Ruim twee jaar cel geëist voor aansturen nepagenten die ouderen oplichtten

ALMERE • Wo 9 april 2025 | 17:04 • Woensdag 9 april 2025 | 17:04

Verschillende ouderen werden vorig jaar telefonisch gewaarschuwd voor inbrekers of oplichters die in hun omgeving actief waren. De bellers deden zich voor als iemand van de politie. Maar in werkelijkheid werden de telefoontjes volgens het Openbaar Ministerie gepleegd door de 19-jarige Almeerder N.G. en twee jonge mannen uit Hilversum.

Een woning in Hilversum fungeerde als 'callcenter'. De verdachten zouden hun oudere slachtoffers via de website telefoongids.nl hebben uitgezocht. Ze belden bewust vaste telefoonnummers, omdat met name ouderen nog een traditionele telefoonaansluiting hebben.

In oktober vorig jaar werden in twee dagen tijd twaalf slachtoffers in onder meer Amersfoort, Ede en Barneveld benaderd. Voor de zekerheid zou 'de politie' bij de ouderen een agent langs sturen om pinpassen, eventuele juwelen en andere waardevolle spullen op te halen. In elf gevallen bleef het bij een poging, maar bij een 81-jarige vrouw lukte het om pinpassen en pincode te bemachtigen en werd er 590 euro van haar rekening gehaald.

'Vertrouwen misbruikt'
Het Openbaar Ministerie hekelde woensdag in de rechtbank in Zutphen de werkwijze van de drie verdachten. Volgens justitie heeft dergelijk georganiseerd crimineel gedrag een maatschappij-ontwrichtend karakter. Kwetsbare ouderen verliezen er hun geloof in onze rechtshandhavers door, en daarmee hun vertrouwen in de rechtsstaat. "De verdachten hebben dat juist dat vertrouwen op slinkse, berekende en ronduit laffe wijze misbruikt, met een spoor van vernieling tot gevolg", aldus het OM.

'Almeerder zocht slachtoffers uit'
De Almeerse verdachte werd op 31 oktober vorig jaar opgepakt en zit sindsdien in de cel. Volgens het OM was hij degene die belde met slachtoffers en telefoonnummers opzocht. Ook stuurde hij een audiobericht met instructies naar een mededader, wanneer die als nepagent bij de mensen aan ging bellen. De man wist bovendien in mei vorig jaar ook al eens pasjes en pincodes van iemand te bemachtigen.

Vanwege zijn rol eist het OM vandaag een gevangenisstraf van 28 maanden tegen de Almeerder. Van de straf zouden 6 voorwaardelijk moeten zijn. Tegen de mannen van 19 en 21 uit Hilversum zijn gevangenisstraffen van 24 en 18 maanden geëist, waaronder ook telkens een half jaar voorwaardelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel