Muzikale duizendpoot uit Lelystad verovert Hollywood en tv-schermen

LELYSTAD • Wo 9 april 2025 | 6:30 • Woensdag 9 april 2025 | 6:30

Wie wel eens series als Friends, Spin City en The Bold and the Beautiful heeft gezien, heeft ook muziek gehoord van de Lelystadse componist Habbo Beem. De Lelystedeling heeft door de jaren heen een indrukwekkend muzikaal portfolio opgebouwd met composities voor talloze nationale en internationale producties.

Zijn liefde voor muziek begon al in de wieg. Zijn moeder had de radio de hele dag aan, klassieke klanken van Chopin en Ravel vulden het huis. "Die muziek is gewoon in mijn hele systeem gaan zitten," vertelt hij. Al op jonge leeftijd begreep hij hoe muziek in elkaar zat. Zijn eerste experimenten waren met met water gevulde glazen, gestemd op halve tonen, bespeeld met lepels. "Je zou het mijn eerste instrument kunnen noemen."

Van bandjes naar componeren
Toch leek een muzikale carrière lange tijd onbereikbaar. "Ik wilde concertpianist worden, maar een piano paste niet in ons flatje." Pas op zijn veertiende bouwde hij zelf een elektrische gitaar en zette zo zijn eerste stappen als muzikant. Op zijn zestiende vormde hij een schoolbandje – een chaotisch begin, maar de basis was gelegd.

Naast zijn muziek had hij een carrière als constructeur in de machinebouw. "Ik ontwierp machines voor de voedingsmiddelenindustrie, maar uiteindelijk kon ik dat niet meer combineren met het optreden." Uiteindelijk won de muziek. Hij trok met bands door binnen- en buitenland en ontdekte later de kracht van digitale muziek. Synthesizers, samplers en sequencers werden zijn gereedschap.

Muziek voor Amerikaanse series
Zijn talent bleef niet onopgemerkt. Hij kreeg een contract bij EMI Music om filmmuziek te componeren. Zijn werk vond een weg naar grote series als Friends, The Bold and the Beautiful en Spin City. "Ik kwam er pas achter toen ik mijn afrekening kreeg. Hé, Friends? Wat?, dacht ik." Inmiddels is zijn muziek in meer dan tachtig verschillende series gebruikt.

Ook reclamecampagnes maakten gretig gebruik van zijn composities. Een van de bekendste was een Bavaria-commercial, waarvoor tien componisten wereldwijd een soundtrack mochten insturen. Hij las de briefing verkeerd en componeerde precies het tegenovergestelde van wat gevraagd werd. "Maar de eigenaar van Bavaria vond het geweldig. Degene die betaalt, bepaalt!" Hij won de pitch en de commercial werd een succes.

Symfonieën & documentaires
Zijn werk strekt zich verder uit dan alleen series en commercials. Zo componeerde hij voor natuurdocumentaires, speelfilms en zelfs een symfonie. "Muziek kan een film maken of breken. Het moet ondersteunen, niet overheersen." Bij horrorfilm Slachtnacht werkte hij samen met het Russian State Symphony Cinema Orchestra. "Ik had nog nooit een partituur geschreven, maar ik deed gewoon alsof ik wist wat ik deed. Met wat YouTube en veel uitproberen kwam het goed."

De avonturen van fotograaf Hugo Wilmar
De documentaire waar Beem momenteel aan werkt, 'De avonturen van fotograaf Hugo Wilmar', vertelt het verhaal van een man die met zijn camera zowel de gruwelijke realiteit als de betoverende fictie vastlegde. Wilmar, geboren in 1923, groeide uit tot een van de meest intrigerende fotografen en filmmakers van zijn tijd. Hij begon zijn carrière tijdens de militaire acties in voormalig Nederlands-Indië, waar hij als fotograaf en cameraman werkte voor de marine. In plaats van de propagandabeelden die van hem verwacht werden, koos hij ervoor de rauwe werkelijkheid te tonen. Zijn foto’s en filmbeelden toonden niet alleen de strijd, maar ook de menselijke kant van het conflict, iets wat destijds zeldzaam was.

Na zijn terugkeer in Nederland kwam Wilmar al snel tot de conclusie dat zijn artistieke vrijheid daar beperkt was. Hij vertrok naar Hollywood, waar hij zich stortte op een totaal ander genre: natuurfilms. Hier werd hij een pionier in het regisseren van in scène gezette dierenfilms voor Disney. Met ongekende toewijding en creativiteit bouwde hij een eigen compound in de jungle, waar hij exotische dieren in zorgvuldig gechoreografeerde scènes vastlegde. Zijn werk bracht een unieke mix van documentaire en fictie, waarin de grens tussen realiteit en narratief soms vervaagde. Reden genoeg voor filmmaker Joost Schrickx om daar een documentaire over te maken, met dus filmmuziek van Lelystadse bodem.

De kracht van muziek
Volgens Beem ligt de kracht van filmmuziek in de subtiliteit. "Muziek die gaat opvallen is vaak niet goed. Maar op het moment dat je gewoon heel spannend in de film wordt getrokken, dan weet je dat je al met een goede track te maken hebt. Alles klopt." Muziek kan volgens Beem een film maken of breken, maar als het perfect werkt, merkt de kijker het vaak niet eens. "Het ondersteunt, versterkt emoties en trekt de kijker dieper in het verhaal."

Dit vraagt niet alleen om muzikaliteit, maar ook om discipline. "Je kan alles op tien verschillende manieren opschrijven. Het moet allemaal kloppend zijn, zodat een orkest begrijpt wat er staat. Niet dat je de hele tijd dingen aan het uitleggen bent." Beem heeft zijn gehele carrière door schade en schande het vak geleerd, van de eerste experimenten met waterglazen tot het dirigeren van een orkest in Moskou.

Uiteindelijk is componeren voor Beem een vorm van storytelling op zich. Zoals bij 'De avonturen van Hugo Wilmar', waarin elke noot meebeweegt met de beelden en geschiedenis tot leven brengt. "Elke foto en filmbeeld wat hij schoot was gewoon een kunstwerk op zich." En zo werkt het voor Beem ook met muziek: onzichtbaar aanwezig, maar van onschatbare waarde.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel