Almere wil meer leefbare wijken en ontwikkelaars moeten daaraan meebetalen
Almere bouwt in hoog tempo nieuwe wijken, maar volgens wethouder Paul Tang moet er meer aandacht komen voor de leefbaarheid van die buurten. "We vragen van projectontwikkelaars: bouw niet alleen huizen, maar bouw een stad", zegt Tang. Dat betekent ruimte voor groen, speeltuinen, ontmoetingsplekken en andere voorzieningen die zorgen voor saamhorigheid.
Bruggetjes, parkjes, bankjes; het zijn allemaal zaken die van een groep huizen een wijk maken. Om die visie waar te maken, wil de gemeente projectontwikkelaars laten meebetalen aan de inrichting van de publieke ruimte. In het 'Programma Kostenverhaal Almere 2025' stelt het college voor om 0,8 procent van de verkoopprijs van een woning te vragen. Tang: "Bij een woning van vijf ton is dat vierduizend euro. De rest betaalt de gemeente."
Volgens Tang is dat noodzakelijk om op grote schaal te kunnen investeren in voorzieningen zoals het geplande Stadweteringpark, dat door het centrum van Almere moet lopen. "We willen dat projectontwikkelaars verantwoordelijkheid nemen voor de leefbaarheid van de stad waarin zij bouwen."
Daarnaast komt er een fonds voor sociale huurwoningen. Bij nieuwbouwprojecten geldt de norm dat minstens 40 procent van de woningen in het sociale segment valt. Als ontwikkelaars daarvan willen afwijken, kunnen ze dat afkopen. Dat geld wordt dan elders ingezet om wél sociale huur mogelijk te maken.
Projectontwikkelaar kritisch
Projectontwikkelaar KUIN zegt de ambitie van de gemeente te delen, maar plaatst kanttekeningen. "Ontwikkelaars dragen al in toenemende mate bij aan openbare voorzieningen en sociale woningbouw", aldus een woordvoerder van het bedrijf.
Volgens KUIN zijn die bijdragen inmiddels standaard onderdeel van hun begrotingen. "Elke aanvullende bijdrage komt uiteindelijk terecht in de kostprijs van woningen. Hoe hoger die kosten, hoe moeilijker het wordt om projecten haalbaar én betaalbaar te houden."
Meer balans nodig
Wethouder Tang erkent dat woningprijzen hoog zijn, maar denkt niet dat deze maatregel leidt tot extra prijsstijgingen. "We geven duidelijkheid vooraf, zodat ontwikkelaars daar rekening mee kunnen houden in de grondprijs." Volgens hem is het essentieel dat er bij stedelijke ontwikkeling niet alleen gekeken wordt naar het aantal woningen, maar ook naar de kwaliteit van de leefomgeving. "We bouwen geen huizen, maar een stad."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Almeerder (21) drie jaar de cel in voor plofkraak met grote schade in Delft
ALMERE • Vr 18 april • Vrijdag 18 aprilDe rechtbank in Den Haag heeft een de 21-jarige Mourad H. uit Almere veroordeeld tot drie jaar cel vanwege deelname aan een plofkraak in Delft. Op 17 april vorig jaar bracht H. met een andere verdachte...
-
Nieuw 'duurzaam' datacenter in Almere, dat evenveel stroom gaat slurpen als 80.000 huishoudens
ALMERE • Vr 18 april • Vrijdag 18 aprilVoor bedrijventerrein Sallandsekant langs de Hoge Vaart in Almere zijn vergevorderde plannen om de komende jaren een groot datacenter te bouwen. Het gaat om een investering van ruim 61 miljoen euro....
-
Dit jaar geen reuzenrad van 33 meter hoog bij Batavia Stad
LELYSTAD • Vr 18 april • Vrijdag 18 aprilHet 33 meter hoge reuzenrad bij Batavia Stad komt dit jaar niet terug. Exploitant Nicolaas Scheepers heeft het dit jaar te druk met andere evenementen, waardoor hij niet in Lelystad kan staan. Vorig jaar...