten lopen. Dit is water dat via omwegen uit het IJsselmeer komt, dat aan de westzijde van de Noordoostpolder ligt. De inlaten liggen aan de oostkant omdat die hoger ligt dan de westkant van de Noordoostpolder.

Ook is er aan de oostkant bij droogte minder kwel; water dat van nature uit de grond naar boven komt.

Hoge en lage vaart
In het zuidelijke en oostelijk deel van Flevoland wordt normaal gesproken kwelwater uitgepompt. Het waterpeil is in dit deel van de provincie verhoogd door minder uit te pompen. Omdat er meer water in dit gebied wordt vastgehouden is het peil in de Lage en Hoge Vaart ook gestegen.

Met de peilstijging blijft er dus water beschikbaar voor beregening. De maatregel is daarnaast ook goed voor de waterkwaliteit omdat door het extra water de watertemperatuur ook minder snel stijgt. Bij hogere temperaturen is er meer groei van algen en kroos en is er ook sneller blauwalg en vissterfte.

Beregeningsverbod
Dat de maatregel nog nooit zo vroeg in het jaar is genomen zegt volgens de woordvoerder van het waterschap nog niet per se heel veel: "Zeker is het heel vroeg, maar het zal vooral van de ontwikkeling afhangen of het uiteindelijk ook een probleem wordt. We hebben in Flevoland nog nooit een beregeningsverbod gehad en dat is nu ook nog niet aan de orde."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel