Patiënten met pijn op de borst niet langer standaard naar het ziekenhuis

ALMERE • Do 10 april 2025 | 15:17 • Donderdag 10 april 2025 | 15:17

Ambulances in Flevoland gaan patiënten met acute pijn op de borst niet langer automatisch naar het ziekenhuis vervoeren. Dankzij een nieuwe werkwijze kunnen ambulancemedewerkers ter plekke beoordelen of ziekenhuiszorg nodig is, met behulp van een geavanceerde bloedanalyse.

De Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Flevoland en Gooi en Vechtstreek introduceert een nieuwe werkwijze waarbij het bloed van de patiënt thuis direct wordt afgenomen én geanalyseerd. Dit was tot voor kort alleen in het ziekenhuis mogelijk.

"Met deze zorg van morgen behoren wij tot de eerste ambulancediensten in Nederland die gevalideerde risicostratificatie op deze manier aanbieden", aldus de projectleiders Marc Koster en Chris Onnink.

Bloedonderzoek
Bij een melding van pijn op de borst voert de ambulanceverpleegkundige standaard onderzoek uit, zoals hartfilmpjes en bloeddrukmetingen. Nieuw is de analyse van het stofje 'troponine', dat wijst op zuurstofgebrek van de hartspier en kan duiden op een hartinfarct. Met een snelle test in de ambulance wordt bekeken of een ziekenhuisopname echt noodzakelijk is.

Door het gebruik van een risicoscore – die de kans op een hartinfarct binnen 30 dagen inschat – kunnen zorgverleners een weloverwogen keuze maken. "Hoe fijn is het als blijkt dat vervoer naar een spoedeisende hulp van het ziekenhuis niet nodig is. Dat scheelt een hoop stress en zorgen", zegt Koster.

Druk verlichten
De maatregel komt op een moment dat de druk op de acute zorg steeds verder toeneemt. Jaarlijks bezoeken ruim twee miljoen mensen de spoedeisende hulp, waarvan zo'n 10 procent vanwege pijn op de borst. In 2024 werden in Flevoland en de Gooi- en Vechtstreek ruim 5.000 patiënten met dergelijke klachten naar het ziekenhuis gebracht.

Toch blijkt dat 90 tot 95 procent van deze patiënten geen acuut hartinfarct heeft. De verwachting is dan ook dat in de toekomst tot 30 procent van deze groep thuis geholpen kan worden.

Dit bericht is gemaakt is door de redactie van 1Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel